Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Peter en Lisa runnen twee woonwinkels: ‘We vullen elkaar goed aan’

Aangeboden door Appartement 365 9 augustus 2019

Veel kleur, mooie meubels én een persoonlijke benadering: dat is in een notendop waar woonwinkel Rachmaninoff voor staat. Peter Mellema begon als manager en is inmiddels eigenaar van de interieurzaak. Bovendien opende later ook een tweede winkel: Appartement 365. Peter mag dan de eigenaar zijn; hij benadrukt dat hij het niet zou kunnen zonder zijn team. We spreken Peter en rechterhand slash stylist Lisa van Scherpenzeel over de winkel én hun bijzondere samenwerking.

Van horeca naar woonbranche

Peters carrière bij Rachmaninoff begon ongeveer twintig jaar geleden. “Twee horecaondernemers die ik ken, hadden een woonwinkel geopend en vroegen of ik de toko wilde runnen”, blikt hij terug. “Ik kwam uit de horeca en had nooit overwogen iets te doen in de woonbranche.” Waarom hij toch ja zei? “Er was ook wel een parallel. Net als in de horeca werk je in een winkel veel met mensen.”

Twee jaar lang was Peter verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij Rachmaninoff. Toen kwam de vraag of hij de winkel wilde overnemen. Na wat aanvankelijke twijfels besloot hij ervoor te gaan. “Na al die jaren in de horeca was ik daar wel klaar mee. Over de woonbranche wist ik toen nog niet veel, maar dat was juist het leuke.”

Kleurenexplosie

Zodra Peter het stokje had overgenomen, besloot hij dat Rachmaninoff wel een frisse wind kon gebruiken. “De winkel die de vorige eigenaren hadden opgezet was heel barok en klassiek. Langzaamaan heb ik Rachmaninoff moderner gemaakt”, vertelt hij. Nog zoiets wat radicaal op de schop ging: het kleurgebruik. “In mijn familie droeg iedereen altijd zwart. Daar heb ik dus écht een hekel aan. Rachmaninoff moest vooral heel kleurrijk worden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Lisa en Peter Rachmaninoff
Foto: indebuurt Utrecht

Terug van weggeweest

Een ander belangrijk punt voor Peter: een fijn team om zich heen verzamelen. “De winkel runnen doe ik niet alleen. Ik zou het ook helemaal niet willen”, aldus Peter. Gelukkig stond zeven jaar geleden Lisa voor de deur. “Een jaar lang werkte ik hier twee dagen in de week naast mijn studie”, vertelt Lisa. “Na dat jaar rondde ik mijn studie styling af en ging ik er een jaar tussenuit. Toen die periode erop zat, kwam bij Rachmaninoff een functie vrij voor een stylist.” Lachend vertelt Peter: “Ik heb je echt gesméékt of je terug wilde komen.” Al was zoveel overtuigingskracht niet eens nodig. “Ik miste het hier. Weggaan voelde alsof ik een thuis achterliet”, zegt Lisa.

De denker en de doener

Inmiddels werken Peter en Lisa dus al een flinke poos samen. Waarom dat zo goed werkt? “We vullen elkaar goed aan. Ik ben heel analytisch, een echte denker. Peter is juist een doener”, vertelt Lisa. Waar ze ook in verschillen, is de manier waarop ze met klanten omgaan.

Lisa: “Peter is erg sociaal en humoristisch. Hij is heel benaderbaar, waardoor klanten zich hier snel thuis voelen. Ik stel me vooral empathisch op. Ik vraag mensen wat ze willen en ga dan op zoek naar een oplossing.” Dat hun samenwerking zo goed gaat, vindt Peter bijzonder: “In al die jaren heb ik zoveel mensen over de vloer gehad; soms gaat het goed, soms wat minder. Met Lisa heb ik voor het eerst dat het zó makkelijk gaat.”

Huiskamergevoel

Nog een reden waarom het tussen Peter en Lisa wel goed zit: samen hebben ze altijd veel lol. “Als we geen plezier meer maken, dan kunnen we beter gelijk stoppen”, vindt Peter. Gelukkig zit het voorlopig nog wel goed met die lol, want beiden vinden hun werk nog iedere dag leuk. “Het is heel afwisselend. Je bent creatief, sociaal en zakelijk bezig. Geen dag is hetzelfde en we staan nooit stil”, legt Lisa uit.

Tekst gaat verder onder de foto

Een voorbeeld dat laat zien dat Rachmaninoff steeds in beweging blijft, is de opening van een tweede winkel aan de Oudegracht. “Ik had het gevoel dat de markt aan het inslapen was. In de woningbranche deed iedereen hetzelfde”, aldus Peter. Daar moest volgens hem verandering in komen. “Toen ontstond het idee voor een winkel die is ingericht alsof het een ‘echt’ appartement is, maar waar wél alles te koop is.” De winkel die Peter voor ogen had, kwam er in 2018. Net als bij Rachmaninoff kom je bij Appartement 365 voor trendy meubels en eerlijk advies. Maar nog meer dan in die eerstgenoemde winkel, roept deze winkel een huiskamergevoel op. Lisa: “Hier heb je écht het gevoel dat je bij iemand naar binnen gluurt.”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

appartement 365

5 x hebbedingen voor in huis voor minder dan €50,-

Een interieur dat eruitziet alsof het zó uit een woonmagazine komt, hoeft heus geen bakken met geld ...

Binnenkijken bij Appartement 365: hier is álles te koop

Cool, bij dit appartement (!) kun je naar binnenlopen voor stylingadviesMeer over Appartement 365 ontdekken?

Appartement 365

Permanent gesloten

Dit bedrijf heeft de deuren permanent gesloten.

Oudegracht 365, Utrecht

Bekijk meer:Permanent gesloten

adv.