Elianne van Book Café Lewis: ‘Dit moet een plek zijn waar mensen echt gezien worden’

Door Janine Guijt 5 januari 2018

We komen regelmatig bij Lewis Book Café voor een kop koffie en zijn na al die bezoekjes behoorlijk nieuwsgierig geworden naar het verhaal achter deze plek. En wie kan dat verhaal nou beter vertellen dan de eigenaresse en oprichter van het café? En dus dronken we – te midden van tientallen boeken – eens een kop koffie met Elianne Alblas. 

‘I’m an Englishman in New York Utrecht’

Lewis is een Engelsman die sinds kort in Utrecht woont. Hij is nieuwsgierig, dol op verhalen en een tikje eenzaam. En dus zoekt hij contact met mensen. Dat is – in een notendop – het (fictieve) verhaal dat Lewis Book Café vertelt. Dat vertellen gebeurt op allerlei manieren in het café: met foto’s aan de muur van de Engelsman die door Utrecht zwerft, maar ook door de op de Engelse keuken geïnspireerde menukaart, vol met eten en drinken waar Lewis dol op is. Zelfs op de wc word je nog verrast door deze bijzondere man, want daar klinkt een stem die je voorleest.

‘Een uitgestelde koffie, alsjeblieft’

Dat het voor Elianne niet zozeer gaat om de allerbeste koffie, het mooiste interieur of het meest Instagram-waardige eten, blijkt al snel als je haar over haar werk hoort praten. “Ik wil dat mensen weer om zich heen gaan kijken, in plaats van op hun telefoon. Natuurlijk is iedereen hier welkom, maar ik hoop vooral dat de mensen die net dat beetje extra aandacht nodig hebben deze plek ook weten te vinden.” Om dat te bereiken heeft Elianne onder andere de uitgestelde koffie op de menukaart gezet: een koffie die je ‘alvast’ koopt voor de eerst volgende die het goed kan gebruiken, maar het zich niet kan veroorloven.

lewis-book-cafe-utrecht

Min of min door toeval

Je zou trouwens kunnen zeggen dat Lewis Book Café min of meer door toeval is ontstaan. “We kennen de eigenaren van de christelijke boekhandel die hieraan vastzit. Zij zochten iemand die het pand met ze wilde delen. Ik heb ook nog een ander bedrijf waarbij ik kerkgebouwen verhuur, maar ik heb daarnaast altijd iets met horeca willen doen, dus de beslissing was snel gemaakt. Drie maanden later was Lewis open.”

Van boekfanaten tot dagjesmensen

Bij Lewis vind je kasten vol boeken die je zomaar mag pakken en lezen. Dat gebeurt dan ook regelmatig. “Er komen hier vaak mensen in hun eentje een boek lezen in een van de grote fauteuils, maar het is niet zo dat we een literair café zijn. Ook veel dagjesmensen bezoeken Lewis, bijvoorbeeld.” Of Elianne zelf ook een boekfanaat is? “Niet echt. Ik lees wel heel veel, maar dat is vooral op het gebied van ondernemen en zelfontwikkeling.”

lewis-book-cafe-utrecht

Een plek waar mensen gezien worden

Inmiddels bestaat Book Café Lewis een jaar. “Het is veel sneller druk geworden dan we hadden verwacht”, vertelt Elianne. “Dat is natuurlijk heel positief, maar wat mij betreft zijn we er nog niet. Lewis heeft nog niet de impact die het kan hebben. Dit moet nog meer een plek worden waar mensen gezien worden.” Elianne legt ook uit dat ze bijvoorbeeld meer zou willen werken met mensen die normaal gesproken – door allerlei redenen – niet zo makkelijk aan de bak komen. “Dat vind ik namelijk het allermooiste aan ondernemen. Dat je op een heel praktische en creatieve manier kunt bijdragen aan het oplossen van een probleem.”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Lewis Book Café

cafés

nu gesloten09:00 - 18:00

Achter clarenburg 39, Utrecht

Bekijk meer:cafés