Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder! Deze verloskundigen hebben samen al meer dan 2500 bevallingen begeleid

Aangeboden door Verloskundigenpraktijk Utrecht-West 16 oktober 2020

In de 25 jaar die Verloskundigenpraktijk Utrecht West bestaat, hebben de vrouwen die de praktijk runnen al meer dan 2500 bevallingen begeleid. En tóch zijn eigenaren en verloskundigen Francis Lorié (50), Floor Erlings (38), Gwendolyn van Strien (43) en Daniëlle van Rijn (29) het er roerend over eens: het blijft bijzonder om mee te maken hoe een baby ter wereld komt. Al gaat hun werk veel verder dan alleen de bevallig begeleiden: “Wij zijn van begin tot eind betrokken bij iemands zwangerschap en kunnen echt een waardevolle rol spelen in iemands leven.”

Francis is degene waarmee het allemaal begon. “Ik heb de praktijk 25 jaar geleden overgenomen na mijn opleiding.” Het was een pittige tijd, zo herinnert Francis zich: “De eerste drie maanden werkte ik dag en nacht in mijn eentje. Ik had cliënten door de hele stad, van het centrum tot Overvecht, maar er was geen goede administratie. Ik heb toen zelf alle dossiers aangelegd.” Gelukkig kwam er na een paar maanden versterking, en inmiddels bestaat het team uit zes verloskundigen en twee praktijkassistentes.

Tekst gaat verder onder de foto

‘Je weet nooit hoe je dag loopt’

Als verloskundige weet je van tevoren nooit wat je te wachten staat en dat is precies wat Francis en haar collega’s zo aanspreekt aan dit vak. “Soms maak je een planning, maar loopt de dag heel anders”, vertelt Francis. Niet zo vreemd, want vooraf kun je niet voorspellen wanneer iemand bevalt. Floor: “Als je dienst hebt, kan het zijn dat je 24 uur aan het werk bent, maar het komt ook voor dat je heerlijk slaapt omdat niemand belt.” De belletjes die op de spoedlijn binnenkomen kondigen overigens niet altijd aan dat iemand gaat bevallen. “Mensen bellen bijvoorbeeld ook bij bloedverlies of als hun baby ’s nachts huilt.”

Kinderwensspreekuur

Wat niet iedereen weet, is dat verloskundigen al vóór je zwangerschap kunnen helpen. “Als je zwanger wilt worden, kun je bij ons op kinderwensspreekuur komen. We leggen dan uit hoe je zo gezond mogelijk zwanger kunt worden”, aldus Floor. Daniëlle vult aan: “We kijken bijvoorbeeld of je bepaalde medicijnen beter niet meer kunt slikken en bespreken eventuele erfelijke aandoeningen.”

Ook tijdens de zwangerschap blijft de verloskundige betrokken. In de praktijk worden echo’s gemaakt, en daarnaast is het gebruikelijk dat je ongeveer 12 keer langskomt voor een controle. Tijdens zo’n afspraak wordt onder meer je bloeddruk gemeten en luistert de verloskundige naar het hartje van je kindje.

‘Er ontstaan zelfs nieuwe vriendschappen’

Een tip voor zwangere dames: sinds 2017 kun je je aansluiten bij een centering pregnancy groep. Je krijgt dan alle controles die je normaal zou krijgen in combinatie met voorlichtingen over alles wat jou als zwangere vrouw bezighoudt. Floor licht toe: “Een groep telt ongeveer twaalf vrouwen die in dezelfde maand een baby krijgen. Een bijeenkomst duurt twee uur, terwijl een normale controle een kwartier is.”

Verloskundigenpraktijk West gelooft dat meedoen aan centering pregnancy heel leuk is én meerwaarde biedt voor moeders in spé. “Op deze manier leer je zwangere vrouwen uit de wijk kennen met wie je ervaringen kan uitwisselen. Dat is heel anders dan wanneer je praat met een vriendin die jaren geleden is bevallen”, zegt Daniëlle.

Tekst gaat verder onder de foto

Verloskundigenpraktijk Utrecht West
Van links naar rechts: Floor, Francis, Daniëlle en Gwendolyn in de praktijk | Foto: indebuurt Utrecht

Bijzondere bevallingen

De verloskundigen in de praktijk hebben al veel bevallingen meegemaakt, maar iedere keer blijft bijzonder. “Er zijn bevallingen waarbij de ouders zó blij zijn, dat je zelf bijna moet huilen”, zegt Gwendolyn lachend.

Zijn er bevallingen die in het bijzonder zijn bijgebleven? Francis: “Er is een keer een baby geboren tijdens het spreekuur. Er kwam een vrouw langs met last van buikpijn en bloedverlies, maar ze wist niet dat ze zwanger was. Ik heb aan haar buik gevoeld en dacht: daar zit al een flink kind in… Even later braken haar vliezen en is ze ter plekke bevallen.”

Van begin tot eind betrokken

Wanneer de baby er is, blijft de verloskundige nog een paar weken betrokken. Daniëlle legt uit: “In de week na de bevalling komen we drie keer langs om te kijken of mensen ergens hulp bij nodig hebben.” Floor vult aan: “We komen altijd de bevalling nabespreken. Daarnaast kijken we hoe het psychisch gaat: hoe ervaren ze het ouderschap? Verder bespreken we wanneer je weer voor het eerst gaat vrijen of hoe het zit met anticonceptie; dingen die iedereen wil weten, maar die je niet snel bespreekt met anderen.”

Goede zorg voor iedereen

Naast de liefde voor hun vak, is er nog iets dat alle medewerkers bij Verloskundigenpraktijk Utrecht West gemeen hebben: de overtuiging dat iedereen dezelfde goede zorg verdient. “Wij leveren volledige zorg voor het normale tarief dat de verzekeraar vergoedt. Daarbij krijg je, indien gewenst, continu begeleiding, zonder dat je daarvoor extra betaalt”, aldus Daniëlle.

Daarnaast maakt het voor deze verloskundigen niet uit wat je achtergrond is: ze helpen iedereen met evenveel aandacht en plezier. “Het sociale aan dit werk en het contact met mensen uit alle lagen van de bevolking vind ik juist tof”, zegt Gwendolyn. “We hebben een asielzoekerscentrum in ons werkgebied en krijgen weleens onverzekerden in de praktijk”, aldus Floor. “In negen maanden tijd bouw je zo’n band op met mensen dat ze je gaan vertrouwen met hun problemen. Als er sprake is van ruzies, financiële zorgen of psychiatrische aandoeningen veroordelen wij mensen niet, maar kijken we juist samen naar een oplossing. Je wilt dat ook zij goede zorg krijgen.”

Goed om te weten: Verloskundigenpraktijk Utrecht West heeft twee locaties in de stad. Je vindt deze aan de Marco Pololaan 11 en de Jan Pieterszoon Coenstraat 224.Deze bijdrage wordt je aangeboden door Verloskundigenpraktijk Utrecht-West. Meer over Verloskundigenpraktijk Utrecht-West ontdekken?

Verloskundigenpraktijk Utrecht-West

verpleeghuizen

Marco Pololaan 111, Utrecht

Bekijk meer:verpleeghuizen

adv.