Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een houten kist voor je telefoon, zodat je offline kunt zijn: Evert-Jan bedacht de Socialbox

Door Janine Guijt 1 juni 2018

Een lichte telefoonverslaving en de wens om iets moois te maken dat een oplossing biedt voor een maatschappelijk probleem inspireerden Evert-Jan om de Socialbox op de markt te brengen. Een houten kistje waar je je telefoon in stopt, zodat je écht offline bent.

Totale waanzin

“Kijk, ik ben geen guru ofzo en ik ben ook zéker niet tegen de smartphone,” begint Evert-Jan als we hem ontmoeten voor een kop koffie. “Sterker nog, ik hóud van mijn telefoon. Maar het probleem is dat zo’n ding ontzettend verslavend is. Er zijn ook onderzoeken die dat aantonen, dat bij het geluid van een notificatie dopamine vrijkomt in je hersenen, net als bij alcohol. Zelf merkte ik dat ik vaak mijn telefoon pakte, Facebook opende, een tijdje scrollde, de app sloot en hem daarna gedachtenloos opníéuw opende. Totale waanzin, natuurlijk!”

Rummikubben en tekenen

De telefoonverslaving van Evert-Jan en van mensen uit zijn omgeving brachten hem op het idee voor de Socialbox. Het ding, een kistje gemaakt uit één stuk eikenhout, staat tijdens het gesprek met Evert-Jan tussen ons in. Hij omschrijft het voorwerp als ‘een box die je uitnodigt je telefoon even weg te leggen. Een box die moet zorgen voor rust, balans en eenvoud’. Het idee erachter is simpel: je legt je telefoon erin, schuift het kistje dicht, steekt de kaarsjes aan en geniet van de rust en creativiteit die vervolgens volgens Evert-Jan vrijkomen. “Ik gebruik de box nu bijna iedere dag. Mijn vriendin en ik rummikubben nu. Laatst ben ik gaan tekenen. En ik ben er dankzij de vrijgekomen tijd dus achtergekomen dat ik eigenlijk geen hobby’s heb, haha.”

Houtbewerker Jochem maakt hier een Socialbox. Foto: De Socialbox

‘Maar dan leg je je telefoon toch gewoon in de la?’

Maar… je kunt je telefoon toch ook gewoon uitzetten, in je broekzak houden of in een la leggen? “Dat vragen wel meer mensen ja”, lacht Evert-Jan. “Waar het bij de Socialbox om gaat, is dat het ding puur gemaakt is om jezelf offline tijd te gunnen. Je zult zien dat als je bewust zoiets in huis haalt, je het echt gaat gebruiken. En ja, het design is ook gewoon heel tof, dus veel mensen die van mooie spullen houden, zullen er vast ook blij van worden.”

Stiekem tóch appjes checken

Evert-Jan en medebedenker (én zijn vriendin) Lobke zijn een crowdfundingcampagne gestart om de Socialbox te realiseren. Inmiddels heeft hij het streefbedrag ruimschoots gehaald en hebben heel wat mensen een Socialbox besteld. Naast hijzelf en zijn vriendin hebben ook nabije familieleden de box getest, al ging dat niet altijd helemaal goed. “Mijn vader haalt zijn telefoon stiekem uit de box zodra mijn moeder weg is, haha!”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten! Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

klusvrouw utrecht klussen

Klusvrouw Hieke van Zij Klust: ‘In de bouwmarkt keken ze me aan alsof ik uit een ei kwam’

Werken voor een baas, dat was niks voor haar, besloot Hieke nadat ze een aantal jaar als projectmana...

Janienke en Astrid van Iksmeltvoorjou: ‘Van zakenman tot kleuter: iedereen ontdooit door ijs’

Girlpower! De Utrechtse Margriet (23) maakt en verkoopt lingerie vanuit haar studentenkamer

adv.