Eigenaar Wouter van Talud9: ‘Je krijgt hier geen menukaart, vertel ons gewoon wat je lekker vindt’

Aangeboden door Talud9 6 november 2017

Als je iemand uit Utrecht hoort praten over lekkere koffie en goede wijn, is de kans groot dat hij of zij het over Talud9 heeft. Het is inmiddels alweer vijf jaar geleden dat deze knusse plek zijn deuren opende en dat moet natuurlijk gevierd worden. Er is nóg een reden voor een feestje, want net als vorig jaar is de koffie- en wijnbar tweede van Nederland geworden in de Misset-koffie top 100 (en voor het derde jaar op rij eerste van de provincie Utrecht).

Tuinhuisje uit de 16e eeuw wordt koffie- en wijnbar

Talud9 is dan inmiddels een begrip in Utrecht voor een goed glas wijn en heerlijke koffie, maar hoe begon het eigenlijk allemaal? Op 9 november 2012 opende er een leuk klein zaakje op de Donkere Gaard, ook wel t ‘Wed genoemd. Eigenaar Wouter Verwer heeft het pand – ooit gebouwd als tuinhuisje voor de Utrechtse Bisschop Adrianus in het jaar 1522 – compleet laten renoveren en restaureren. Van witte plafonds en strakke muren, terug naar hoe het ooit was: met oude balken en muren die je aan een ver verleden doen denken. Wouter: “De uitstraling is nu warm, knus en authentiek met elementen van staal en hout met een vintage uitstraling.” De inrichting heeft Wouter overigens helemaal zelf gedaan en ook hier heeft de ondernemer in 2015 een prijs mee gewonnen, namelijk die voor mooiste koffiebar van Nederland.

Zoet van Lies en heerlijke hapjes bij je glas wijn

“Onze pilaren zijn koffie en wijn en daar ligt onze focus”, vertelt Wouter. “Maar je kunt bij ons ook de hele dag lekker uitgebreid ontbijten en lunchen. En mijn vriendin Liselotte bakt heerlijke taarten onder de naam ‘Zoet van Lies’. Zij is de vaste bakker van Talud9. ’s Avonds serveren we in plaats van een diner of daghap lekkere hapjes voor bij het glas wijn. Het is een uitgebreide hapjeskaart waar onze gasten in plaats van een diner een door ons samengestelde hapjes-plank kiezen of zelf losse bites bestellen.”

Van bier met koffiesmaak tot espresso cheesecake

“Voor de koffie’s hebben we verschillende koffiebonen uit diverse landen met ieder zijn eigen smaak en we wisselen hier regelmatig in”, vertelt Wouter. “De meest populaire koffies komen uit onze espressomachine, maar we serveren ook slowcoffee zoals de ouderwetse eenkops filter en cafetière.” En denk maar niet dat het daar bij blijft, want koffie komt in nog veel meer producten terug bij Talud9. Wouter: “We hebben bijvoorbeeld een samenwerking met een Utrechtse bierbrouwer en we hebben onze koffiebrander Boot-Koffie een eigen koffiebier laten brouwen. Ook hebben we gedroogde worst laten maken met arabica-koffie en ‘Zoet van Lies’ bakt regelmatig een espresso cheesecake.”

‘We proberen in een kort gesprekje erachter te komen wat de gast lekker vindt’

Geen menu

Wie bij Talud9 verwacht een wijnkaart aangereikt te krijgen, heeft het helemaal mis. Wouter: “We hebben geen menukaart, maar proberen in een kort gesprekje erachter te komen wat de gast lekker vindt. Soms hebben we aan een paar woorden genoeg, soms duurt zo’n gesprek wat langer.” Vooral als het om wijn gaat. Er is namelijk keuze uit maar liefst zeventig verschillende wijnen: vijftig daarvan kun je per glas bestellen, de overige twintig wijnen zijn wat exclusiever en gaan per fles. Het idee van geen wijn- of koffiekaart werd al bij de opening van 2012 geboren en is volgens Wouter nog steeds een groot succes: “Onze gasten drinken vaak een wijn die ze zelf niet direct gekozen zouden hebben, maar vervolgens bestellen ze wel nog eenzelfde glas. Wijn wordt op deze manier een stuk toegankelijker en leuker om te drinken. We merken trouwens ook dat er steeds meer vraag is naar kennis over wijn en geven daarom regelmatig – op reservering – wijnproeverijen in ons proeflokaal, wat overigens ook een gezellige ruimte is voor besloten borrels.”

Wouter (links) en bedrijfsleider Diango proosten op 5 jaar Talud9

Feest! Talud9 trakteert…

Om vaste en nieuwe gasten te bedanken trakteert Talud9 donderdag 9 november op koffie of een glas bubbels!  Wil je reserveren voor een wijnproeverij? Of wil je een borrel geven in de besloten borrelruimte? Neem contact op met Talud9 voor beschikbaarheid en informatie.

Talud9

wijnbars

vandaag gesloten

Donkere Gaard 9, Utrecht

Bekijk meer:wijnbars