Don van barbier Local Heroes: ‘Dit is een plek waar je lekker kan ouwehoeren’

Aangeboden door Local Heroes hairsalon & barber 1 december 2017

Zodra je een voet over de drempel van Local Heroes zet, vergeet je dat het 2017 is. De kapsalon en barbier aan het Vredenburg doet eerder vermoeden dat je in de jaren twintig van de vorige eeuw bent beland. Te midden van retro föhns, een bonte verzameling LP’s die als behang wordt gebruikt en ouderwetse kappersstoelen spreken we met eigenaar Don Schröder: “Onze klanten zijn de local heroes”

Don had zijn sporen al ruim verdiend in het kappersvak, maar besloot in 2015 dat het tijd was voor wat nieuws: een kapsalon en barbier ineen, met de sfeer en uitstraling van de jaren twintig. “Tot de jaren zeventig waren er nog geen grote ketens. Je had aparte heren- en damessalons”, vertelt de ondernemers. “Mannen zagen zo’n salon echt als een plek waar ze – tussen de behandelingen door – konden ouwehoeren met elkaar. De barbier had dus ook een beetje de functie van een kroeg: een plek waar je elkaar ontmoette. Dat wilde ik weer terugbrengen, maar dan niet per se alleen voor mannen. Toen het pand aan Vredenburg 33 beschikbaar kwam, ben ik ervoor gegaan.” Waarom hij voor de naam Local Heroes koos? “Het bekt lekker. En het is een ode aan onze klanten, zij zijn de local heroes.”

Een vak apart

Een betere timing om een salon te openen die zich deels richt op mannenverzorging was bijna niet mogelijk, want barbiers zijn sinds een paar jaar erg in opkomst. Don: “Mannen houden zich tegenwoordig steeds meer bezig met uiterlijke verzorging.” En dat komt goed uit, want bij Local Heroes zijn de barbiers gespecialiseerd in mannenkapsels en het verzorgen van baarden en snorren. “De heren die hier werken, behandelen uitsluitend mannelijke bezoekers. Ze zijn anders opgeleid dan mensen die van de kappersschool komen. Barbier zijn is echt een vak apart.”

‘Helemaal ’t mannetje’ (en ’t vrouwtje)

En dus kun je als man bij Local Heroes onder andere terecht voor zogenaamde ‘hot towel shaves’, het trimmen van je baard, of een goede knipbeurt. Of zoals ze bij salon zelf zeggen: “Warme doeken, nat scheren, de baard netjes getrimd en de snor weer perfect in model. Als afsluiter een heerlijke gezichtsbalm en je bent weer helemaal ’t mannetje.Don benadrukt dat Local Heroes er zeker niet alleen is voor heren. “Ook dames kunnen bij Local Heroes terecht voor een knip- of kleurbehandeling.”

© Frans de Winter

Als kerels onder elkaar

Overigens wordt er niet alleen maar geknipt en geschoren bij Local Heroes. Integendeel: Don en zijn collega’s organiseren allerlei activiteiten en evenementen voor iedereen die mee wil doen. Don: “Sommige mensen komen hier wekelijks. We vinden het leuk om iets voor onze klanten terug te doen. Zo zijn we nu bezig met het plannen van een Local Heroes snowboardreis, hebben we al eens een FIFA-toernooi gehouden en zijn we met een aantal klanten op pad geweest met de motor. En vanaf 1 december is iedere vrijdagavond bij ons mannenavond. Dan kunnen er wél alleen mannen behandeld worden en wij zorgen voor een hapje en een drankje. Lekker ouwehoeren als kerels onder elkaar. Super, toch?”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

© Frans de Winter
© Frans de Winter
© Frans de Winter
© Frans de Winter
© Frans de Winter
© Frans de Winter
© Frans de Winter

 

 

Local Heroes hairsalon & barber

kappers

vandaag gesloten

Vredenburg 33, Utrecht

Bekijk meer:kappers