Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jamie verkoopt vintage interieuritems op Instagram: ‘Je vindt me wekelijks in de kringloop’

Door May-Anne Oltmans 20 oktober 2020

Van elegante wijnglazen tot bijzondere beeldjes en van rotan meubels tot opvallende lampen: op het Instagram-account @circular_design komt het allemaal voorbij. Alle items die oprichter Jamie van Schijndel (22) fotografeert en deelt, hebben twee dingen gemeen. Ze zijn namelijk stuk voor stuk vintage én allemaal te koop. “Ik zie het zoeken naar toffe vintage items als een sport.”

Haar eerste post plaatste de Utrechtse in juni van dit jaar: een rotan (balkon)setje dat ze had opgeduikeld in een kringloopwinkel. Inmiddels heeft Circular Design meer dan 1.100 volgers, staan er meer dan tweehonderd items in de ‘instashop’ en komen er wekelijks meer tweedehands parels bij.

Hoe richt ik goedkoop een studentenkamer in?

Jamie heeft naar eigen zeggen altijd al ‘een passie voor interieur gehad’. “Als jong meisje belde ik regelmatig bij buurtgenoten aan om oude tijdschriften op te halen, waarmee ik dan mood boards maakte”, zegt ze lachend. “Ik had vroeger een hele map vol plaatjes, op kleur gesorteerd.”

Zodra ze iets ouder werd, kwam daar een hobby bij: online speuren naar tweedehands items. “Puur voor de lol keek ik dan op Marktplaats wat ik allemaal gratis of voor heel weinig geld kon krijgen. In gedachten kon ik zo een heel huis inrichten. Ik kocht toen nog niets. Dat deed ik wel toen ik student was en een eigen kamer had. Ik wilde mijn kamer goedkoop maar toch leuk inrichten, dus ging ik naar kringlopen en rommelmarkten.”

Mooie dingen voor kleine prijzen

Inmiddels is Jamie geen student meer, maar de liefde voor vintage interieuritems bleef. Wat vindt ze er eigenlijk zo leuk aan? “Ik vind dat je bij kringlopen en op Marktplaats hele mooie dingen kunt kopen voor kleine prijzen. Ook is het voor mij belangrijk dat meer dingen een tweede leven krijgen”, legt ze uit.

In haar eigen huis heeft Jamie veel vintage meubels en accessoires staan. Dat roept soms verbazing op bij haar gasten: “Mensen zeggen heel vaak: wat een mooie spullen heb jij, komen die uit de kringloop? Dat bracht mij op het idee om meer vintage items te gaan verzamelen en online te delen. Zo wordt woonshoppen ook iets meer circulair.”

Tekst gaat verder onder de foto

View this post on Instagram

Nog zo'n mooi natuurstenen item, dit lieve olifantje zoekt een nieuw huisje! €2,95 🗯 Reageer met verkocht, stuur een DM of reserveer het item maximaal 24 uur 👐 Betaal eenvoudig met Tikkie 📦 Verzending via PostNL of DHL (vanaf €4,50), opsparen mag zodat je maar 1x verzending hoeft te betalen of in overleg ophalen in Utrecht * * #interieuraccessoires #schattenuitdekringloop #tweedehands #kringloopvondst #kringloopvondsten #kringloopgeluk #kringloopgelukje #kringloopschat #verkoophoekje #kringloopliefde #tweedehands #interieurinspiratie #huisdecoratie #vintageitems #vintagetekoop #kringloopschatten #woonaccessoires #thrifting #instaverkoop #kringloop #vintagepareltjes

A post shared by Kringloop en vintage pareltjes (@circular_design) on

Iedere week naar de kringloop

Jamie heeft bewust gekozen voor een winkel op Instagram. “Het is een gemakkelijk kanaal om mee te beginnen. Ik maak alle productfoto’s op mijn telefoon en kan alles direct plaatsen. Als ik alles eerst op een website zou moeten plaatsen, zou dat veel meer tijd kosten”, zegt ze. Als een item online staat, kunnen geïnteresseerden reageren met ‘verkocht’. Wie dat als eerste doet, is de gelukkige koper.

Wekelijks is Jamie ongeveer anderhalve dag kwijt aan Circular Design. “Al voelt het nooit echt als werk”, haast ze zich te zeggen. Hoeveel tijd ze er precies in steekt, hangt af van het aantal vondsten. “Ik ga sowieso iedere week naar de kringloop en kijk sommige weken dagelijks op Marktplaats. Ik post meestal om de twee dagen vijf of zes nieuwe items.”

Vondsten die voldoening geven

Waar de een er misschien niet aan moet denken uren te snuffelen tussen tweedehands spullen, vindt Jamie dat het leukste wat er is. “Ik heb liever een rommelige kringloop dan een waar alles netjes gesorteerd is. Ik vind het een uitdaging om daar mooie dingen uit te zoeken. Als je een gaaf stuk vindt, geeft dat veel voldoening.” Inmiddels heeft Jamie genoeg woonaccessoires, dus als ze gaat kringloopshoppen doet ze dat voor haar bedrijfje. Komt ze dan nooit in de verleiding om dat ene leuke item tóch zelf te houden? “Jawel hoor. Het komt vaak genoeg voor dat ik iets meeneem voor de winkel, maar het vervolgens toch houd. Vorige week nog was ik twee rotanstoelen aan het fotograferen die ik en mijn vriend zo leuk vonden, dat ze nu gewoon nog in onze tuin staan.”

Tekst gaat verder onder de foto

Inspiratie voor een duurzamer interieur

“Ik ben pas een paar maanden bezig en het gaat al heel goed”, vertelt Jamie vrolijk. “Van fotograferen tot verkopen en contact onderhouden met volgers: ik vind alles heel leuk. Ik hoop dat het account verder groeit, zodat ik er op den duur meer tijd in kan stoppen en er misschien zelfs van kan leven.” Daarnaast hoopt de ondernemer dat haar bedrijf mensen ook op ideeën brengt: “Ik hoop dat mensen geïnspireerd raken om zelf ook wat vaker naar de kringloop te gaan en hun interieur duurzamer te maken.”

Ondernemer Uitgelicht

Om de week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Lees ook:

Susan Mertens

Bijzonder beroep! Susan is live painter: ‘Vooraf weet ik nooit hoe een schilderij eruit zal zien’

Ga je binnenkort trouwen of geef je een feest waar je nog jarenlang op wilt kunnen terugkijken? Je k...

Edwin en Mark begonnen Dom Tower Fashion: ‘Voor iedere aankoop doneren we €1,- aan de Dom’

De Utrechtse Wietske (40) is tattoo artist: ‘Ieder ontwerp is uniek, ik zet nooit iets twee keer’

Broers én zakenpartners: Hessel, Michiel en Floris begonnen zwembroekenmerk Redfeet Brothers

Amin (22) runt Cousina: ‘Op de kaart staat appeltaart, maar ook traditionele couscous’

adv.