Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een knipbeurt aan de gracht: Marjolijn is buitenkapper

Door Janine Guijt 27 oktober 2017

Wat doe je als je er al jaren van droomt om kapper te worden én het allerliefst je tijd buiten doorbrengt? Dan combineer je die twee gewoon! Tenminste, dat is wat Utrechter Marjolijn Duermeijer deed. Inmiddels is zij Grachtenkapper en kun je neerploffen op haar kappersstoel aan de Bemuurde Weerd. Wat je van zo’n bezoekje kunt verwachten? Ontspanning, een goed gesprek én een fantastisch uitzicht over het Utrechtse water.

‘Mensen schatten me nu tien jaar jonger’

“‘Hoe kóm je erop?’, dat is wat de meeste mensen aan me vragen wanneer ik ze vertel dat ik Grachtenkapper ben”, vertelt Marjolijn, terwijl ze naast ons neerploft op de steiger aan de Bemuurde Weerd. “Maar het is eigenlijk gewoon ontstaan doordat ik m’n hart volgde en ben gaan doen wat me écht blij maakt. Ik heb jarenlang als freelance communicatieadviseur gewerkt, maar vanaf dat ik klein was, wilde ik diep in mijn hart haarstylist worden. Nu doe ik dat – ik werk voor fotoshoots en knip in de buitenlucht – en ben ik hartstikke gelukkig. Ik hoor regelmatig dat ik straal en mensen schatten me tegenwoordig gemiddeld tien jaar jonger.”

‘Ik probeer mijn klanten altijd iets mee te geven.’

Een nieuwe coupe en frisse moed

Dat stralen gunt Marjolijn iedereen. In eerste instantie helpt ze haar klanten daarbij met een nieuwe coupe die ze je aanmeet in de buitenlucht. Marjolijn: “Mensen vinden dat heel ontspannend. Vooral omdat ze niet in een spiegel kijken, maar uitzicht hebben op het water.” Maar de Grachtenkapper geeft haar klanten ook graag levensadvies mee. Zelden gaat het aan de waterkant over koetjes en kalfjes. “Ik praat graag over wat mensen écht bezighoudt en wat ze het allerliefst zouden willen.” Hart-tot-hart-gesprekken, noemt Marjolijn het. “Mensen zitten hier altijd minimaal een uur in de stoel. En vrijwel iedere keer ontstaat er een heel mooi, diep gesprek. Tijdens die gesprekken probeer ik mensen altijd iets mee te geven. Bijvoorbeeld dat dromen er zijn om waargemaakt te worden. Ik hoop dat klanten niet alleen met een nieuwe coupe naar huis gaan, maar ook met frisse moed en nieuwe ideeën.”

Van Utrecht naar Nieuw-Zeeland

Op het moment dat we Marjolijn spreken is het zo’n heerlijk warme herfstdag. Staakt de Grachtenkapper haar werkzaamheden als het kwik straks daalt? “Nee hoor!”, zegt Marjolijn resoluut. “Alleen als het écht slecht weer is, knip ik binnen. Maar over het algemeen kun je je prima kleden op kou. Bovendien krijgen mensen een fleecedeken en een glaasje glühwein en zet ik hier op de steiger een vuurkorf neer.” Toch weet Marjolijn nog niet honderd procent zeker of ze alle wintermaanden op de steiger aan de Bemuurde Weerd Oostzijde staat. “Ik wil heel graag naar Nieuw-Zeeland. Toen ik laatst een vriend van de vader van zeilmeisje Laura Dekker ontmoette, vroeg hij me waarom ik niet met de boot ga. Een te gek idee, vind ik dat, maar ik was er zelf nog niet opgekomen. Nu wil ik op een cruiseschip met eindbestemming Nieuw-Zeeland mee, om daar als haarstylist te werken. Ik weet nog niet zeker of het dit jaar gaat lukken, maar het idee is geboren, dus nu ga ik er ook voor. Dromen zijn er om waar te maken, toch?”

Ondernemer uitgelicht

Ken of ben jij een Utrechtse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten!

adv.