Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Utrechtse Kitty heeft een winkel vol bontgekleurde kleding: ‘Hier is niets in de mode’

Door Manon van der Knaap 22 maart 2019

Of je nu een festival op de planning hebt staan, een zonvakantie in het vooruitzicht hebt, of gewoon je kledingkast eens flink wil opfleuren. Bij Kitty van Netjes Kleding vind je altijd wel iets dat aansluit bij je wilde wensen. Alles wat niet grijs is, nooit in de mode komt én er nooit uitgaat, vind je in haar kleurige winkel aan de Lijnmarkt in Utrecht. 

Een vreemde eend in de Servetstraat

“Mijn man Hans en ik zijn achtentwintig jaar geleden begonnen met de zaak”, vertelt Kitty. “We kregen kinderen en vonden dat een goed moment om onze eigen kledingwinkel te beginnen.” Het eerste pand vonden ze aan de Servetstraat, in de tijd dat daar nog bussen reden. “Wij hingen altijd alle kleding buiten en dat zag er met al die verschillende kleuren altijd heel vrolijk uit. Iedereen kon vanuit de bus onze collectie bekijken. Dat was een wild succes!” Kitty legt uit hoe dat komt: “Wij verkochten aparte kleding en dat zag je in die tijd in Utrecht niet zoveel. Als we uit het raam naar buiten keken konden we precies zien welke kleding bij ons vandaan kwam. Het viel direct op! Ik zei dan wel eens tegen Hans: “Hee kijk, we hebben het straatbeeld veranderd!”

Verre van gewoontjes

Even later verhuisde Netjes Kleding naar de huidige locatie aan de Lijnmarkt. “We kenden een oud dametje en toen we van haar hoorden dat het pand vrijkwam, zijn we hierheen verhuisd.” Dat het al een tijd geleden is dat die overstap is gemaakt, blijkt wel uit de aankleding van het pand. Niet alleen de kleding is een bonte verzameling eigenzinnige kleuren en stoffen. Ook de inrichting is verre van gewoontjes. De collectie sokken hangt aan het plafond, aan de muur hangen foto’s afgewisseld met zelfgemaakte schilderijtjes en op de bovenste plank van de zaak staat een collectie auto’s van hout.

Rood tegen de kou

“Mijn man houdt van kunst en ik heb de kunstacademie gedaan”, vertelt Kitty. “Ik schilder.” Enthousiast vertelt ze verder: “Ik houd van kleur. En weet je wat? Ik denk dat je kleur kunt voelen. Vroeger droegen jagers rood ondergoed, daarvan geloofden ze dat het warmer was dan wit. En in de keuken werd de kleur blauw gebruikt tegen vliegen.” Ze vertelt dat er tijdens de crisis veel meer grijs werd gedragen. “Mensen durfden zich blijkbaar niet uit te spreken en hielden het bij een veilige outfit.” Utrecht is inmiddels niet zo grijs meer. “We merken dat mensen zich weer anders durven kleden. Wij hebben het in ieder geval weer een stuk drukker!”

Tekst gaat verder onder de foto

Het is geen mode

De meeste mensen die over de vloer komen bij Netjes Kleding, worden aangetrokken door de kleuren van de kleding. “Soms raken klanten bij binnenkomst een beetje gedesoriënteerd”, zegt Kitty. “Zoveel kleur en kleding die anders is dan anders, dan weten ze even niet waar ze moeten beginnen.” Kitty vertelt: “Wij verkopen geen mode. Het is nooit in of uit. In onze winkel moet je echt zelf nadenken: vind ik het leuk of niet. En misschien nog wel het allerbelangrijkste: word ik er blij van?!” Zelf komt ze wel eens bij ketens als H&M en Zara. “Daar hebben ze best leuke dingen, maar er staat met koeienletters op waar je het hebt gekocht en hoeveel het kost. Voor een spijkerbroek maakt dat niet uit, maar bij een mooie jurk of blouse is dat wel even wat anders. Je wilt toch niet op een verjaardag komen en dan merken dat er twee anderen zijn die hetzelfde aan hebben? Dan is de lol er voor mij vanaf hoor.”

Voor eigenwijze mensen

Normal Crazy, Billy B en shirts en sokken met kunstopdruk is wat wij verkopen”, vertelt Kitty. “Dat zijn geen bekende merken, maar wij vinden het mooi en dus verkopen we het. En ik hoop dat we daarmee Utrechters inspireren.” De idealist in Kitty komt naar boven. “Ik wil dat mensen zelf kiezen wat ze leuk vinden, niet wat ze denken dat ze leuk moeten vinden. En iedereen die zich daartoe aangesproken voelt, hoop ik in onze winkel te verwelkomen!”

Ondernemer uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een bijzondere ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten. Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

Smulders Kookt

De lekkerste maaltijden bestel je bij Shamida: ‘Bij Ottolenghi heb ik pas echt leren koken’

Je zit boordevol ideeën, maar krijgt geen studie afgerond. Even denk je dat je niets van de grond kr...

Susan gaat nooit op vakantie: ‘In mijn winkel aan de Amsterdamsestraatweg voel ik me thuis’Meer over Netjes Kleding ontdekken?

Netjes Kleding

kledingwinkels

Geopend10:00 - 18:00

Lijnmarkt 15, Utrecht

Bekijk meer:kledingwinkels

adv.