Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eerst bankier en consultant, nu een eigen horecazaak: Fianne en Martijn runnen Tijm

Door May-Anne Oltmans 14 juni 2019

Van vaste (kantoor)baan naar een eigen zaak: je moet het maar durven. Erover fantaseren is één ding, maar de stap wagen?…  Waar het voor de meesten bij dagdromen blijft, besloten Fianne Huisman (28) en haar vriend Martijn van den Heuvel (32) hun idee wél werkelijkheid te maken. In het voorjaar van 2017 zeiden ze hun baan op, en nog datzelfde jaar opende hun restaurant Tijm. 

Van dealing room naar horeca

“Ik heb een master in de richting Finance gedaan. Toen ik klaar was, vroeg niemand wat ik daarna wilde doen. De vraag was: word je bankier óf consultant?”, vertelt Fianne. Zelf ging zij voor die eerste optie; haar vriend Martijn koos voor een carrière in de consultancy. “Dat betekende lange dagen, veel reizen en altijd strak in pak naar het werk”, blikt Martijn terug. “Soms zaten er dagen tussen van zestien uur”, vult Fianne aan.

Niet wéér een vette hap

Met twee drukke banen hadden Fianne en Martijn ’s avonds vaak geen tijd om een lekkere en gezonde maaltijd te koken. Bij de meeste afhaalrestaurants kun je alleen terecht voor een vette hap, maar dat doe je niet iedere dag. Zo ontstond het idee voor een restaurant waar je wél iedere dag heen kunt zonder schuldgevoel, omdat het eten er echt goed is én smaakt.

Tekst gaat verder onder de foto

Wat als…?

Zodra het eerste zaadje was geplant, liet het idee van een eigen horecazaak Fianne en Martijn niet meer los. “We geloofden echt in ons concept en zagen dit als hét perfecte moment om het te proberen. We dachten: nu zijn we nog jong en hebben we relatief weinig verplichtingen”, aldus Fianne. Bovendien zagen ze het wel zitten om iets volledig anders te gaan doen. Martijn: “We zijn allebei gek op avontuur, nieuwe dingen, reuring… Daarnaast heb ik echt uitdaging nodig en vind ik het heerlijk om iets gewoon te doen.” Of het tweetal dan helemaal niet bang was om te gaan ondernemen? “Veel mensen vroegen ons: wat nu als het mislukt? Tja, dan flopt het, maar hebben we het tenminste wel geprobeerd en veel geleerd. Dat gevoel hadden we allebei heel sterk”, vertelt Fianne.

Klussen in de frituurlucht

Nadat Fianne en Martijn hun oude werk vaarwel hebben gezegd, stortten ze zich volledig op Tijm. “Dat was in het begin heel raar. We hadden geen baan meer, maar ook nog geen pand”, vertelt Martijn lachend. Gelukkig stuitte het stel uiteindelijk op een mooi hoekpand aan de Pieter Nieuwlandstraat. Hoewel, mooi?… “In het pand waar we nu zitten, zat eerst een Griekse cafetaria. Toen wij kwamen kijken, hing de frituurlucht er nog”, aldus Martijn. Er moest heel wat gebeuren, maar met de nodige hulp toverden Fianne en Martijn de oude cafetaria in een paar maanden tijd om tot het knusse eettentje dat Tijm nu is.

Tekst gaat verder onder de foto

Vrijheid, blijheid

Het is inmiddels meer dan anderhalf jaar geleden dat Tijm openging. In de tussentijd is het team flink gegroeid, zijn de openingstijden verruimd én is Tijm naast een restaurant nu ook een koffiebar. En dat is precies wat Fianne zo mooi vindt aan ondernemen: “Hard werken wordt beloond. Iedere minuut die je erin stopt, zie je meteen terug.” Daarnaast geniet ze van de vrijheid als eigen baas: “In een groot bedrijf moet iedere beslissing langs allemaal managementlagen, maar nu kun je heel snel schakelen. Als Martijn en ik vannacht besluiten dat Tijm een pizzeria moet worden, kan dat gewoon.”

Altijd door

Martijn heeft het zonnige terras inmiddels verlaten om bij te springen achter de bar. Tja, als ondernemer stopt het werk nooit, toch? Volgens Fianne valt dat reuze mee: “We hebben nu een fantastisch team, dus Tijm draait gewoon door als Martijn en ik er niet zijn. En natuurlijk hebben we het vaak over de zaak als we vrij zijn, maar dat voelt niet als werk.” Fianne is dan ook dolblij dat Martijn en zij de sprong hebben gewaagd. Terugkeren naar een baan in loondienst ziet ze dan ook niet zo snel weer gebeuren: “Als je zo gewend bent om alles zelf te bepalen, is het lastig om terug te gaan naar een vast stramien. Werk je voor jezelf, dan voelt het soms alsof alles mogelijk is. The sky is the limit.” 

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Ramona organiseert Fris: de tweedehands kledingmarkt die allesbehalve muf is

Stel je een grote, industriële ruimte met gezellige zitjes en hippe accessoires voor. Denk er een gr...

Van kantoorbaan naar eigen toko: Justine maakt de mooiste nagelkunstwerkjes van Utrecht

Els geeft lachyoga: ‘Een rotdag? Daar merk ik niets van als ik voor een groep mensen sta’


Meer over Tijm Utrecht ontdekken?

Tijm Utrecht restaurants en horeca

Gesloten08:30 - 22:00

Pieter Nieuwlandstraat 5, Utrecht

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.