Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze verborgen Utrechtse ‘Art Keller’ wil je zien en dit is waarom

Door Manon van der Knaap 8 maart 2019

In de kelder van ontbijt- en lunchafé Puschkin vind je Art Keller 24 (AK24), een expositieruimte met kunst van – in de meeste gevallen – jonge, Utrechtse makers. Iedere twee weken start er een nieuwe tentoonstelling. En bij die start hoort volgens café-eigenaar Kalle Nobbe en artistiek leider Edmond Landwehr een goed feest. Met drank en livemuziek maken ze kunst kijken weer leuk voor iedereen. 

Hoe de kunst in de kelder kwam

“Kalle en ik wonen vier huizen bij elkaar vandaan”, vertelt Edmond. “Ik maakte soms graffitikunst op de voorkant van mijn huis en Kalle vond dat wel vet. Toen hij me vroeg om een keer te exposeren in de kelder van zijn café, heb ik meteen ja gezegd.” En zo werd AK24 geboren. “We zijn een jaar geleden gewoon van start gegaan met iedere twee weken een nieuwe expositie. Dat tempo is best heftig, maar die dynamiek zorgt er wel voor dat het hier nooit saai wordt.”

Aanstormend talent uit Utrecht

Inmiddels is AK24 best bekend in de Utrechtse kunstscene. “We hebben al heel wat jonge kunstenaars aan hun eerste echte expositie geholpen”, vertelt Edmond. “Sommigen verkopen hier voor het eerst werk.” Wat we precies kunnen verwachten in de kelder van Puschkin is altijd weer een verrassing. “Waar veel expositieruimtes zelf de collectie samenstellen, doe ik dat in samenwerking met de kunstenaar. Soms is dat wat ik in een atelier zie en de uiteindelijke expositie een wereld van verschil, dan sta ik perplex van het resultaat.”

Tekst gaat verder onder de foto 

AK24

Vijftig cent per uur

“AK24 is een passieproject”, vervolgt Edmond zijn verhaal. “We hebben geen sponsors of investeerders. Dit hele project betalen we uit eigen zak. Mijn gemiddelde salaris ligt – gok ik – op vijftig cent per uur.” Waarom hij het doet? “Utrecht moet aantrekkelijk blijven voor kunstenaars. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn initiatieven zoals AK24 nodig. En daarmee doel ik op locaties waar je kunstenaars, kunstkijkers en kunstkopers met elkaar verbindt. In Berlijn en Parijs zijn er veel meer plekken zoals die van ons. Dan ga je lekker een biertje doen met je vrienden en daarnaast ontdek je nieuw werk van beginnend kunstenaars. Heel belangrijk voor een stad, want de integratie van kunst in het dagelijks leven maakt dat je als kijker eerder in kunst investeert. En dat zorgt er weer voor dat kunstenaars in een stad blijven. Als we Utrecht meer willen laten zijn dan Hoog Catharijne met grote ketens en glinsterende etalages, zijn plekken als AK24 gewoon van levensbelang.”

Kunstvrijmibo

Wat we de komende periode voor kunst kunnen verwachten in de Art Keller van café Puschkin? “Er staat weer van alles op het programma”, vertelt Edmond. “Videomapping (projecties), installatief werk, ruimtelijk werk, kinetische kunst, (wand)sculpturen, product design, illustraties en schilderijen. Ons kunstaanbod was in 2018 lekker divers en dat blijft ook het komende jaar zo.” Op vrijdag 8 maart 2019 opent de expositie Hardstyle van Matthijs Hannink & Vlekks. Vanaf 16.00 uur staat het bier koud en kun je rondstruinen in de kunstkelder van café Puschkin. Iedereen is welkom en toegang is – zoals altijd – gratis. Hier vind je meer info over het evenement.

puschkin ak24Meer over Puschkin ontdekken?

Puschkin

ontbijtrestaurants

Gesloten10:00 - 18:00

Ridderschapstraat 1, Utrecht

Bekijk meer:ontbijtrestaurants

adv.