Filmmaker Robin (30) runt Orange Films: ‘Leren uit boeken was niets voor mij’

Aangeboden door Orange Films

Orange Films
Het team van Orange Films in actie. Foto: Valentijn Koperwiek

Robin Kroesen is pas dertig jaar, maar runt al zeven jaar zijn eigen bedrijf: Orange Films. Samen met een vierkoppig team maakt hij iedere dag korte films voor diverse bedrijven en organisaties, variërend van Nintendo tot de Radboud Universiteit. Robin is blij met waar hij nu staat, al is het zeker niet altijd makkelijk geweest: “Ondernemen betekent keihard werken en offers brengen.”

“Vroeger droomde ik ervan om directeur te worden. Bij wat voor bedrijf maakte niet uit; ik wilde vooral veel geld verdienen”, vertelt Robin lachend. Zodra hij zijn vwo-diploma op zak heeft, begint hij een studie Bedrijfswetenschappen. “Dat bleek niets voor mij, dus stopte ik na drie maanden.” Vervolgens werkt de geboren Achterhoeker negen maanden lang als stratenmaker, waarna hij terugkeert naar de universiteit; dit keer voor een studie Communicatiewetenschap.

Barman, callcenter-medewerker, student en filmmaker

Eenmaal terug in de collegebanken, realiseert Robin zich dat studeren hem veel te theoretisch is. “Leren uit boeken vond ik moeilijk, ik wilde iets praktisch doen”, vertelt hij. Wanneer hij ontdekt dat er een studententelevisieploeg bestaat die items maakt over de campus, sluit hij zich aan. “Ik kon items bedenken, filmen, monteren, presenteren… Dat was superleuk! Het liep zelfs een beetje uit de hand, omdat ik er héél veel tijd in stak.”

Naast het maken van films, (af en toe) studeren en bardiensten draaien in een kroeg, werkt Robin ook bij een callcenter. “Een van mijn collega’s bij dat callcenter wist dat ik iets met tv deed en vroeg of ik misschien een bedrijfsfilm voor hem wilde maken”, vertelt Robin. Hij heeft nog niet eerder een bedrijfsfilm gemaakt, maar neemt de opdracht aan. “Ik kreeg er geloof ik 300 euro voor. Dat was toen een hoop geld! Bovendien vond ik het heel leuk om te doen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Orange Films
Foto: Valentijn Koperwiek

Van uit de hand gelopen hobby naar eigen bedrijf

Die eerste opdracht bevalt zo goed dat Robin beseft: hier wil ik méér mee doen. Hij schrijft een bedrijfsplan, koopt de juiste apparatuur, stopt met zijn studie en dan is Orange Films een feit. Het eerste jaar werkt Robin keihard om naam te maken met zijn bedrijf. “Ik heb toen heel veel dingen gratis gedaan om een netwerk en portfolio op te bouwen”, blikt hij terug. Het legt hem geen windeieren, Orange Films groeit al snel uit tot een goedlopend bedrijf met meerdere mensen in dienst. Een knappe prestatie, al ging het voor Robin te snel. Hij vertelt: “Ik maakte er een potje van, was teveel aan het micro-managen; dat ging niet lekker; ook financieel niet.” De ondernemer begint met een schone lei en kiest ervoor om met freelancers te gaan werken.

Zo levendig als hier is het nergens

Inmiddels zijn we een paar jaar én een grote verhuizing verder. Na jarenlang in Nijmegen gewoond te hebben, is Robin twee jaar geleden namelijk verhuisd naar de Domstad. “In Nijmegen had Orange Films het plafond bereikt, terwijl we juist wilden groeien”, vertelt hij. Utrecht, en in het bijzonder het stationsgebied, leek hem hiervoor de ideale plek. Orange Films werkt sinds ruim een jaar vanuit een modern en licht kantoor in het gloednieuwe complex Creative Valley. “Dit gebied is zó in ontwikkeling. Hier hangt een unieke levendigheid, waar Amsterdam volgens mij écht niet aan kan tippen. En dat trekt ook klanten aan”, gelooft Robin.

750 films and counting

Orange Films heeft inmiddels zo’n 750 films voor ruim 150 klanten gemaakt. “We hebben onder andere films gemaakt voor Nintendo, VGZ, HP en Game Mania. Daar ben ik wel trots op”, vertelt hij. Voor zijn werk komt hij regelmatig op bijzondere plekken. Robin: “Vorig jaar mocht ik een bedrijfsuitje filmen in New York, lachen was dat!” Want behalve ondernemer is en blijft Robin ook filmmaker. “Regelmatig ben ik een hele dag aan het filmen, regisseren of monteren. Gelukkig is de rolverdeling goed, want de liefde voor films is de reden waarom ik dit bedrijf ooit begon.”

