Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jasper is student en startte zijn eigen bedrijf: ‘De eerste wijndoos kwam totaal gebroken aan’

Door Pauline Dons 18 oktober 2019

Studeren en tegelijkertijd je eigen bedrijf hebben? Jasper Smit (25) studeert Sociale geografie en planologie aan de Universiteit Utrecht en runt ondertussen zijn eigen wijnbedrijf waarmee hij kleine flesjes wijn verkoopt. Hij weet als geen ander dat de combinatie van ondernemen en studeren niet altijd makkelijk is, maar zou voor geen goud zijn bedrijf opgeven. 

De Utrechtse Jasper heeft sinds twee jaar zijn eigen bedrijf: Halfes Wijnen. In plaats van grote flessen, verkoopt hij kleine flesjes wijn. Hoe hij die ingeving kreeg? “Ik lag op de bank en ik had net wijn voor mezelf ingeschonken, toen ik me bedacht dat ik de hele fles niet in mijn eentje op ging drinken. Dit vond ik jammer, omdat we eigenlijk veel alcohol weggooien”, vertelt Jasper. “In het buitenland verkopen ze wel kleine flesjes wijn, maar in Nederland bestond dit nog niet. Na mijn werk ben ik mij hierin gaan verdiepen en zo is het ooit begonnen”, legt hij uit over de start van Halfes Wijnen.

Halfes Wijnen

“Ik ben eerst veel onderzoek gaan doen, maar ik wist niet veel van ondernemen”, vertelt Jasper. En de naam van zijn bedrijf? “Met Halfes Wijnen heb ik geprobeerd ‘halve’ en ‘fles’ in één woord samen te vatten. Dat idee kreeg ik ook met een glas wijn in mijn hand”, lacht hij. Volgens Jasper was het achteraf niet zo’n heel goed idee: “Iedereen spreekt het verkeerd uit. In Frankrijk en Spanje kunnen ze bijvoorbeeld de ‘H’ niet uitspreken en dat zorgt voor hele vreemde creaties.” Jasper lacht opnieuw wanneer hij hieraan terugdenkt.

jasper smit interview halfes wijnen
De verzameling lege wijnflessen van Jasper / Foto: Pauline Dons

“Afgelopen jaar was echt een ‘vallen en opstaan’ jaar”, vertelt Jasper. “Praktische vaardigheden had ik nog niet. De eerste wijndoos die ik verstuurde kwam bijvoorbeeld totaal gebroken aan, omdat ik er geen piepschuim in had gedaan. In mijn enthousiasme dacht ik: dat gaat wel goed, maar dat ging het niet”, noemt hij als voorbeeld. Bestellingen in Utrecht brengt Jasper zelf weg op de fiets, soms laat hij het versturen en als het om een bestelling buiten Utrecht gaat, huurt hij een auto. Maar, hij heeft van zijn eerste bezorging geleerd, vertelt hij lachend. “Sinds het eerste incident heb ik allemaal voorzorgsmaatregelen genomen.” Hij wijst naar de kartonnen dozen en het piepschuim in zijn studentenkamer.

Combineren met studeren

Ondertussen studeert Jasper zeven jaar. Eerst Rechten en nu Sociale geografie en planologie. “In het begin vond ik het moeilijk om Halfes Wijnen met mijn studie te combineren en dat heeft ook zeker voor studievertraging gezorgd. Zo zat ik tijdens een wijnreis ook weleens te studeren op mijn hotelkamer.” Toch heeft hij hier geen spijt van: “Het is echt fantastisch om iets te beginnen wat totaal niet aan je studie gelinkt is. Het is de meest mooie en leerzame kans die ik ooit heb gekregen. Zo mocht ik als 24-jarige al op handelsmissie”, vertelt Jasper trots. “Ik werd in het diepe gegooid, maar hier heb ik wel enorm veel van geleerd.”

Leerproces

“Halfes Wijnen is voor mij echt een leerproces.” Of Jasper het starten van een bedrijf andere studenten aan zou raden? “Ja, ik denk dat ik hier meer van heb geleerd dan van mijn studies. Je gaat wel vaker op je bek dan dat je succes hebt. Dat hoort er een beetje bij”, waarschuwt hij. “Weet dat je er ook dingen voor in moet leveren. Ondernemen is fulltime op je bek gaan en af en toe een fles wijn verkopen, maar je leert er wel héél erg veel van.”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Lees ook:

De Utrechtse Sandra maakt kevers van straatafval: ‘Na 400 kevers ben ik gestopt met tellen’

Een vrolijke vrouw in een felblauwe trui legt trots haar verzamelde straatafval op de grote, houten ...

Nina Oudshoorn is relatiepsycholoog: ‘Ik zit hier ook weleens met tranen in mijn ogen’

Marijke begon hotel Mary K: ‘Dat gasten terugkomen, is het allermooiste compliment’

adv.