Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nadja bedacht ‘Aan de praat’: een spel vol spannende vragen dat je speelt met vreemden

Door Janine Guijt 21 juli 2017

‘Wat zou de titel van je biografie zijn?’ ‘Heb je zin om met mij en een groepje andere voorbijgangers een levende piramide te maken?’ ‘Wat is het beste cadeau dat je ooit hebt gekregen?’ Het zal je maar gevraagd worden, terwijl je nietsvermoedend door de stad loopt. Weet je niet hoe snel je weg moet komen, of ga je erop in en laat je je verrassen? Nadja van Kessel stimuleert mensen om het laatste te doen. Met haar interactieve spel Aan de praat daagt ze deelnemers uit om in gesprek te gaan met vreemden. “Je wordt er écht gelukkiger van.”

‘Mag ik je wat vragen? Waarmee zou je het nieuws willen halen?’

Een speurtocht naar praatjes: zo laat Aan de praat zich nog het beste beschrijven volgens Nadja. Het interactieve spel draait om interactie, teambuilding, mensen en verhalen. De deelnemers van verschillende teams verdienen punten door verhalen te ontdekken, gulle daden te verrichten en ludieke opdrachten uit te voeren. Hoe dat precies werkt? Heel simpel. Elk team krijgt een bingokaart met opdrachten mee uit vier verschillende categorieën, bijvoorbeeld ‘lef: het meervoud van leven’, waarbij je met zoveel mogelijk mensen een ludieke actie uitvoert. Heb je een opdracht uit de categorie ‘goed verhaal’, dan moet je een toevallige voorbijganger vragen stellen als ‘waarmee zou je het nieuws willen halen?’. Je raadt het al: het team met de meeste punten valt in de prijzen.

Foto: Aan de praat

Een rondje in een scootmobiel

“Het doel van het spel is dat je mensen ontmoet waar je normaal gesproken niet mee in aanraking komt. Maar het gaat ook om plezier hebben”, vertelt Nadja. En dus zitten er opdrachten tussen als ‘ren met een groep onbekenden in tegengestelde richting een roltrap op’, of ‘vraag een mindervalide persoon of je een rondje in zijn scootmobiel mag rijden’.

Kleine moeite, groot effect

Hoe Nadja op het idee voor Aan de praat kwam? Typisch een gevalletje ‘de appel valt niet ver van de boom’. Nadja: “Mijn ouders zijn echte praatjesmakers. Stond ik in de Efteling in de rij voor de Python, was m’n moeder alweer honderduit aan het kletsen met vreemden”, herinnert Nadja zich. “Zelf volg ik veel initiatieven waar random acts of kindness – waarbij je een kleine goede daad voor een ander verricht – centraal staan. Het mooie hieraan vind ik dat het vaak om acties gaat die veel teweeg brengen, maar relatief weinig moeite kosten. Het inspireerde me om zelf ook iets op te zetten. Dat is Aan de praat geworden.”

‘Ontmoetingen met nieuwe mensen kunnen je leven verrijken. Daar wil ik aan bijdragen’

Maar…waarom?

Leuk en aardig, vreemde mensen aanspreken, maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Nadja: “Omdat het je gelukkiger maakt. En het versterkt het vertrouwen in de ander. Ik merkte bij mezelf dat ik vreemde mensen die op me af kwamen om een praatje te maken altijd een beetje wantrouwde. ‘Weer iemand van een goed doel zeker’, of ‘wat moet deze persoon van me?’, dacht ik dan. Best jammer, want er zijn veel onderzoeken die aantonen dat ontmoetingen met nieuwe mensen je leven kunnen verrijken. Daar wil ik met Aan de praat aan bijdragen.”

Foto: Aan de praat

Proefkonijnen

Om het spel in de praktijk te testen, nodigde Nadja haar familie en vrienden uit om proefkonijn te zijn. ‘Ik zie er wel een beetje tegenop, hoor’, reageerden sommigen van hen. Nadja: “Achteraf vond iedereen het leuk. Wat het voor mij bijzonder maakt, is dat ik bij vrienden en familie merk dat er iets is blijven hangen en ze meer bezig zijn met toevallige ontmoetingen. ‘Ik moest aan je denken, want ik had laatst een leuk gesprek met een onbekende in de trein’, vertellen ze me dan.”

Koekje van eigen deeg

Hoewel we best een tijdje met Nadja hebben gekletst, blijft ze min of meer een vreemde. Tijd om haar een koekje van eigen deeg te geven en wat vragen uit Aan de praat aan háár te stellen. Wat is eigenlijk het beste cadeau dat zíj ooit heeft ontvangen? “Ieder jaar krijg ik voor mijn verjaardag geld van mijn ouders. Dit jaar heb ik er mijn KvK-inschrijving voor Aan de praat mee betaald. Dat is, als je het mij vraagt, een heel bijzonder en blijvend cadeau.” Vooruit, nog één vraag. Wat zou de titel van je biografie zijn? Lachend: “Tja, toch wel ‘Aan de praat’. Omdat het precies beschrijft wat ik doe en wie ik ben.”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

adv.