De Utrechtse Noreen is ademcoach: ‘Ik maak mensen bewust van de kracht van ademhaling’

Noreen ademcoach
Foto: Noreen Tatuhey

Ademhalen: je doet het je hele leven lang, maar sta je weleens stil bij hoe je het doet? Als het aan ademcoach Noreen Tatuhey (43) ligt, is het de moeite waard om dat wat vaker te doen. “Veel mensen zijn bewust bezig met eten en het verzorgen van de buitenkant van hun lichaam, maar bewustzijn van de ademhaling is minder gewoon. Terwijl dit juist zo belangrijk is; hoe je ademt, zegt veel over hoe je leeft.”

Wanneer we Noreen videobellen, stellen we haar eerst onze meest prangende vraag: wat doet een ademcoach? “Ik maak mensen bewust van de kracht van ademhaling”, begint de Utrechtse haar verhaal. “Baby’s die net geboren worden ademen volledig in: je ziet hun hele lichaam meebewegen. Wanneer mensen ouder worden, houden ze dat niet altijd vast. Veel mensen die bij mij komen, hebben hun adem heel hoog zitten. Daardoor benutten ze niet hun volledige ademcapaciteit, terwijl hun hele lichaam wel gewoon zuurstof nodig heeft.” Het gevolg is dat er minder zuurstof te verdelen is in je lijf. Dat kan klachten veroorzaken: “Fysiek, zoals lage rugpijn, maar ook mentaal. Denk bijvoorbeeld aan burn-out of depressie.”

Kom uit je hoofd

Dat veel mensen (bewust of niet) kampen met ademhalingsklachten heeft volgens Noreen gedeeltelijk te maken met de huidige tijd: “We leven in een stressvolle wereld. Dat heeft veel invloed op onze adem. Wanneer je stress ervaart, leidt dat vaak tot een hoge ademhaling. En wanneer je emotioneel bent, stop je soms met ademen.” Zo’n gejaagde ademhaling zorgt ervoor dat je lichaam in stressmodus blijft.

Ze gaat verder: “Veel van mijn klanten hebben eerst praattherapieën geprobeerd. Maar mensen die kampen met, bijvoorbeeld, burn-out of depressie zitten al zo veel in hun hoofd. Wanneer ze vervolgens bij mij aankloppen, kunnen ze uit hun hoofd komen en in hun lichaam. Door de ademhaling weer te laten stromen, kan je lichaam van spanning naar ontspanning gaan.”

Tekst gaat verder onder de foto

Van reisadviseur naar ademcoach

Voordat Noreen in 2019 voor zichzelf begon als ademcoach werkte ze als reisadviseur. De keuze voor de reisbranche lag voor de hand, zo vertelt ze: “Ik heb altijd een passie gehad voor reizen en heb zelf veel gebackpackt. Ik werkte om geld te verdienen en ging daarna reizen tot het op was. Soms kon ik drie maanden uitzitten, een andere keer zelfs anderhalf jaar.”

Maar uiteindelijk begon het reizende leven haar tegen te staan: “Op mijn 35e besefte ik: nu heb ik genoeg gezien van de wereld. Ik besloot me te settelen in Nederland en volgde verschillende cursussen en opleidingen, waaronder een tot ademcoach. Dat heeft fysiek en spiritueel zoveel losgemaakt dat ik dacht: dit moeten meer mensen weten! Nu is het mijn missie om anderen bewust te maken van de kracht van ademhaling.”

Jarenlang onbewust verkeerd geademd

Tijdens de opleiding tot ademcoach ervaarde Noreen het verschil dat een juiste ademhaling kan maken. “Onbewust had ik altijd een omgekeerde ademhaling. Terwijl je buik normaal uitzet als je inademt, hield ik mijn buik in. Ik ontdekte dat dit kwam doordat er spanningen en emoties vastzaten bij mijn middenrif. Na flink wat sessies kwamen dingen los die ik jarenlang had onderdrukt. Het zorgde ervoor dat mijn ademhaling door kon naar mijn buik. Ik had dit nooit eerder gevoeld. En nóg mooier was dat het zelfs effect had op mijn stem. Ik praatte altijd zacht, maar mijn stem is nu veel helderder en ik praat met meer volume.”

Tekst gaat verder onder de foto

Een mensenmens

Met haar carrièreswitch is Noreen tot op de dag van vandaag dolblij. “Ik ben een mensenmens en wil van betekenis zijn voor anderen. Als ademcoach lukt dat zeker. Ik ben zo dankbaar dat ik dit werk kan doen.” Ademcoaching kan levens veranderen, daarvan is Noreen overtuigd. “Er kwam eens een klant bij mij omdat ze tijdens presentaties last had van haar ademhaling. Uiteindelijk bleek dat er een veel diepere vraag achter zat: durf jij letterlijk je stem te laten horen en aanwezig te zijn? Durf jij ruimte in te nemen? Tijdens de sessies is deze klant heel dicht bij haar gevoel gekomen. Haar omgeving merkt zelfs dat ze is veranderd. Ze is opener en deelt meer.”

