Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mirjam is stijlcoach: ‘Ik verdien stukken minder, maar krijg hier wél meer energie van’

Door May-Anne Oltmans 6 december 2019

Sta jij regelmatig voor je propvolle kledingkast met het gevoel dat je niets hebt om aan te trekken? Frustrerend, maar vaak helemaal niet nodig, weet Mirjam Hamming (39). Met haar bedrijf Smart Wardrobe helpt zij als stijlcoach mensen om hun eigen kledingstijl en -kast te herontdekken. Wij spraken Mirjam om meer te weten te komen én legden haar drie kledingdilemma’s voor. 

Wekelijks nieuwe aankopen

Hoe verleidelijk het is om nieuwe kleren te kopen, snapt Mirjam als geen ander. “De gemiddelde vrouwenkledingkast bevat 170 items. Ik zat daar ver boven”, vertelt ze. “Ik had een inloopkast van drie meter breed vol kleren, en daar kwam bijna wekelijks iets nieuws bij.” Alles verandert wanneer Mirjam, haar vriend en hun dochtertje van anderhalf in 2015 een half jaar door Azië reizen. “We hadden allebei een goedbetaalde baan, maar vroegen ons steeds vaker af: ‘Is dit het nou?’ Toen besloten we het roer drastisch om te gooien.”

Doen waar je goed in bent

In Azië beseft Mirjam dat ze echt geen kasten vol kleding nodig heeft om gelukkig te zijn. Ook staat al snel vast dat ze niet terug wil naar een drukke baan in sales en marketing zoals voorheen. Het idee om van haar liefde voor kleding haar werk te maken, komt wanneer iemand vraagt waar ze nu écht goed in is. “Ik heb jaren geleden een opleiding styling gevolgd bij Artemis, gewoon omdat het altijd al een passie van me was. Daarna vroegen mensen in mijn omgeving me steeds vaker om stijladvies”, vertelt Mirjam. Ze kiest er bewust voor om stijlcoach te worden in plaats van styliste. “Bekende Nederlanders kleden is nooit mijn ambitie geweest. Het leek mij leuker om ‘gewone’ mensen te helpen om inzicht te krijgen in hun eigen stijl én tot een slimmere garderobe te komen.”

“Bekende Nederlanders kleden is nooit mijn ambitie geweest”

Je hebt al zoveel moois

Bij Mirjam staat werken met wat je al hebt voorop. “Voordat je allemaal nieuwe dingen koopt, is het goed om eerst te kijken wat je al hebt. Vaak hangt er al zoveel moois in je kast”, aldus Mirjam. In plaats van steeds maar nieuwe kleren te kopen, draait het volgens haar om anders combineren. “Draag een colbertje bijvoorbeeld eens niet op een pantalon maar op een heel ander kledingstuk. Zo lijkt dat jasje opeens nieuw.” Door slimmer te combineren, haal je meer uit je kledingkast, waardoor je minder vaak iets nieuws ‘hoeft’ te kopen. Goed voor je portemonnee én het milieu!

Kleurrijk versus minimalistisch

Naast tips om je eigen kleding beter te combineren, kan Mirjam ook helpen om te ontdekken wat je eigen stijl is. Hoe ze dat aanpakt? “Ik begin met huiswerk opgeven, zodat iemand vast aan het denken slaat vóór ik langskom.” Zo laat ze klanten bijvoorbeeld een Pinterest-bord maken met foto’s die ze mooi vinden en legt ze mensen verschillende kernwaardes voor waaruit zij vervolgens moeten kiezen. “Dan moeten mensen aangeven of ze eerder uitgesproken of ingetogen zijn qua kleding, en of ze hun stijl minimalistisch of eerder kleurrijk vinden.” Op basis van het gemaakte huiswerk gaat Mirjam met de klant in gesprek om een nog beter beeld te krijgen van wat bij iemand past. Ze licht toe: “Als je weet wat jouw kernwaardes zijn, zul je niet snel meer dingen aanschaffen die niet bij je passen. Zo voorkom je dat nieuwe kleding ongedragen in de kast belandt.”

“Ik geef altijd huiswerk op, zodat iemand aan het denken slaat vóór ik langskom”

Niet nóg een paar sneakers

Dat Mirjam besloot van haar hobby haar werk te maken, is iets waar ze geen moment spijt van heeft gehad. “Ik verdien nu stukken minder dan eerst, maar doe nu wél iets waarvan ik energie krijg.” Het maakt haar vooral gelukkig om te zien wat haar advies met iemand kan doen. “Soms zie ik vrouwen tijdens een sessie naar zichzelf kijken in de spiegel met een blik die zegt: ‘Ben ik dit?!’ Dat je dit kunt bereiken met kleding die iemand al heeft, vind ik zó cool.” Dat mensen door haar hulp ook duurzamer worden, is de kers op de taart. “Als ik mensen kan laten inzien dat ze écht niet nog een paar sneakers nodig hebben, word ik daar heel blij van!”

Kijken: redacteur Janine krijgt stijladvies van Mirjam

 

Tip: op Instagram geeft Mirjam op haar account @mirjam_stylecoaching regelmatig handige tips waarmee je nog meer uit je eigen kledingkast kunt halen. Zo is er de wekelijkse rubriek ‘Verrek ik ontdek’ waarin Mirjam haar eigen kledingkast induikt om een nieuwe outfit samen te stellen.

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Lees ook:

Gilles Stoop Acupuncturist.nl

Gilles is al 21 jaar acupuncturist: ‘Met pensioen op mijn 65e? Ik kan het me niet voorstellen’

Dat Gilles Stoop (50) 'iets wilde doen om mensen te helpen', stond voor hem al op jonge leeftijd vas...

Van overspannen naar burn-out coach: Tesse doet eindelijk iets waar ze gelukkig van wordt

Jasper is student en startte zijn eigen bedrijf: ‘De eerste wijndoos kwam totaal gebroken aan’Meer over Smart Wardrobe ontdekken?

Smart Wardrobe

dienstverlening

Goedestraat 66A, Utrecht

Bekijk meer:dienstverlening

adv.