Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Desiré is weddingplanner: ‘Op iedere bruiloft moet ik wel even huilen’

Door May-Anne Oltmans 21 februari 2020

Ooit droomde ze ervan om samen met haar tweelingzus een horecazaak te beginnen. Het liep anders, en inmiddels runt Desiré Dijt (38) al twaalf jaar lang haar eigen weddingplanbureau As You Desire. “Mijn beroep wordt vaak geromantiseerd, maar je moet het echt heel leuk vinden om vol te houden.”

In 2007 maakte Desiré kennis met het begrip weddingplanner. Voor haar studie vrijetijdsmanagement wilde ze graag stagelopen in het buitenland. “De Verenigde Staten leken me leuk, dus sloeg ik de Yellow Pages (de Amerikaanse versie van de Gouden Gids, red.) open”, vertelt Desiré. Ze stuit al snel op weddingplanbureau That’s Amore Events in Miami, waar ze solliciteert en wordt aangenomen.

Het mag wat kosten

Tijdens haar stage leert Desiré wat allemaal nodig is om een bruiloft te organiseren. “Ik begon met taken zoals mails versturen en dingen nakijken. Later kreeg ik meer verantwoordelijkheid, en mocht ik introductiegesprekken met bruidsparen voeren en offertes opstellen”, zegt Desiré. Omdat het bureau waar ze werkt gerund wordt door een ondernemer die vaak op reis is, regelt Desiré al na een paar maanden helemaal zelfstandig grote bruiloften van A tot Z. Een bijzondere ervaring: “Miami staat bekend als een plek voor de jetset. Soms werkte ik met budgetten van wel een ton!”

Tekst gaat verder onder de foto

As you Desire weddingplanner
Foto: Desiré Dijt

Pionier in haar vak

Na haar stageperiode keert Desiré terug naar Nederland. Het werk is zo goed bevallen, dat ze zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel als weddingplanner. “Ik was de tweede of derde in Nederland. Het beroep was nog helemaal niet bekend hier”, herinnert Desiré zich. Gelukkig weten bruidsparen Desiré toch al snel te vinden: “Een maand nadat ik mijn website had gelanceerd, had ik mijn eerste opdracht binnen.”

Betrokken bij iets bijzonders

Steeds meer bruidsparen kloppen aan bij Desiré, en inmiddels heeft de ondernemer al zo’n 200 bruiloften georganiseerd. Omdat ze bruiloften van begin tot eind regelt, is haar werk erg divers. “Het ene moment ben je bezig met glaswerk voor het diner, terwijl je even later op zoek moet naar een dansleraar voor de openingsdans”, vertelt Desiré.

Regelmatig gaat Desiré ook mee met bruiden die jurken gaan passen. “Daardoor voelt het soms net alsof je een vriendin van de bruid bent, want je bent erbij op een bijzonder moment. Dat persoonlijke contact maakt dat het plannen van een bruiloft nooit als werk voelt.”

Tekst gaat verder onder de foto

As you Deisre weddingplanner
Foto: Desiré Dijt

Een slaapkamer vol ballonnen

Wij zijn ontzettend benieuwd: zijn er bruiloften waar Desiré speciale herinneringen aan heeft? “Ik heb een keer een ‘middernacht bruiloft’ georganiseerd, waarbij het jawoord net na 00.00 uur werd gegeven. Wanneer mensen trouwen in het buitenland, voelt dat ook speciaal. Ik heb al bruiloften in onder andere Italië, Cuba, Denemarken en Spanje georganiseerd.” Ook origineel: “Er was eens een stel waarvan de man en vrouw allebei zongen. Zij lieten een klein koor langs hun gasten gaan, dat de uitnodiging zingend overbracht.”

Naast bijzondere bruiloften organiseren, helpt Desiré af en toe ook met het regelen van onvergetelijke huwelijksaanzoeken. “Voor een aanzoek heb ik een keer een hele slaapkamer heb laten vullen met heliumballonnen. De bruid in spé moest alle ballonnen lek prikken om de kamer in te kunnen. Uiteindelijk bleef er één grote ballon over. Daarin zat een briefje van haar vriend waarop stond: wil je met me trouwen?”

Er mag een traantje gelaten worden

Desiré heeft inmiddels flink wat ervaring, maar toch blijft iedere bruiloft bijzonder. “De openingsdans vind ik het meest ontroerend, net als het moment waarop het bruidspaar samen binnenkomt. Ik ben elke keer geëmotioneerd en moet steevast huilen.” Dat klanten haar na afloop vaak erg dankbaar zijn, vindt Desiré het allermooiste. “Daar doe je het voor. Als een bruidspaar blij is, is dat zoveel meer waard dan geld. Als ik van lucht kon leven, zou ik dit voor iedereen willen doen.”

Voor we gaan, hebben we nog een prangende vraag aan Desiré. Is ze zelf eigenlijk getrouwd? Lachend zegt ze: “Nee, maar dat is wél altijd de eerste vraag die ik krijg van bruidsparen. Tuurlijk heb ik er wel al over nagedacht; ik ben al 17 jaar samen met mijn vriend. Hoe de dag eruit moet zien, weten we nog niet precies. Wat we wél weten, is dat als we trouwen, we dat doen in Italië.”

Ondernemer Uitgelicht

Om de week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Lees ook:

Jolly Dog Esther van Driel

Esther heeft een hondenuitlaatservice: ‘Het is zo mooi om te zien hoe dankbaar honden zijn’

Esther van Driel (53) werkte haar hele leven in de retail, tot haar contract in 2011 niet werd verle...

Astrid is seksuoloog: ‘Veel mensen hebben niet geleerd om over seks te praten’

Van kantoorbaan naar eigen toko: Justine maakt de mooiste nagelkunstwerkjes van Utrecht

Gilles is al 21 jaar acupuncturist: ‘Met pensioen op mijn 65e? Ik kan het me niet voorstellen’

adv.