Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hans van Drogisterij Woortman is 80 jaar en nog altijd 6 dagen per week in de winkel te vinden

Door Manon van der Knaap 9 maart 2018

Drogisterij Woortman heeft iets magisch. Het interieur stamt uit 1851, maar er hangt een vernieuwende energie. Grote kans dat die sfeer wordt veroorzaakt door Hans Rijkhof, die met zijn 80-jarige leeftijd een bijzonder frisse indruk maakt. Hans blijkt een man te zijn met een stevige visie, rijke levensverhalen en een pragmatisch karakter. Een interessant persoon met een bijzondere winkel midden op de Neude. Tijd voor een interview, zo dachten wij!  

Sinds 1851

Hans Rijkhof is al 40 jaar eigenaar van drogisterij Woortman, die in 1851 is opgericht en sindsdien zo min mogelijk is veranderd. Hij is er nog altijd zes dagen per week te vinden, in zijn drogisterij ‘die alles nog heeft’. Aan modernisering doet hij liever niet. “Zo’n klassiek interieur als hier vind je nergens. Mensen willen zo’n zaak behouden zien. Deze stijl komt nooit meer terug en hoeft ook nooit meer weg te gaan. Zelfs de jongere generatie vindt dat.” De sfeer die het oude interieur brengt, wordt versterkt door de veelheid oude bekende producten die er in de drogisterij te vinden zijn. Daarover weet vaste medewerker Frederike meer te vertellen.

De drogisterij die alles nog heeft

“De klanten komen hier voor speciale producten als 4711 Eau de cologne, zwart-wit poeder en zelfgemaakte boenwas”, vertelt Frederike. Ze is erg trots te mogen werken in een wat ze zelf noemt ‘monument’. “We lijken misschien wel een soort museum, maar we zijn ook gewoon een bedrijf hoor. We hebben bijvoorbeeld wel een pinautomaat en er zijn plannen voor de ontwikkeling van een mooie website.” Waarop Hans zijn schouders ophaalt en zegt: “van mij hoeft dat niet, maar Frederike moet nog langer mee dan ik dus die laat ik haar gang maar gaan.” Nadat Frederike ons langs het populaire rek met klassieke haarklemmen en een stelling vol onbekende dropsoorten heeft geleid, komen we weer terug in het computerloze kantoortje van Hans, dat achterin de winkel is gelegen. En onder het genot van een kopje verse kruidenthee vertelt hij over zijn leven en de leerlessen van zijn ouders.

Een beetje schwung

Gezien het aanbod en interieur zou je misschien denken dat Hans een man is die oude dingen niet zo makkelijk loslaat, maar het tegenovergestelde is waar. Hij blijkt een pragmatische ondernemer met mensenkennis die spontaan het drogisterijleven is ingerold. Ooit bezat hij naast drogisterij Woortman ook twee DA-filialen, maar in het runnen van een keten zat voor hem geen ‘schwung’. Als we hem vragen wat hij daarmee bedoelt antwoordt hij: “Karakter, aandacht en warmte.” Ik wil niet dat alles hetzelfde is en op elkaar lijkt, er moet bezieling in zitten.”

Positiviteit als wondermiddel

“Ik hoop dat de drogisterijen in Nederland nog lang bestaansrecht houden. Er gaat niets boven echt contact maken met je medemens, zeker niet als je een positieve instelling hebt. En die heb ik! Ik heb van mijn moeder geleerd om iedere dag in de spiegel te kijken en te zeggen: ‘Je bent de mooiste en de beste’. Dat doe ik nog steeds. Als ik mijn bed uitstap dan loop ik naar de spiegel, maak mijn armen sterk en zeg tegen mezelf: ‘Whoop! Hans, we gaan er weer tegenaan!’ Het effect daarvan, daar kan geen pilletje tegenop hoor.”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Foto: Eigenaar Hans
Foto: Woortman
Foto: Drogisterij Woortman
Hoedenzaak Jos van Dijck

Petje af! Francesco Baldi is eigenaar van de enige hoedenzaak in Utrecht

Hoedenzaak Jos van Dijck was bij de opening in 1923 één van de vele hoedenzaken in Utrecht. Anno 201...


Meer over Drogisterij Woortman ontdekken?

Drogisterij Woortman

drogisterijen

Vandaag gesloten

Neude 3, Utrecht

Bekijk meer:drogisterijen

adv.