Bijzonder: Jasmijn helpt haar familie aan werkervaring met een mobiele wijnbar

Door Janine Guijt 26 januari 2018

Je familieleden als collega’s, voor sommigen lijkt het een nachtmerrie, voor anderen betekent het dat ze iedere dag met een glimlach aan het werk gaan. Jasmijn Kooijmans valt in die laatste categorie. Zij richtte Lokaal-030 op, een jong familiebedrijf dat een mobiele wijnbar verhuurt en allerlei lekkers uit Italië verkoopt. 

Familiebedrijf 2.0

Bij het woord ‘familiebedrijf’ denk je vast aan een onderneming die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Maar Lokaal-030 is een heel ander soort familiebedrijf. Jasmijn heeft namelijk twee mensen in dienst: haar vriend Kenan en haar neef Sebastiaan. Het zijn twee mannen die om verschillende redenen op een andere plek niet zo snel aan de bak komen. “Kenan vluchtte twee jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland. Hij is al vrij snel begonnen met een talencursus en wilde daarnaast dolgraag aan het werk. Hij is namelijk het type dat het allerliefst in de praktijk leert”, vertelt Jasmijn. “Maar we kwamen er al snel achter dat je voor vrijwel alle banen de Nederlandse taal moet beheersen, dus een baan vinden was makkelijker gezegd dan gedaan.” Neef Sebastiaan woonde de helft van zijn leven in Amerika. Door een klinische depressie, de diagnose Asperger en zijn taalachterstand was geschikt werk vinden voor hem ook een hele opgave.

Tekst loopt door onder de foto.

Mobiele wijnbar

Naast eigenaar en oprichter van Lokaal-030, is Jasmijn weddingplanner. “Ik werk het liefst met stellen die veel zelf willen doen. Mensen die niet bij een restaurant een kant-en-klaar arrangement boeken, maar bijvoorbeeld een oude schuur ombouwen tot bruiloftslocatie en zelf de catering regelen. Zo kwam ik op het idee van een mobiele wijnbar. Bovendien kon ik op die manier Kenan en Sebastiaan werkervaring bieden. Mijn oom woont al dertig jaar in Italië en samen met hem ben ik op zoek gegaan naar lokale wijnboeren. Ik vind het namelijk belangrijk dat producten zo eerlijk mogelijk tot stand komen en support graag kleine ondernemers.”

Van niks naar een bedrijf in een week tijd

Met het idee van de wijnbar in haar hoofd en een aantal flessen geïmporteerde wijn op voorraad, meldde Jasmijn zich aan voor het NSDM Food Festival in Amsterdam. Lange tijd hoorde ze niets van de organisatie. Totdat ze haar een week voor het festival belden. Of ze het leuk vond om er met haar wijnbar te staan. “Op dat moment hád ik nog niet eens een wijnbar.” Toch zei Jasmijn ‘ja’ tegen het festival. “Ik presteer het allerbeste onder druk en wist van mezelf: ik kán dit.” En inderdaad, een week later stond Jasmijn achter haar bar op het Amsterdamse festival en was Lokaal-030 een feit. “Toen ik Sebastiaan en Bas achter de bar aan het werk zag, allebei uitbundig lachend, had ik echt zoiets van: ‘wáuw!'”

Wijnproeverijen in De Stadstuin

Of Jasmijn nóg meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werkervaring wil helpen met Lokaal-030? Heel graag, maar daarvoor moet het bedrijf eerst groeien. Inmiddels hebben Jasmijn en haar team er een aantal evenementen opzitten en organiseren ze wijnproeverijen in De Stadstuin. De volgende editie van zo’n proeverij is op 22 februari. Proef je daar een wijntje dat je lekker vindt, dan kun je deze via de webshop van Lokaal-030 nabestellen.

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Ruud bedacht een awesome spel waarbij je een vermissingszaak oplost

Utrechter Ruud Kool is al jaren spelontwerper van beroep en liep al een tijdje met het idee om spelf...