Ademhalingstip van Noreen

Voor we ons gesprek afronden, heeft Noreen nog één ademhalingstip die ze met ons wil delen. “Leg eens de nadruk op het uitademen. Dat vergeten mensen vaak. Adem vier tellen in door je neus en acht tellen uit door je mond. Doe het met getuite lippen en leg eventueel één hand op je borst en één op je buik. Doe dit een paar keer, zo lang als het prettig voelt. De uitademing staat voor ontspanning en de inademing juist voor spanning. Door extra lang uit te ademen, zorg je voor extra ontspanning. Ik doe dit zelf weleens in de supermarkt als het allemaal lang duurt en ik gestrest raak.”

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd geworden naar Noreens ademcoaching? Speciaal voor lezers van indebuurt organiseert ze een winactie! Eén gelukkige lezer kan een losse ademcoachingsessie bij Noreen beleven. Stuur uiterlijk 16 april een mail naar [email protected] en laat weten waarom je deze prijs wilt winnen. Noreen neemt contact op met de winnaar om de sessie in te plannen.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Lifestyle

Ga naar “Ronald is al 20 jaar uitvaartleider: ‘Uitvaarten zijn nu veel persoonlijker dan vroeger’”

Ronald is al 20 jaar uitvaartleider: ‘Uitvaarten zijn nu veel persoonlijker dan vroeger’

Aangeboden door Barbara Uitvaartverzorging Utrecht

ronald barbara uitvaartverzorging uitvaartleider
Ga naar “Utrechter Boban kreeg een Thuiswerk-Kunstwerk cadeau: ‘Een heel mooi gebaar’”

Utrechter Boban kreeg een Thuiswerk-Kunstwerk cadeau: ‘Een heel mooi gebaar’

Aangeboden door Kunstuitleen Utrecht

thuiswerkkunstwerk kunstuitleen utrecht
Ga naar “Thuiswerk-tip: hier koop je een ergonomische stoel die écht goed zit (en je mag ‘m een week gratis testen!)”

Thuiswerk-tip: hier koop je een ergonomische stoel die écht goed zit (en je mag ‘m een week gratis testen!)

Aangeboden door BeterZitten

roelof wobben beter zitten

In onze gids

Ga naar “Weekday”

Weekday

 • Hoog Catharijne Passage 28
 • Kledingwinkels
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Smooth Brothers”

Smooth Brothers

 • Korte Jansstraat 4
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Bierkantine”

Bierkantine

 • Ravellaan 96
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Anti-aging acupunctuurbehandeling: van € 244,- voor maar € 199,- (inclusief gratis intake!)”

Anti-aging acupunctuurbehandeling: van € 244,- voor maar € 199,- (inclusief gratis intake!)

 • Podirosa
 • Geldig t/m 16 mei 2021

Topper

Ga naar “Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?”

Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Titel: BORA kookplaat CADEAU bij aankoop van jouw droomkeuken!”

Titel: BORA kookplaat CADEAU bij aankoop van jouw droomkeuken!

 • Keukenloods.nl Utrecht
 • Geldig t/m 23 mei 2021
keukenloods

Topper

Ga naar “Raak Vruchtensiroop van € 3,09 voor € 0,99”

Raak Vruchtensiroop van € 3,09 voor € 0,99

 • PLUS
 • Geldig t/m 15 mei 2021
Ga naar “36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99”

36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99

 • vanHaren
 • Geldig t/m 23 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe BSO medewerker?”

Ben jij onze nieuwe BSO medewerker?

 • Ludens kinderopvang
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Verkoopadviseur”

Verkoopadviseur

 • totaalBED Utrecht
 • Parttime
totaalBED gevel
Ga naar “Barmedewerker”

Barmedewerker

 • Miyagi & Jones Utrecht
 • Parttime
Miyagi & Jones Utrecht

Topper

Ga naar “Directiesecretaresse”

Directiesecretaresse

 • BIJ12
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “De Utrechter zoekt een floormanager!”

De Utrechter zoekt een floormanager!

 • De Utrechter
 • Fulltime/Parttime
de utrechter

Topper

Agenda

Ga naar “Brieven van Belle”

Brieven van Belle

 • Bistro Belle
 • 30 juli 2020
Ga naar “Week Zonder Afval”

Week Zonder Afval

 • 31 mei 2021