Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Koen (25) begon zijn horecacarrière als afwasser en is nu eigenaar van restaurant Koenraad

Aangeboden door Koenraad Utrecht 17 januari 2020

De liefde voor het horecavak zat er al vroeg in bij Utrechter Koen Hendriks (25). Zijn eerste baantje als afwasser bij een tapasrestaurant bemachtigde hij toen hij veertien jaar was. Inmiddels zijn we elf jaar verder en is Koen eigenaar van het nieuwe restaurant Koenraad dat in november open ging. “De afgelopen maanden waren echt een rollercoaster.

Dat Koen nu al een eigen zaak heeft, was aanvankelijk niet zijn bedoeling. “Ik werkte al een tijd bij wijncafé Lefebvre en was toe aan een nieuwe uitdaging. Mijn oorspronkelijke idee was om eerst een tijdje aan de slag te gaan bij een restaurant in Amsterdam”, aldus Koen. Het liep anders.

Sprong in het diepe

“Het stond voor mij al vroeg vast dat ik ooit een eigen zaak wilde”, vertelt Koen. “Ik riep altijd dat ik het rond mijn dertigste ging doen. Maar toen kwam dit pand plots vrij en kreeg ik de kans om voor mezelf te beginnen. Ik heb flink getwijfeld, maar dacht ook: natuurlijk kan ik nog veel leren, maar ik kan ook de sprong wagen. De praktijk is uiteindelijk de beste leerschool.”

Juist omdat Koen al veel wist over het runnen van een horecazaak, zocht hij een ster voor in de keuken. Die vond hij in chef-kok Robin van Groenestijn. Samen werkten ze het concept van Koenraad verder uit.

“Het stond voor mij al vroeg vast dat ik ooit een eigen zaak wilde”

Echt Utregs

Bijzonder aan Koenraad is dat de kaart is geïnspireerd op de klassieke Utrechtse keuken. “De stad telt heel veel goede restaurants, maar veel daarvan zijn internationaal. Ik vond dat er ook een echt Utrechtse plek moest zijn waar Utrechters en toeristen terecht kunnen voor de mooie Utrechtse keuken”, legt Koen uit.

Samen met Robin is hij de geschiedenis van de stad ingedoken. “Tussen 1500 en 1900 had iedere stad een eigen keuken. We stuitten op ‘De Utrechtse Keukenmeid’: een boek vol Utrechtse recepten.” De gerechten in het boek hebben een grote Franse invloed en ze vormen de basis voor de kaart van Koenraad. “Het is klassiek, maar met een moderne twist”, aldus Koen.

Op het menu staan onder andere heek met olijf, paksoi en amandel. Koenraads Hollandse rib-eye wordt nu al on- en offline door gasten bejubeld. “Buiten de kaart om kun je een wisselend driegangenmenu bestellen. Daarvoor kookt de chef bijvoorbeeld met ingrediënten als zeebaars en oesters.”

“Ik vond dat er een plek moest zijn waar mensen terecht kunnen voor de mooie Utrechtse keuken”

Een mix van oud en nieuw

Wat opvalt als je bij Koenraad bent, is het contrast tussen oud en nieuw. “Het pand stamt uit de zestiende eeuw en heeft een indrukwekkende gevel”, vertelt Koen. “Ook binnen zijn veel monumentale elementen behouden, zoals bijvoorbeeld de schouw, inbouwkasten en het houten plafond.” Tegelijkertijd is het interieur van het restaurant en café juist heel eigentijds.

Koenraad bestaat uit verschillende ruimtes met een eigen inrichting. “Vooraan vind je de haardzaal met intieme sfeer”, vertelt Koen. “Loop je door, dan kom je bij de chef’s table. Vanaf hier zie je alle gerechten voorbij komen en kijk je de open keuken in, waar altijd van alles te zien is.” Tot slot is er een bargedeelte, waar je vanaf de hoge tafels heerlijk borrelt of dineert.

Een tien voor de service

Sinds de opening van Koenraad hebben Koen, Robin en de rest van het jonge en enthousiaste team het nog geen moment rustig gehad. Gasten zijn lovend over de service en gastvrijheid aan de Voorstraat 14. “Dat mensen ons weten te vinden en positief zijn, maakt me trotser dan ik had verwacht. We hebben echt een topteam”, zegt Koen met een brede grijns.

Ondernemer Uitgelicht

Om de week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Lees ook:

restaurant koenraad

Nieuw! Restaurant Koenraad opent deze vrijdag aan de Voorstraat

Wie houdt er niet van lekker eten? In ons stadsie vind je tal van horecagelegenheden waar je heerlij...


Meer over Koenraad Utrecht ontdekken?

Koenraad Utrecht

restaurants en horeca

Gesloten16:00 - 00:00

Voorstraat 14, Utrecht

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.