Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder: deze Utrechters maken sieraden met goud uit oude smartphones

Door Janine Guijt 2 november 2018

Wist je dat je op dit moment goud in je handen hebt? Tenminste, als je dit artikel op je smartphone leest. In onze telefoons zit namelijk goud dat hartstikke kostbaar is, vinden de Utrechtse Pascale Veerling en Judigje van Emmerik. Daarom maakt het tweetal duurzame sieraden van edelmetalen uit elektronische apparaten. Daar wilden we meer over weten en dus spraken we af met één helft van het ondernemersduo: Pascale Veerling. 

Het begon allemaal in Peru

Wat er mis is met goud dat ‘gewoon’ uit de grond komt? Daar kan Pascale ons alles over vertellen. In 2015 deed ze onderzoek naar illegale mijnbouw in Peru. Ze zag daar hoe de goudmijnbouw het Amazonegebied verwoesten. “Illegale mijnbouw veroorzaakt wereldwijd een enorm kwikvervuilingsprobleem, waardoor hele gebieden regenwoud vernietigd worden. Dat is niet de schuld van Peruanen, maar komt door de enorme vraag naar goud.”

Tegelijkertijd zag Pascale in Peru veel mensen die wél goede dingen deden. “Er waren veel kleine, inheemse projecten: mensen die zich bezighielden met herbebossing van hun eigen grond. Dat wilde ik graag steunen. Bij thuiskomst ben ik daarom de Fair Gold Foundation gestart, waarmee ik het goud van elektronische apparaten recycle. Met de opbrengst steun ik lokale projecten in Peru.”

Goudmijntjes

Apparaten als printers, pc’s en mobiele telefoons zijn dus letterlijk goudmijntjes, want het goud in deze apparaten kan gewoon gerecycled worden én worden verwerkt in nieuwe sieraden. Pascale: “Steeds vaker kreeg ik de vraag of we ook ‘eerlijk’ goud verkochten, bijvoorbeeld van mensen die op zoek waren naar duurzame trouwringen.”

Pascale bij een enorme berg elektronisch afval.

Toen Pascale in contact kwam met goudsmid Judigje – die al met gerecycled goud werkte – ging het balletje rollen en ontstond Mara & Villosa, een sieradenlijn met sieraden die voor 100 procent bestaan uit gerecycled goud. De opbrengst gaat onder andere naar herbebossingsprojecten in het Peruaanse Amazonegebied. En de naam Mara & Villosa? “Dat komt van maravillosa, een Spaans woord dat zoiets betekent als ‘sprookjesachtig’.

Studio

Pascale en Judigje werken op het moment aan een tweede collectie van Mara & Villosa. De sieraden verkopen ze via hun webshop, maar hun dromen reiken nog veel verder. “Het liefst zouden we een fysieke studio openen in een mooi, oud pand, waar mensen echt naar binnen kunnen lopen om samen met ons een ontwerp te maken.”

Puzzelstukjes

Voorlopig is Pascale in ieder geval heel dankbaar dat ze haar idealisme concreet kan omzetten in iets tastbaars. “Het is allemaal begonnen bij een idee dat tijdens een autorit is ontstaan. En nu vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Soms lijkt het alsof het allemaal voorbestemd is en dat is zo’n bijzonder gevoel!”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten! Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

Bijzonder beroep: Betina verdient haar brood met bloggen over eten

De Utrechtse Betina staat geregeld om 11.00 uur 's ochtends al in haar keuken te koken. Niet omdat z...

adv.