Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder beroep: Betina verdient haar brood met bloggen over eten

Door Janine Guijt 26 oktober 2018

De Utrechtse Betina staat geregeld om 11.00 uur ’s ochtends al in haar keuken te koken. Niet omdat ze graag met een warme maaltijd luncht, maar omdat ze de foodblogger achter bettyskitchen.nl is en dus héél veel recepten bedenkt en uitwerkt. “Mijn specialiteit? Gerechten die een ‘oh my god!’-reactie opleveren en iedereen kan maken.”

‘Aangenaam, ik ben Betty’

“Ik ben altijd al bezig geweest met eten”, vertelt Betina als we haar spreken in – hoe kan het ook anders – haar keuken. “Vroeger gaf ik bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes met thema’s als ‘tapas’ of ‘Italiaans’ en dan leefde ik me helemaal uit in de keuken.” Na zo’n feestje kwam het geregeld voor dat vrienden en familie naar recepten vroegen en dus begon Betina een online receptenboek. “Zo kon ik alles makkelijk terugvinden en hoefde ik de recepten niet meer apart naar mensen te mailen. Maar op een gegeven moment werden mijn recepten ook door andere mensen opgemerkt en begonnen bezoekers ineens te reageren. Ik besefte ineens: ‘ohja, dit is openbaar’. Na verloop van tijd werden de recepten van Betina steeds vaker gevonden. “Ik kan me nog herinneren dat een collega vertelde over een heerlijke taart die zijn vriendin had gemaakt. Toen hij de taart beschreef, kwam deze me wel erg bekend voor en dus vroeg ik: komt het recept van Betty’s Kitchen? En ja hoor, dat bleek zo te zijn. Aangenaam, ik ben Betty, zei ik tegen de collega.”

‘Soms krijg ik berichten in de trant van: M’n partner klaagt normaal altijd over het eten, maar nu word ik de hemel in geprezen’

Huilend in de auto

Inmiddels is Betina zo’n vijf jaar verder én heeft ze haar baan opgezegd om fulltime met het bloggen bezig te zijn. “Tot april combineerde ik mijn blog met een andere baan. Ik was in de weekenden altijd bezig met gerechten maken en recepten uitwerken. Het eerste weekend nadat ik mijn baan had opgezegd, zaten we in de auto op de terugweg van de dierentuin en begon ik ineens te huilen. Ik realiseerde me namelijk dat het de eerste keer in vijf jaar was dat ik een normaal, tweedaags weekend had gehad. Wat mensen niet altijd beseffen, is dat bloggen keihard werken is.” Achter een blogpost met een recept gaan heel wat uurtjes schuil, vertelt Betina. Van boodschappen doen tot het recept finetunen en foto’s maken. Dan zijn er ook nog social media posts, de administratie, samenwerkingen met bedrijven en events. “Maar ik word heel gelukkig van deze baan”, vertelt Betina. “Ik vind het vooral bijzonder als mensen me berichtjes sturen in de trant van: ‘m’n partner klaagt altijd over het eten, maar ik heb een van jouw recepten geprobeerd en nu word ik helemaal de hemel ingeprezen.'”

Is this the real life?

Naast een inkomen en veel geluksmomenten levert haar blog Betina ook wel eens reisjes naar het buitenland op. Zoals die ene keer naar Toscane, waarbij Betina samen met een aantal andere bloggers werd uitgenodigd om een kookworkshop te volgen. “Zat ik daar ’s avonds in een Italiaanse villa in de bergen, aan een enorme tafel met allemaal andere foodies. Ik heb mezelf toen echt letterlijk geknepen, omdat ik niet kon geloven dat dit mijn werk is!”

De absolute topper? Spaghetti carbonara!

Inmiddels vind je zo’n duizend recepten op de blog van Betina. En natuurlijk zijn we benieuwd of Betina een absolute favoriet heeft. “Dan ga ik toch voor de spaghetti carbonara, waar ik tien jaar geleden mijn man mee heb verleid”, lacht ze. “De saus is natuurlijk gemaakt van rauwe ei, dus ik mocht dat niet eten tijdens mijn zwangerschap. Je raadt vast wel wat de eerste maaltijd na mijn bevalling was.”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten! Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

Stoer! De 19-jarige Fleur heeft haar eigen bedrijf en geeft presentatietrainingen

De meeste 19-jarigen hebben een baantje achter de kassa of in de horeca. Tot voor kort had Fleur Hui...

adv.