Chris is de Sleutelkoning van Utrecht: ‘Sleutels zouden best wat meer liefde mogen krijgen’

Aangeboden door De Sleutelkoning 27 juli 2018

Op 19-jarige leeftijd stapte Chris van Dusschoten een sleutelwinkel aan de Wittevrouwenstraat binnen, genaamd De Sleutelkoning. Hij was op zoek naar werk waarbij je echt iets met je handen kunt doen. Alhoewel hij nog nooit sleutels had gemaakt, kreeg hij de kans om zich in een half jaar tijd te bewijzen als sleutelmaker.

Inmiddels is hij achtendertig jaar verder en maakt hij alle sloten die je maar kunt bedenken. Chris kan zichzelf met recht een Sleutelkoning noemen. En dan heeft hij aan zijn werk ook nog een sleutelkoningin overgehouden. We vroegen wat achtendertig jaar sloten maken hem nog meer voor moois heeft gebracht. 

Hoe het begon

“Ik begon mijn carrière op een accountantskantoor”, vertelt Chris. “Dat was in de tijd dat er nog geen computers bestonden. Het resultaat na een week werken was een stuk of tien volgeschreven vellen papier. Ik vond dat niet echt bevredigend, dus toen ging ik op zoek naar iets waarbij ik daadwerkelijk iets kon maken.” En zo kwam het dat hij op 19-jarige leeftijd door de etalage van de De Sleutelkoning keek en besloot om binnen te lopen. “Ik kon direct beginnen! Er bestaat geen opleiding voor slotenmakers, je leert het door te doen.”

De sleutel tot geluk

En zoals het soms ook in sprookjes gaat, werd Chris verliefd op de dochter van de toenmalige Sleutelkoning. Hij trouwde haar en werd de opvolger van de winkel. In de jaren 90 nam hij de zaak over, die al sinds 1910 van zoon op zoon werd overgedragen. Nu was het aan schoonzoon Chris om de naam Sleutelkoning in ere te houden.

Tekst gaat door onder de foto’s 

Foto: De Sleutelkoning van toen
Foto: De Sleutelkoning van nu

Jaren verstreken waarin hij de meest bijzondere sloten wist te kraken en maken. Vanuit het hele land komen mensen naar hem toe als ze bijzondere sloten hebben waar geen enkele slotenmaker iets mee kan. “Als er een slotenmaker top drie zou bestaan in Nederland, dan zouden we daar zeker in staan”, zegt Chris trots. Er blijkt een zekere strijdlustigheid in hem naar boven te komen op het moment dat we vragen naar zijn prestaties. “Dat komt omdat ik mijn naam waar wil maken”, zegt Chris. “Ik ben tenslotte wel de Sleutelkoning.”

Schatkist kraken

Wat hij dan zoal voor bijzonders maakt en kraakt? “Kluissleutels in alle en soorten en maten bijvoorbeeld. Ik ben daar vaak een dag zoet mee en soms zelfs weken. Deze sleutels bijvoorbeeld, dit was echt een prestige project!” Hij zwaait met een korte, dikke sleutel die blijkt te passen op een branddeur uit de achttiende eeuw. Aan zo’n klus verdien ik niet zoveel, maar ik wil het gewoon voor elkaar krijgen. Daar krijg ik nu energie van! Dat het maken van zo’n sleutel om vakmanschap en een vast hand vraagt, dat is wel te zien aan het eindresultaat:

Wat zo’n sleutel kost? “Meer dan vijfhonderd euro”, antwoord Chris. “Dat is nog wel betaalbaar. Kluizen openmaken, dat is pas een dure grap! Een paar jaar geleden was hier een stel in de winkel met een grote, stalen geldkist die al meer dan vijftig jaar dichtzat. Daarbij heeft het me weken gekost om zonder schade het slot te manipuleren. Als je dat gaat omrekenen, dan is zo’n klusje voor velen onbetaalbaar.” En helaas voor de eigenaren, want de kist bleek allesbehalve een schatkist te zijn. “Hij was hartstikke leeg”, lacht Chris.

Toegang tot alles wat dierbaar is

Dat Chris zijn naam als Sleutelkoning van Utrecht waarmaakt, dat blijkt wel uit de lovende reacties in het gastenboek. Daarin staan nog veel meer reacties op de avonturen die Chris met zijn sloten beleeft. Als we hem vragen wat hij van 38 jaar sloten maken heeft opgestoken zegt Chris: “Dat we wel iets liever met onze sleutels om mogen gaan. Met één zo’n ding krijg je toegang tot je hele hebben en houden, tot alles wat je dierbaar is. Denk daar maar eens over na. Of beter: raak je sleutel maar eens kwijt, dan weet je wat hij waard is!”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten! Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

Hoedenzaak Jos van Dijck

Petje af! Francesco Baldi is eigenaar van de enige hoedenzaak in Utrecht

Hoedenzaak Jos van Dijck was bij de opening in 1923 één van de vele hoedenzaken in Utrecht. Anno 201...
Drogisterij Woortman

Hans van Drogisterij Woortman is 80 jaar en nog altijd 6 dagen per week in de winkel te vinden

Drogisterij Woortman heeft iets magisch. Het interieur stamt uit 1851, maar er hangt een vernieuwend...


Deze bijdrage wordt je aangeboden door De Sleutelkoning. Meer over De Sleutelkoning ontdekken?

De Sleutelkoning

klusbedrijven

Nu gesloten08:30 - 18:00

Wittevrouwenstraat 20, Utrecht

Bekijk meer:klusbedrijven

adv.