De Utrechtse Nicole is rechtbanktekenaar: ‘Een verdachte wilde een keer mijn tekening kopen’
Van live painter tot singlecoach: voor onze rubriek 'Ondernemer uitgelicht' spreken we regelmatig Utrechters met een onalledaags beroep. Ook Nicole...
‘Studenten hebben meer psychische problemen door de coronacrisis’, zo schreef universiteitswebsite DUB dit najaar. Erover praten lucht vaak op en kan sinds kort via Laten we Praten: een online platform waar je anoniem kunt chatten met pyschologiestudenten. “Kinderen kunnen terecht bij de Kindertelefoon en voor volwassenen zijn er ook online praatplekken. Wij wilden iets creëren voor en door studenten”, aldus oprichters Milou van ’t Land (19), Luc de Vries (24), Sharnilah Tuasela (23) en Lisa Houtsma (18).
“Een tijdje terug zei een goede vriend dat hij er doorheen zat en kampte met mentale klachten. Hem leek het fijn als er een plek zou zijn waar hij anoniem met iemand kon praten”, vertelt Luc. De opmerking bleef door Lucs hoofd spoken. “Tijdens de minor ondernemerschap ontstond het idee om hier iets mee te doen en een online platform te creëren waar studenten anoniem hun ei kwijt kunnen. Een probleem aankaarten bij vrienden of familie kan namelijk een grote stap zijn.”
Laten we Praten is specifiek gericht op studenten. Enerzijds omdat voor hen nog geen soortgelijk platform bestaat, anderzijds omdat deze doelgroep volgens de oprichters vaak te maken krijgt met stress en psychische klachten. Waar dat aan ligt? Luc: “Ik denk dat studiedruk een grote rol speelt. Daarnaast is je studententijd een periode waarin je veel nadenkt over wie je bent en of je wel goed genoeg bent. Sommige mensen kunnen daarin doorschieten.”
Milou vult aan: “Ik merk ook dat veel studenten het gevoel hebben dat hun omgeving veel van ze verwacht. Doordat je nog jong bent, kan dat zorgen voor druk, wat weer resulteert in stress en vermoeidheid.” Ook de coronacrisis heeft invloed, denkt de Utrechtse: “Die zorgt toch voor eenzame momenten. Normaal kun je koffie halen met iemand of een praatje maken in de klas; nu is dat er niet bij. Ik merk zelf dat dit wel iets met mij doet.”
Tekst gaat verder onder de foto
Milou, Luc, Lisa en Sharnila studeren Creative Business aan de hogeschool. Ze hebben er bewust voor gekozen niet zelf gesprekken te voeren via Laten we Praten. Milou legt uit: “Dat laten we liever over aan mensen die er meer verstand van hebben. Daarom werken we met vrijwilligers die psychologie studeren of iets dat daaraan is gerelateerd, zoals social work.”
Inmiddels zijn er tien vrijwilligers aangesloten bij het platform die op verschillende momenten beschikbaar zijn om te chatten. “Je kunt van maandag tot en met donderdag tussen 18.00 en 23.00 uur en op vrijdag van 18.00 tot 21.00 uur met iemand praten”, zegt Milou.
Wat hopen de oprichters te bereiken met Laten we Praten? Luc: “We hopen dat studenten door het platform eerder en makkelijker aan de bel trekken als ze zich niet goed voelen. Als het aan ons ligt, moet er gewoon meer gepraat worden.” Milou vult aan: “Het zou mooi zijn als alle studenten beseffen dat dit platform bestaat, waar altijd iemand een luisterend oor biedt.”
Ondernemer Uitgelicht
Om de week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!
Aangeboden door Stichting Wij zijn M
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken