Duurzaam idee: Jermain en Juan verkopen glaswerk dat is gemaakt van oude wijnflessen

Jermain en Juan Rebottled
Foto: Juan en Jermain, de oprichters van Rebottled

Ieder jaar belanden in ons land 440 miljoen wijnflessen direct na gebruik bij het afval. ‘Hoe zouden we die flessen een tweede leven kunnen geven?’, vroeg ondernemer Jermain de Graaf (28) zich af. Hij ging op onderzoek uit, en met succes. Inmiddels runt hij, samen met compagnon Juan Diego Flores (29) Rebottled: een bedrijf dat glaswerk verkoopt van geupcyclede wijnflessen.

“Op bierflesjes zit statiegeld. Wanneer je ze inlevert, worden ze opnieuw gevuld door een brouwerij. Wat extra makkelijk is, is dat in Nederland één type flesje wordt gebruikt door meerdere merken”, vertelt Jermain. “Op wijnflessen zit geen statiegeld, dus ben ik gaan onderzoeken hoe dat zit.” Wat bleek? Veel wijnflessen belanden op de vuilnisbelt, al wordt een deel omgesmolten tot nieuw glas. “Positief, zou je denken, maar in de praktijk valt dat tegen. Glas recyclen kost nog steeds 85 procent van de energie die het kost om nieuw glas te produceren.” Dat moest duurzamer kunnen, zo meende Jermain.

Nieuwe producten maken van gebruikte wijnflessen

De Utrechter ging op zoek naar manieren om wijnflessen te hergebruiken. “Ik heb onderzocht of flessen opnieuw gebotteld konden worden. Dat bleek lastig; het bottelen gebeurt vaak in het buitenland”, legt hij uit. Daardoor concludeerde hij vrij snel dat de beste optie was om de flessen te upcyclen tot een nieuw product. “De vraag was toen: met wat voor product zou dit het beste werken?Drinkglazen van oude wijnflessen werden online al aangeboden, maar nog niet op grote schaal.” Jermain zag hierin een gat in de markt en besloot daarin te stappen.

Vrij snel na de oprichting van Rebottled kwam Juan aan boord: “Wij kennen elkaar via via. Op een avond kwam Juan in mijn oude studentenhuis een drankje doen en raakten we aan de praat. Hij was meteen heel enthousiast over Rebottled, dus besloten we samen te gaan ondernemen.”

De hele stad doorkruisen voor lege wijnflessen

“Toen we net begonnen, gingen Juan en ik in een elektrisch busje langs bij Utrechtse horecazaken om lege wijnflessen op te halen”, blikt Jermain terug op de begindagen van het bedrijf. Inmiddels werken de ondernemers samen met grotere horeca- en wijnbedrijven die hen aan flessen helpen. Zodra de flessen binnen zijn, worden ze als eerste ontdaan van hun etiket. “Als dat eraf is, gaan de flessen naar onze partner Libbey – de op één na grootste glasfabrikant ter wereld – of naar onze eigen Rebottled Factory. Alle flessen gaan daarna een speciale machine in, waar ze door middel van warmteverschillen worden gesplitst. Ook wordt de rand geschuurd en gepolijst. Het resultaat – een nieuw drinkglas – komt er vervolgens op de loopband uit.”

Tekst gaat verder onder de foto

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rebottled (@rebottlednl)

Levens veranderen

In de Utrechtse Rebottled Factory werken mensen die ‘om wat voor reden dan ook niet in het arbeidsproces zitten’. Vanwaar de keuze om juist deze doelgroep een baan aan te bieden? “Voordat ik Rebottled begon, had ik een eigen cateringbedrijf waarbij ik met vrouwen werkte die naar Nederland waren gevlucht. Ik vond het geweldig om te zien wat voor impact je zo op iemands leven kunt maken. Ook bij Rebottled zie ik dat we echt levens kunnen veranderen: heel mooi vind ik dat.”

Tekst gaat verder onder de foto

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rebottled (@rebottlednl)

Genoemd in Forbes 30 under 30

Inmiddels heeft het Rebottled-team al 141.942 wijnflessen gered van de vuilnisbelt en 63.083 kWh energie bespaard in vergelijking met het productie- of recyclingproces van nieuw glas. Mooie prestaties, maar waar is Jermain zelf het meest trots op? “We hebben de laatste jaren diverse prijzen en titels gewonnen; dat maakt me heel trots. Zo stond Rebottled in de lijst Sprout 25 onder 25 en werden we genoemd in Forbes 30 under 30. Daarnaast wonnen we in september 2017 het Social Impact Lab van PwC, waardoor we twee jaar lang begeleiding kregen van consultants bij het starten van ons bedrijf. Hier hebben we heel veel aan gehad, en het was ook echt validatie van ons idee.” 

