Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pauline verdient haar brood met hoelahoepen: ‘Als ik op het podium sta, ga ik helemaal aan’

Door Manon van der Knaap 1 maart 2019

Pauline studeerde Internationale Politiek in België, maar ontdekte tijdens haar studie een bijzondere danssport: hoopdance. Al snel raakte ze verzot op haar hoelahoep en leerde ze trucs die niemand anders kon. Ze besloot haar politieke ambities aan de kant te schuiven om plaats te maken voor een leven als hoelahoepdocent en danseres. 

Grijze bedoening

“Ik ben in 2013 in aanraking gekomen met hoopdance”, vertelt Pauline. “In die tijd woonde ik in België. Ik was hoofdzakelijk aan het werken en studeren en vond mijn leven maar een grijze bedoening. Ik dacht toen al: dit is het niet helemaal voor mij.” Ze ging op zoek naar een hobby en dat werd… hoelahoepen! “Ik kon er helemaal niets van, maar vond het wel ontzettend leuk. Het heeft vier weken geduurd voordat ik één hoepel meerdere keren om mijn lijf kon laten cirkelen.”

Even ophoepelen

Pauline kreeg de smaak te pakken. Met hoepel en al stapte ze op het vliegtuig naar Sardinië voor een hoopdance retreat. “Ik heb daar in één week tijd van alles geleerd en werd steeds beter. Ik voelde me na een paar dagen een ander mens. Hoopdance opent je als mens. Het werkt bevrijdend! Ze nam inmiddels haar hoepel overal mee naartoe, ook naar een vakantie in Kroatië. Van die avonturen maakte ze video’s om aan haar publiek op Instagram te laten zien. Hieronder zie je hoe het er in Kroatië aan toeging:

Tekst gaat verder onder de video 

Shows op Ibiza

Naar haar studie ging Pauline terug naar Nederland. “Ik kon hier niemand vinden die les gaf, dus ik heb mezelf via Youtube-videos nieuwe trucs aangeleerd. Na een tijd leerde ik Sjaan kennen. “Zij gaf les in Amsterdam Muiderpoort onder de noemer Afrohoop. Ik heb bij haar met ontzettend veel plezier lessen gevolgd, maar bleek wel erg gevorderd te zijn in relatie tot de rest van de groep. Ik werd daarom regelmatig door haar uitgenodigd voor shows op festivals en evenementen. Ik ben ook een keer naar Ibiza geweest. Daar heb ik bij buitenclub ZOO-project een show gegeven in een exotische outfit”, vertelt Pauline. En daar zijn beelden van!

Tekst gaat verder onder de video 

Gat in de markt

“Hoe beter ik werd, hoe meer ik erachter kwam dat het kleur en creativiteit is wat ik wil. Ik heb dat toevallig gevonden in hoopdance.” En niet alleen haar passie heeft ze daarmee gevonden, ze heeft er ook een gat in de markt mee ontdekt. “Hoopdance is enorm in opkomst”, zegt Pauline. “Doordat ik er relatief snel bij was, ben ik één van de weinigen in Nederland die het zo goed kan. Vrienden en kennissen vroegen steeds vaker of ik het ze niet kon leren. Toen de lessen in Amsterdam stopten, ben ik dat gaan doen.” Pauline bedacht een cursusprogramma van zes lessen, een combinatie van flow en dans. “De aanmeldingen kwamen als vanzelf binnen, maar ik kon in het begin geen zaaltje vinden. Toen ben ik buiten les gaan geven, in het Griftpark.”

Hoelahoep Pauline
Foto: de cursusgroep van HulaHoopin’ in het Wilhelminapark in Utrecht

Sexy, vrolijk, exotisch

Inmiddels geeft Pauline twee avonden per week les in de Stadstuin. “Mijn bedrijf Hulahoopin’ liep zo goed dat ik al snel vier avonden per week, vier uur achter elkaar les gaf. Dat hield ik lichamelijk niet vol. Ik combineer het lesgeven nu met een kantoorbaan. Op maandag- en woensdagavond geef ik les en daarnaast werk ik als marketing- en PR-medewerker voor een organisatie. Dat gaat een stuk beter.” Tijdens de lessen ziet ze haar cursisten helemaal opbloeien. “Dat geeft je echt een enorme boost”, zegt Pauline. “Het effect van hoelahoepen is zo groot! Het is veel meer dan even bewegen. Het is sexy, vrolijk, exotisch en als je er goed in wordt, word je veel zelfverzekerder.” Haar grote droom? “Minder werken, genoeg verdienen. Zo houd ik tijd over om aan grote shows te werken. Als ik op het podium sta, ga ik helemaal ‘aan’. Ik ben daarna kapot, maar er is niets dat ik liever doe.”

Draai er niet omheen: schrijf je in

Op maandag 1 en woensdag 3 april 2019 begint een nieuwe reeks cursussen van Hulahoopin’. De lessen worden gegeven van 19.00 tot 20.30 uur en van 20.30 tot 22.00 uur in de Stadstuin in Utrecht. Voor een cursus van zes lessen betaal je €75,-. Wil je vol zelfvertrouwen de lente tegemoet gaan? Schrijf je dan in via deze link.

TIP: Pauline is op zaterdag 2 maart te bewonderen met haar zelfgeproduceerde Hoopdance show op het Mantis Festival in het Muntgebouw. Door middel van UV-bodypaint en UV-hoepels in blacklight tovert ze kleur en magie de donkere technozaal in. Hier vind je het Facebookevent.Meer over Hulahoopin ontdekken?

Hulahoopin

sport en bewegen

Europalaan 20 , Utrecht

Bekijk meer:sport en bewegen

adv.