Tekst gaat verder onder de foto

Orange Films
Foto: Martin Hols

Sterker uit de crisis gekomen

Dat het leven als ondernemer niet altijd over rozen gaat werd dit voorjaar duidelijk toen de coronacrisis ons land bereikte. “Toen de intelligente lockdown van start ging viel ineens zo’n tachtig procent van onze opdrachten weg. Helaas heb ik toen twee mensen moeten ontslaan”, blikt Robin terug. Gelukkig herpakt hij zich snel: “Vanaf toen zijn we ons gaan richten op live video’s. Veel evenementen konden niet in fysieke vorm doorgaan, dus die hebben we digitaal in beeld gebracht. Gelukkig werkte dat heel goed en zijn we snel weer op ons oude omzetniveau gekomen.” Sterker nog, Orange Films is weer op zoek naar twee nieuwe collega’s.

“We staan nu weer op het punt waar we een halfjaar geleden stonden. Dat is heel fijn. Ondernemen gaat nu eenmaal gepaard met tegenslagen. Je kunt dan niet stil blijven zitten, maar moet proactief zijn. Dat heeft ons zelfs nieuwe klanten opgeleverd die eerst niet in ons netwerk zaten, maar nu wel. Al met al zijn we juist sterker uit de crisis gekomen.”

En daar is bedrijf nummer twee

Orange Films ‘loopt weer hartstikke goed’, maar stilzitten is er voor Robin niet bij. “Een paar maanden geleden heb ik een nieuw bedrijf opgericht: Jack & Morris“, licht hij toe. “In klantgesprekken werd ik vaak om communicatieadvies gevraagd, terwijl ik daar helemaal niet voor betaald werd. Zo kwam ik op het idee om een communicatiebureau op te richten. Met Jack & Morris doen we alles op dat gebied: van marktonderzoek doen tot fotograferen en teksten schrijven.”

Dat Robin op zijn dertigste aan het hoofd zou staan van niet één maar twee bedrijven, had hij naar eigen zeggen nooit verwacht. “Vroeger verkondigde ik altijd dat ik directeur wilde worden. Uiteindelijk is dat gelukt, al heb ik daarvoor wél een andere route genomen dan aanvankelijk gepland.”

Orange Films

5,0
(7)

Stationsplein 32, 3511 ED Utrecht

Nu gesloten

Meer informatie

Orange Films

5,0
(7)

Stationsplein 32, 3511 ED Utrecht

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “De Utrechtse Anne Sophie verspreidt kaartjes in de stad: ‘De wereld heeft meer liefde nodig’”

De Utrechtse Anne Sophie verspreidt kaartjes in de stad: ‘De wereld heeft meer liefde nodig’

Ga naar “<strong>Bierwinkelier maakt biertjes toegankelijk voor iedereen</strong>”

Bierwinkelier maakt biertjes toegankelijk voor iedereen

Aangeboden door Qredits

Bierwinkelier
Ga naar “Shane opent een nieuwe tattooshop in Utrecht: ‘Hoe unieker, hoe beter’”

Shane opent een nieuwe tattooshop in Utrecht: ‘Hoe unieker, hoe beter’

In onze gids

Ga naar “Heirloom – Venues of Utrecht”

Heirloom – Venues of Utrecht

 • Pausdam 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Paushuize Eeuwdiner UtrechtPaushuize Eeuwdiner Utrecht
Ga naar “Miyagi & Jones Utrecht”

Miyagi & Jones Utrecht

 • Veemarktplein 42
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
  4,4
  (1,0k)
sushi restaurant utrechtsushi restaurant utrecht

Nu gesloten

4,4
(1,0k)

Aanbiedingen

Ga naar “Het antwoord op niet afvallen”

Het antwoord op niet afvallen

 • Hair & Body
 • Geldig t/m 31 oktober 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Alpina elektrische convectie kachel € 19,99”

Alpina elektrische convectie kachel € 19,99

 • Geldig t/m 1 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Luxe dekbedovertrek katoensatijn € 29,99”

Luxe dekbedovertrek katoensatijn € 29,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Marketing Stagiair”

Marketing Stagiair

 • Kooijman Autogroep
 • Stage

Topper

Ga naar “Expediteur”

Expediteur

 • Talect
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Restaurant (Assistent-) Manager”

Restaurant (Assistent-) Manager

 • American Steakhouse Broadway
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Assistent Accountant”

Assistent Accountant

 • Talect
 • Parttime

Topper

Ga naar “Banqueting manager bij De Utrechter”

Banqueting manager bij De Utrechter

 • De Utrechter
 • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Cursus Spaans”

Cursus Spaans

 • Ibérica Spaanse Lessen
 • Van 19 sep t/m 30 nov
Ibérica Spaanse Lessen, Ruth VallecilloIbérica Spaanse Lessen, Ruth Vallecillo

Topper

Ga naar “Utrecht Maakt Kennis | (Proef)dierendag”

Utrecht Maakt Kennis | (Proef)dierendag

 • Hogeschool Utrecht
 • 4 oktober 2022

Topper

Ga naar “Oktoberfest in Utrecht”

Oktoberfest in Utrecht

 • Janskerkhof
 • Van 14 okt t/m 16 okt
Oktoberfest UtrechtOktoberfest Utrecht
Ga naar “UTRECHT DOWN UNDER kunst op volle grond”

UTRECHT DOWN UNDER kunst op volle grond

 • Steck Utrecht
 • Van 2 sep t/m 2 okt
Ga naar “Popronde Utrecht”

Popronde Utrecht

 • 20 oktober 2022