Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Janine (28) begon een fair fashion merk: ‘Ik draag alles zelf om te voelen of het lekker zit’

Door May-Anne Oltmans 3 april 2020

Een paar jaar geleden besloot de Utrechtse Janine Hoekman (28) om alleen nog maar ‘eerlijke’ mode te kopen. Het bleek makkelijker gezegd dan gedaan. “Er was nog maar weinig aanbod, en wat er wel was, was vaak duur”, aldus Janine. “Dat riep bij mij de vraag op: zou het mogelijk zijn om een eerlijk jurkje te maken en te verkopen voor maximaal vijftig euro?” Ze begon een experiment, dat uiteindelijk leidde tot de oprichting van haar eigen fair fashion merk: Common & Sense.

Om bij het begin te beginnen: wanneer spreken we volgens Janine van eerlijke mode? “Non-profitorganisatie Fair Wear Foundation noemt op haar website aan aantal pijlers waaraan modebedrijven moeten voldoen als ze ‘eerlijk’ willen werken. Denk bijvoorbeeld aan zaken als eerlijke lonen, veilige fabrieken en geen excessieve werktijden. In Nederland vinden we dat normaal, maar dat is het niet overal.”

IT-professional in de modewereld

Voordat Janine zich begon te verdiepen in de wereld van eerlijke mode, werkte ze jarenlang als IT-projecteider. “Al spookte het wel altijd door mijn achterhoofd om ooit iets te doen dat meer aansloot op mijn studie Rural Development & Innovation”, vertelt ze. “Ik wilde iets doen met fair trade. Als je het hebt over industrieën die er op dat vlak niet goed voor staan, kom je al snel uit bij de kledingindustrie. Die is enorm vervuilend en er is vaak sprake van onveilige werkomstandigheden. Dat, in combinatie met mijn persoonlijke interesse in eerlijke mode, maakte dat ik hier iets mee wilde doen.”

Skypen met fabrieken in India, Portugal, China en Turkije

Voor het ontwerp van haar jurk huurde Janine een freelance modeontwerper in. Zodra de patronen af waren, begon de zoektocht naar een eerlijke kledingfabrikant. “Ik heb honderden fabrieken aangeschreven in onder andere China, India, Japan, Korea, Thailand, Portugal…”, somt Janine op. “Met vijf fabrieken ben ik een sampletraject ingegaan. Dat leidde tot aardig wat teleurstellingen: van samples die schots en scheef in elkaar waren gezet tot samples die veel later dan beloofd werden opgestuurd.”

Tekst gaat verder onder de foto

Janine Hoekman Common & Sense
Foto: indebuurt Utrecht

Experiment geslaagd?

Haar online zoektocht leverde niets concreets op, dus reisde Janine naar de Verenigde Staten om een grote beurs voor kledingfabrikanten te bezoeken. Daar ontmoette ze twee Nederlanders die een kledingfabriek in Turkije runnen. Ze ging met het duo om de tafel zitten en legde hen de hamvraag voor: is het mogelijk om, op eerlijke wijze, een jurk te maken en te verkopen voor maximaal vijftig euro? Het antwoord bleek ‘ja’ te zijn, dus liet Janine 200 little black dresses produceren. “Mijn eerste gedachte was: experiment geslaagd! Daarna dacht ik: hé, ik kan dit ook uitbouwen naar een volledig kledingmerk. Dat was het begin van Common & Sense.”

Duurzaamheid centraal

Naast de Fair For Fifty dress waar het allemaal mee begon, heeft Janine de collectie inmiddels uitgebreid met de Dutchie Dress in diverse kleuren. “Vanaf nu moet er iedere drie weken iets nieuws bijkomen. Dat kan een andere kleur zijn of een heel nieuwe jurk”, licht Janine toe.

Dit jaar staat voor de ondernemer in het teken van het verder verduurzamen van haar modelijn. “Eerst lag de nadruk voor mij op het ‘eerlijke’ aspect, maar nu wil ik ook meer doen op het gebied van duurzaamheid. Zo heb ik van stofresten scrunchies laten maken, laat ik kaartjes drukken op gerecycled papier en gebruik ik geen plastic verpakkingen.” Ook een mooie stap die Common & Sense duurzamer maakt: Janine werkt inmiddels met een atelier in Nederland. “Als je samples produceert in het buitenland, worden die soms zes of zeven keer heen- en weergestuurd. Nu ik lokaal produceer, hoeft dat niet meer.”

Tekst gaat verder onder de foto

View this post on Instagram

THANKFULL | To be honest… Ik vond deze tweede lancering nog steeds ècht heel spannend! De eerste pakketjes zijn gisteren bezorgd en wat is het fijn om jullie reacties te lezen!♡ Achter de schermen zit er zo veel werk in het maken van mooie en eerlijke kleding. Niet alleen door mij, maar ook door de makers en alle ladies die meehelpen, meedenken en eindeloos veel passen. Het is inmiddels een kunst geworden om met mij af te spreken zonder dat ik je ergens tussendoor even in een sample jurkje heis of stof staaltjes onder je neus schuif🤭. En gelukkig heb ik heeeel veel (schoon) zussen♡, die willen altijd. Ps. De nieuwsbriefactie loopt tot en met morgen! Model: @fromannie.nl Fotografie: @fotografiejudith #slowfashion #eerlijkekleding #madeinholland #madehere #localproduct #locallymade #vakmanschap #eerlijkehandel #ethicalclothing #ethicalbrand #lancering #newitems #jurkjes #dresses #slowfashionbrand #slowfashionblogger #ootd #ootdnl #limited #duurzamekleding #bewustleven #mode #Utrecht #nederland #dutchiedress #commonandsense #fair

A post shared by Fair & Slow Fashion Brand (@commonandsense.nl) on

Geluk is… een zelfgemaakte jurk

In de webshop van Common & Sense vind je nu alleen jurken en scrunchies en als het aan Janine ligt, blijft dat de komende tijd zo. “Mensen zijn gewend om overal veel keus te hebben, dus lijkt het mij logischer om vijf jurkjes aan te bieden dan, zeg, één broek, één rok en één shirt. Al droom ik er wel van om ooit jumpsuits of mooie pakken toe te voegen.”

Momenteel is Janine druk aan het testen welke duurzame materialen ze in de toekomst voor haar kledinglijn wil gebruiken. “Zo krijg ik binnenkort samples gemaakt van tencel en modal, twee stoffen gemaakt van houtresten”, vertelt de ondernemer. Alle samples die Janine binnenkrijgt, draagt ze eerst zelf. “Puur om te voelen: hoe zitten ze? En wat gebeurt er met de stof als ik ze was? Dat is ook onderdeel van het ontwikkelproces. En natuurlijk is het extra leuk als mensen dan zeggen: wat heb je een leuke jurk aan, waar komt die vandaan? Het blijft grappig als ik dan kan antwoorden dat ik de jurk zelf heb gemaakt!”

Ondernemer Uitgelicht

Om de week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Merel Raab ondernemer uitgelicht werkgeluk

Carrièreswitch: Merel was advocaat en werkt nu als werkgelukdeskundige

Al op haar vijftiende wist Merel Raab (29) het zeker: ik word later advocaat. Ze ging rechten studer...

Pierre (59) was CFO van Verkade en is nu directeur van Barbara Uitvaartverzorging

Desiré is weddingplanner: ‘Op iedere bruiloft moet ik wel even huilen’

Gilles is al 21 jaar acupuncturist: ‘Met pensioen op mijn 65e? Ik kan het me niet voorstellen’

adv.