Jeannot begon De Koekfabriek: ‘Zonder koekje is de koffie niet lekker’

Door Janine Guijt 6 april 2018

Van supermarkt Boon’s tot tientallen Utrechtse horecazaken en van advocatenkantoren tot in de eigen koffiebar: de koek van De Koekfabriek is overal. Tijd om eens een koekje te eten met Jeannot Nijpjes, die het bedrijf vijf jaar geleden oprichtte. Dat doen we natuurlijk in de koffiebar van De Koekfabriek, waar ze je eerst vragen welke koek je wilt bestellen en vervolgens pas wat voor soort drankje je daarbij wilt.

Een gratis koffie bij het koekje

Ook al heb je nog nooit van De Koekfabriek gehoord, je hebt de koek die hier gemaakt wordt waarschijnlijk wel gegeten. Het Utrechtse bedrijf levert namelijk ambachtelijk gemaakt lekkers aan héél wat Utrechtse horecazaken: van Oudaen tot café De Zaak en van het Louis Hartlooper Complex tot De Beurs: allemaal serveren ze maar wat graag een koekje uit De Koekfabriek bij de koffie. Maar ook in het bedrijfsleven slikken ze de baksels als zoete koek, want in heel wat kantoren in Nederland kun je lekkers uit De Koekfabriek vinden. Dan is er ook nog de winkel die aan de fabriek vastzit in de Schoutenstraat, de koffiebar in de Slachtstaat (waar je een gratis koffie bij het koekje krijgt, in plaats van andersom) en vestigingen in Breda, Arnhem en binnenkort ook Rotterdam. Kortom: De Koekfabriek verovert Utrecht en de rest van Nederland.

Van kookstudio naar Koekfabriek

Een van de breinen achter dit alles is Utrechter Jeannot Nijpjes, die De Koekfabriek vijf jaar geleden oprichtte. “Samen met twee compagnons opende ik een paar jaar geleden Kookmeesters, een plek met onder andere een kookstudio die we wilden verhuren. We waren daar wat naïef in, zo van: we openen de boel gewoon en iedereen komt vanzelf naar ons toe. Zaten we daar ineens met een keuken die nauwelijks gebruikt werd. Dus we zijn gaan denken: wat kunnen we daarmee? We dachten: we moeten een product maken dat iedereen nodig heeft. En zeg nou zelf, zonder koekje is de koffie niet lekker, toch? Zo is uiteindelijk het idee voor De Koekfabriek ontstaan.”

Tekst loopt door onder de foto.

Jeanot voor de koffiebar van De Koekfabriek.

De mensen achter de koekjes

Opvallend aan het bedrijf van Jeannot: er werken in de fabriek voornamelijk ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Wat we onder deze best wel brede en ietwat vage term moeten verstaan? “Van alles! Van mensen met een verstandelijke beperking tot werknemers die op hun 57e thuis kwamen te zitten en niet meer aan de bak kwamen. En er werkt bijvoorbeeld ook een statushouder uit Irak bij ons, die niet makkelijk aan werk komt omdat hij de Nederlandse taal nog niet kent. De zorgkant van De Koekfabriek neemt een andere partij helemaal voor hun rekening, want dat is echt een vak apart, omdat er behoorlijk wat bij komt kijken.”

‘Dat we een werkplek creëren voor enthousiaste mensen vind ik fantastisch’

Het mooiste compliment ooit

Of Jeannot altijd al heeft willen werken met deze doelgroep? “Nee, helemaal niet. We zijn er een beetje ingerold, via mijn compagnon. Tot januari 2018 werkten we alleen met mensen die een verstandelijke beperking hadden. In het begin dacht ik: ‘wat moet ik met deze mensen?’ Maar na een week ging ik daar helemaal anders over denken. Iedere ochtend bij het openen van de kookstudio stonden er een stuk of drie mensen met energie voor tien voor me die het fantastisch vinden om aan het werk te gaan. Dat we een plek creëren voor enthousiaste mensen vind ik fantastisch. Ik kan me nog goed herinneren dat Petra – een vrouw met een verstandelijke beperking die jaren bij ons heeft gewerkt – zei: ‘Dit is de eerste keer dat ik het gevoel heb een echte baan te hebben.’ Dat is het mooiste compliment dat ik ooit gekregen heb!”

De Tony’s onder de koekjes

Waar Jeannot als ondernemer nog van droomt? “Dat de koek van De Koekfabriek in alle Nederlandse supermarkten komt te liggen. En dat het verhaal achter De Koekfabriek zo bekend wordt dat we nooit meer hoeven uit te leggen wat we doen. Een beetje zoals Tony’s Chocolonely doet met slaafvrije chocolade, zeg maar.”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

Jeroen Pater is oprichter van Het Comedyhuis: ‘Dat vrouwen niet grappig zijn, is bullshit’

Vet! Els (21) maakt meubels van gerecyclede materialen: ‘Ik gebruik zelfs fietsbanden’

Hans van Drogisterij Woortman is 80 jaar en nog altijd 6 dagen per week in de winkel te vinden

Koekfabriek Bakkerij

bakkers

nu gesloten09:00 - 18:00

Schoutenstraat 7, Utrecht

Bekijk meer:bakkers