Een andere prestatie waar Jermain trots op is: de samenwerking met de Amerikaanse glasproduct Libbey die in maart 2020 officieel werd. “Dit zorgt voor een enorme productiecapaciteit én een groot netwerk. We hebben al een goede start gemaakt en kijken nu hoe we andere producten in samenwerking met hen kunnen produceren, zodat de afzet echt stabiel en groot wordt.”

Toekomstdromen

Voor de toekomst van Rebottled heeft Jermain genoeg ideeën en ambities. “Naast glazen bieden we al drinkflessen, lampen en kaarsen aan. In de toekomst hopen we zeeppompjes, karaffen en whiskeyglazen aan het assortiment toe te voegen”, zegt hij hierover. “Uiteindelijk willen we de grootste circulaire glasfabrikant van Europa worden, en ook actief worden in meerdere landen. We zijn nu actief in Nederland, België en Duitsland en zijn van plan dit jaar drie landen aan die lijst aan toe te voegen.”

Op kortere termijn hoopt Jermain dat zijn producten blijven functioneren als gespreksstarter, zodat mensen met elkaar gaan praten over circulariteit. “We horen regelmatig van klanten dat een Rebottled glas zorgt voor interactie. Door de kleine puntjes aan de zijkant en de ziel van de fles die je nog ziet, vermoeden mensen vaak dat onze glazen zijn gemaakt van wijnflessen. Dat leidt tot gesprekken over wat mensen met hun afval doen en over de circulaire economie. Dat iemand die zich misschien normaal niet met dit thema bezighoudt hierover gaat praten, dankzij ons glas, vind ik heel waardevol.”

Ondernemer Uitgelicht

Om de week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Lifestyle

Ga naar “Yvonne is boudoirfotograaf: ‘Veel vrouwen die voor mij poseren willen hun partner verrassen’”

Yvonne is boudoirfotograaf: ‘Veel vrouwen die voor mij poseren willen hun partner verrassen’

Yvonne Renckens boudoirfotograaf
Ga naar “Superglad de zomer in: feiten en fabels over ontharen die je wilt kennen”

Superglad de zomer in: feiten en fabels over ontharen die je wilt kennen

De Huidkliniek
Ga naar “Deze Utrechters organiseren speelse dating events: ‘Tinderdates voelden zo vrijblijvend’”

Deze Utrechters organiseren speelse dating events: ‘Tinderdates voelden zo vrijblijvend’

Team Wingman Dating

In onze gids

Ga naar “Jason King”

Jason King

 • Oudegracht 201
 • Kledingwinkels
 • 10:00 - 17:30
Jason King

Nu geopend

Ga naar “Sieradenatelier Sluijsmans”

Sieradenatelier Sluijsmans

 • Oudegracht 188
 • Juweliers
 • 11:00 - 15:00

Nu geopend

Ga naar “’t Wapen van Haarzuylen”

’t Wapen van Haarzuylen

 • Brink 2
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 21:00
restaurant koenraad

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis Quooker bij aanschaf van jouw droomkeuken”

Gratis Quooker bij aanschaf van jouw droomkeuken

 • Keukenloods.nl Utrecht
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Keukenloods

Topper

Ga naar “click & collect”

click & collect

 • Action
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “Pergola van € 999 voor € 799,20”

Pergola van € 999 voor € 799,20

 • Karwei
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Xenos”

Xenos

 • Xenos
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “site”

site

 • Prénatal
 • Geldig t/m 14 maart 2021

Vacatures

Ga naar “Jeugdzorgwerker Utrecht”

Jeugdzorgwerker Utrecht

 • Maandag
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Backoffice medewerker”

Backoffice medewerker

 • Timing Uitzendbureau
 • Fulltime
Ga naar “Servicecoördinator”

Servicecoördinator

 • Krosto Techniek
 • Fulltime
Ga naar “Recruitment Consultant”

Recruitment Consultant

 • Voort
 • Fulltime
Ga naar “Assistent vestigingsmanager”

Assistent vestigingsmanager

 • Krosto Techniek
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Brieven van Belle”

Brieven van Belle

 • Bistro Belle
 • 30 juli 2020