De lekkerste maaltijden bestel je bij Shamida: ‘Bij Ottolenghi heb ik pas echt leren koken’

Aangeboden door Smulders Kookt 15 maart 2019

Je zit boordevol ideeën, maar krijgt geen studie afgerond. Even denk je dat je niets van de grond krijgt, tot je besluit iets te gaan doen met je passie. Het is het verhaal van Shamida. Inmiddels is ze alweer vijf jaar aan het koken voor haar bedrijf Smulders Kookt, waarvoor ze huisgemaakte maaltijden bezorgt door heel Utrecht. Hieronder vertelt ze haar verhaal. 

Leven op afhaalmaaltijden

“Ik wist heel lang niet waar ik blij van werd”, vertelt Shamida. “In mijn familie is iedereen advocaat of arts, maar voor mij was studeren geen pretje. Ik slaagde er nooit in iets af te ronden en dat terwijl ik gewoon een goed stel hersens heb!” Shamida besloot haar studie te verruilen voor een baan. Ze probeerde van alles uit. “Ik werkte als hostess in Spanje en bakte friet op kermissen en festivals. Caravan mee en bakken maar”, lacht Shamida. Vervolgens ging ze aan de slag als personal assistent bij het vastgoedkantoor van haar neef in Amsterdam. “Ik reisde iedere dag met de trein vanuit Utrecht naar Amsterdam en was gewoon bekaf aan het eind van de dag”, vertelt Shamida. “Ik had dan geen zin meer om te koken. Het viel me toen echt op dat de kwaliteit van afhaalmaaltijden aan de lage kant is.” Dat bracht haar op een idee. “Ik heb altijd de droom gehad om ondernemer te worden, maar ik wist niet zo goed wat ik dan precies wilde doen.” De meeste ideeën bleven maar even hangen, tot haar zus zei: ‘Ga iets met eten doen, dat vind je toch zo leuk?!’ Shamida zei haar baan op en twee weken later had ze haar eigen cateringbedrijf.

Leren van Ottolenghi

Haar eerste klus was gelijk een grote. “Ik kwam via een vriend terecht in de Domkerk. Daar werd een herdenkingsconcert gegeven op 4 mei en ik mocht koken voor alle muzikanten. Die avond ben ik vijftien jaar ouder geworden”, lacht Shamida. “Naast cateringklussen had ik ook een webshop waarbij je maaltijden kon bestellen en afhalen bij mij in Lunetten. Het aantal bestellingen gingen minder snel dan ik wilde en daarom besloot ik naar de mensen toe te gaan.” Met een investering van €4.000,- startte Shamida haar bakfiets afhaalservice op het Jaarbeursplein. “Dat ging als een malle! Ik moest in die tijd echt nog leren koken en maakte lange dagen, dus ik had veel stress. Om mezelf op te leiden, heb ik tussendoor stage gelopen bij Ottolenghi in Londen. Daar heb ik pas echt leren koken!”

smulders-kookt
Foto: Smulders Kookt

Bezorgservice à la Smulders Kookt

Inmiddels is de afhaalservice van Shamida veranderd in een bezorgservice. De reden? “Ik wil zoveel mogelijk mensen van gezonde maaltijden voorzien. Na een tijd met de bakfiets op het Jaarbeursplein te hebben gestaan, was ik helemaal klaar voor de volgende stap. Ik startte met de crowdfunding voor een eigen bezorgservice zodat ik nog meer mensen kan bereiken.” De bezorgservice van Shamida zit anders in elkaar dan je gewend bent van Deliveroo of Thuisbezorgd. Bestellingen kunnen alleen op werkdagen worden geplaatst en moeten een dag van tevoren worden doorgegeven. “Ik ben niet te vinden op de bekende platforms”, zegt Shamida. “Ik heb het niet zo op megabedrijven waarvan we niet weten wat ze met hun belastingcenten doen.” Wie de bezorging dan regelt? “Mijn broer bezorgt en soms doe ik het zelf. Dat vind ik heerlijk om te doen! Als ik alleen maar in de keuken bezig ben, mis ik de praatjes die ik op het Jaarbeursplein altijd had.” Wil je Shamida en haar broer in actie zien? Check dan de onderstaande Insta-video:

Tekst gaat verder onder de video 

Genoeg groente eten is een eitje

Ook op het gebied van leveranciers werkt Shamida het liefst samen met kleinschalige ondernemers. “Ik doe dat omdat ik dan weet dat er netjes belasting wordt betaald,  maar ook omdat de kwaliteit tien keer beter is. Het vlees dat ik in mijn gerechten gebruik, komt van een slager in Houten die zijn eigen koeien houdt en slacht. Mijn oliën en yoghurt komen rechtstreeks van een leverancier uit Athene. De kwaliteit is echt fantastisch en ik weet dat het productieproces in orde is. Op die manier draag je bij aan een betere wereld voor iedereen”, vind ik. Al die lekkere ingrediënten zorgen voor heerlijke gerechten op de dagelijks wisselende menukaart van Smulders Kookt. Wat je er precies kunt bestellen, is altijd een verrassing. Je kunt er zeker van zijn dat de gerechten weinig koolhydraten en veel groentes bevatten, weet Shamida ons te vertellen. “Veel groente staat aan de basis van een gezond voedingspatroon, dus ik zorg graag dat je die binnenkrijgt.” Dit is wat je zoal thuisbezorgd kunt krijgen:

Tekst gaat verder onder de foto’s

Een eigen kroket op de markt

Wat haar favoriete gerechten zijn? “De Caraïbische runderstoof is een gerecht dat ik me helemaal eigen heb gemaakt. De groentes zijn knapperig, het vlees mals en de kruiden lekker exotisch en verrassend. Iedere bourgondiër wordt hier blij van!” Shamida zegt trots: “Er komt binnenkort zelfs een Caraïbische runderstoofkroket in de Croquetten Boutique! Een andere favoriet is Moussaka. Dat komt omdat ik iets heb met aubergine. Ik kan aubergine op meer dan twintig verschillende manieren bereiden.” Een nieuwe aanwinst op de menukaart is Magloubeh. “Dat is een taartje van aubergine met daaronder rijst en kip. Mijn Syrische keukenhulp heeft me dat leren maken”, vertelt Shamida. “De smaak is echt fantastisch!” Of ze nog wilde toekomstplannen heeft met Smulders Kookt? “Over een paar jaar wil ik een winkel openen in de binnenstad. Ik weet al precies wat het gaat worden, maar het idee is zo goed dat ik het liever voor mezelf houd!”

Proeven van de gezonde bourgondische maaltijden van Smulders Kookt? Op je eerste bestelling ontvang je nu tijdelijk €5,- korting.

Smulders Kookt Utrecht

Eten bestellen? Hier krijg je nu €5,- korting

Wil jij een gezonde, bourgondische maaltijd? Bestel dan nu één van de gerechten van Smulders Kookt. ...

Smulders Kookt

restaurants en horeca

Nu gesloten09:00 - 18:00

Jaarbeursplein 1, Utrecht

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.