Klusvrouw Hieke van Zij Klust: ‘In de bouwmarkt keken ze me aan alsof ik uit een ei kwam’

Door Janine Guijt 25 mei 2018

Werken voor een baas, dat was niks voor haar, besloot Hieke nadat ze een aantal jaar als projectmanager en communicatiemedewerker had gewerkt en in een burn-out belandde. En dus was het tijd voor iets waar ze wél gelukkig van werd: een eigen klusbedrijf. 

Vertel, wat heb jij met klussen?

“Klussen doe ik mijn hele leven al. Ik groeide op in een gezin zonder vader en als er een klusje gedaan moest worden, dan deed ik dat. Toen ik ouder werd en vrienden gingen verhuizen, was ik er altijd bij. Ik vond dat allemaal heel vanzelfsprekend en heb er nooit echt bij stilgestaan. Totdat ik besloot om een eigen bedrijf te starten. Mensen uit mijn omgeving riepen dat ik een klusbedrijf moest beginnen, want klussen, daar was ik goed in. Eerst dacht ik nog: ‘Nouja, dat kan toch niet? Dat ik als vrouw een beetje ga lopen klussen?’. Maar al gauw maakte die gedachte plaats voor: ‘Ja, waarom eigenlijk niet?’.

Heb je als klusvrouw vaak te maken met vooroordelen?

“Dat valt wel mee. In het begin voelde ik me niet altijd serieus genomen in bouwwinkels. Dan gingen de mensen daar dingen aan me uitleggen die ik al lang wist en keken ze me aan alsof ik uit een ei kwam. Inmiddels kom ik er al jaren hoor, en word ik er gewoon gezien als one of the guys.

Op verjaardagen zie je mensen eerst heel verbaasd kijken als ik zeg dat ik een eigen klusbedrijf heb. Je hóórt ze denken: hmm, je ziet er niet heel bouwvakkerig uit. Als ik vervolgens uitleg wat ik doe, reageren mensen trouwens altijd enthousiast. Zo van: ‘Wow, wat cool dat je die stap hebt durven zetten en wat een slim idee!'”

klusvrouw utrecht klussen

Wat is dan precies het idee achter jouw bedrijf?

“Toen ik Zij Klust begon, realiseerde ik me dat er natuurlijk al tienduizenden klusbedrijfjes zijn, dus moest ik me onderscheiden. Dat doe ik door me voornamelijk op alleenstaande vrouwen te richten. Weduwes waarbij de man altijd de klusjes deed, bijvoorbeeld. Zij willen toch het liefst iemand over de vloer waarbij ze zich vertrouwd voelen en kiezen dan – als het kan – eerder voor een vrouwelijke klusser. Ik vergelijk het met een huisarts: sommige vrouwelijke patiënten voelen zich sneller op hun gemak bij een vrouw. Met Zij Klust speel ik in op die behoefte. En die is er, want sinds ik ben begonnen heb ik nog geen dag zonder werk gezeten.”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten! Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

handgemaakte lingerie utrecht daisy louise

Girlpower! De Utrechtse Margriet (23) maakt en verkoopt lingerie vanuit haar studentenkamer

Van multinationals tot bekende webshops: voor heel veel bedrijven geldt dat de ondernemers erachter ...

Janke bouwt fietsen: ‘Een fiets is gewoon een gaaf ding, het geeft mensen vrijheid’

Van automonteur naar kapper: dit is het verhaal van Hairmonk Aret Zakarian

adv.