Jochem is dé pubquizmaster van Utrecht: ‘Het hoogtepunt? Een gastoptreden van de burgemeester’

Door Janine Guijt 19 april 2019

Dikke kans dat je Jochem wel eens voor je neus hebt gehad als pubquizmaster. Samen met zijn compagnon organiseert, creëert en presenteert hij meer dan tweehonderd pubquizzen per jaar. “Als ik na een geslaagde pubquiz thuiskom, zit ik vol energie. Dan kan ik echt nog niet gaan slapen.”

Entertainer

“Wat kan iedereen doen volgens het boek dat voormalig porno-ster Bobby Eden laatst uitbracht?”, vraagt Jochem als we plaatsnemen in Jozef, een van de zaken waar je regelmatig een pubquiz van Upbeatles vindt. Het antwoord heeft veel te maken met handenarbeid, maar weinig met seks, want Bobby Eden bracht laatst een boek uit over haken. “Kijk, zo’n vraag met een verrassende wending vind ik nou leuk”, lacht Jochem. Nog eentje dan: “Welk dier bestaat voor driekwart uit wol? Je hoort groepjes dan overleggen over een schaap of een alpaca, maar het goede antwoord is natuurlijk ‘wolf’. Als pubquizmaster ben je ook entertainer. En ja, het klinkt misschien wat kazig, maar positieve reacties zijn voor mij brandstof. Als ik na een geslaagde pubquiz thuiskom, zit ik vol energie. Dan kan ik echt nog niet gaan slapen.”

Meer dan tweehonderd quizzen per jaar

Sinds 2014 organiseren, creëren en presenteren Jochem en zijn compagnon Pascal pubquizzen onder de naam Upbeatles. Dat doen ze op verschillende locaties door heel Utrecht (bijvoorbeeld in Camping Ganspoort, Lijn 4, Lebowski en Jozef). Maar ook bij bedrijven en in de rest van het land is het duo actief. Ze zijn er zo druk mee, dat Jochem zijn werkzaamheden als freelance journalist grotendeels heeft gestaakt om zich zoveel mogelijk op Upbeatles te storten. “De komende tien dagen alleen al staan er acht op de planning. Het wordt steeds drukker. Dat is natuurlijk mooi, maar daardoor wordt het werk soms wat pragmatisch en ad-hoc. Daarom ga ik graag wandelen om op nieuwe ideeën te komen. Als ik dan thuis kom, kan ik zo voor vijf, zes quizzen tegelijk aan de slag.”

Want vergis je niet, Jochem en Pascal doen niet alleen alles zelf, alle quizzen bestaan ook nog eens voor negentig procent uit nieuwe vragen. “Al recyclen we ook wel eens. En dan niet eens vanwege de beperkte tijd, maar vooral omdat het zonde is om een goede vraag maar één keer te gebruiken.”

Het begon allemaal… aan de bar

Het verrast je misschien niet, maar Upbeatles begon ooit aan de bar van een Utrechtse kroeg. Lijn 4 aan de Twijnstraat, om precies te zijn. “Pascal en ik deden altijd mee aan een vaste muziekquiz in Amsterdam. Daarbij was het de gewoonte dat de teams om de beurt de quiz samenstelden. Toen wij aan de beurt waren, zat ik de quiz op een avond aan de bar van Lijn 4 te maken, toen de eigenaar vroeg of ik dat ook niet eens voor zijn kroeg kon doen. Vanaf toen is het heel hard gegaan. En nu zijn er negen Utrechtse horecazaken waar we een vaste quiz organiseren en we zijn met nog meer café’s in gesprek.”

Van Harry Potter tot Friends

Naast vaste quizzen organiseren Jochem en Pascal ook themaquizzen. Zo kun je op woensdag 1 mei naar de Film & Tv Quiz in Camping Ganspoort en is er op Tweede Paasdag een heuse Harry Potter Quiz in Camping Ganspoort (helaas voor alle Potterheads zit deze quiz vol). Jochem herinnert zich in het bijzonder de reeks quizavonden in het thema van de tv-serie Friends. “Dat is redelijk ontspoord”, lacht hij. “Eigenlijk zouden we één avond organiseren, maar dat werden er acht. Iedere avond focuste zich op een specifiek aantal seizoenen. Ik heb de hele serie opnieuw gekeken met een bloknoot en pen erbij. Aan het einde dacht ik: nu heb ik écht alles gevraagd wat je over Friends kunt vragen.”

De burgemeester als quizmaster

Een ander hoogtepunt was een heus gastoptreden van burgemeester Jan van Zanen als pubquizmaster. “Ik raakte met hem aan de praat op een expositie en stelde het voor. Uiteindelijk paste het niet in zijn schema om echt naar een pubquiz te komen, dus toen hebben we een video opgenomen. Hij had helemaal zelf vragen gemaakt en we kregen veel positieve reacties op het video-optreden. En de winnende teams mochten lunchen met de burgemeester.”

Appje van je moeder, zeker?

Blijft een pubquiz altijd gezellig, of moet Jochem deelnemers ook wel eens tot de orde roepen? “Zelden. Soms pakt iemand uit automatisme zijn telefoon. Dan maak ik een luchtig grapje, zo van: oh, dat is je moeder zeker? Luidruchtige mensen moet je af en toe even op hun plek zetten. Maar er is eigenlijk nog nooit iets vervelends gebeurd.”

Ondernemer uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een bijzondere ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten. Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

Hester is tweelingcoach: ‘Door mijn werk kijk ik ook anders naar mijn eigen tweelingzus’

Altijd iemand aan je zijde hebben. Iemand die met één blik al begrijpt wat je bedoelt. Iemand met wi...

Pauline verdient haar brood met hoelahoepen: ‘Als ik op het podium sta, ga ik helemaal aan’

Van keukentafel tot het schap van AH: de Utrechtse Dewi bracht een natuurlijke deo op de markt

adv.