Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Annelien maakt een fotoserie over Utrechters in coronatijd: ‘Er gebeurt nu ook veel moois’

Door May-Anne Oltmans 22 mei 2020

Freelance fotograaf Annelien Nijland (32) verdient haar brood met het maken van portretten en reportages, maar de coronacrisis zorgde ervoor dat in maart veel opdrachten werden afgezegd. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, begon Annelien foto’s te maken van Utrecht(ers) in coronatijd. Het was het begin van de bijzondere fotoserie ‘Het nieuwe normaal’, gepubliceerd op de online Thuisagenda van Utrecht Marketing. “We willen laten zien hoe Utrechters er nu het beste van proberen te maken, hoe groot de saamhorigheid is en hoe creatief de stad met de crisis omgaat.”

“Toen de crisis net begon, was het qua opdrachten even helemaal stil. Dat was wel spannend”, vertelt Annelien aan de telefoon. “Veel shoots werden gecanceld, want bedrijven die in crisis zitten, gaan geen geld uitgeven aan foto’s.”

Utrecht in coronatijd

In de weken waarin Annelien weinig klussen heeft, ontstaat het idee voor ‘Het nieuwe normaal’. “Het is een idee van Pam van der Veen, hoofdredacteur van het Utrechtse Uitagenda magazine, dat tijdelijk is omgedoopt tot de online Thuisagenda”, vertelt Annelien. In de serie geeft het duo een inkijkje in het leven van verschillende Utrechters in coronatijd: van coupeuse Anne die nu mondkapjes maakt tot kersvers bruidspaar Arthur en Meriam, en van baby Féline die (k)raambezoek ontvangt tot studenten die aan het zonnebaden zijn bij studentencomplex IBB. Daarnaast legt Annelien voor de serie ook vast hoe de stad erbij ligt op bijzondere dagen als Dodenherdenking en Woningsdag.

Tekst gaat verder onder de foto

View this post on Instagram

Oké, voor een gediplomeerd coupeuse is het wel een beetje boring, dat mondkapjes maken. Lapjes knippen, plooien strijken, afhechten, band doorstikken, lintjes aanzetten – zo moet een garnalenpeller zich ongeveer voelen, denkt Anne Willemijn. Maar door vrolijke stoffen te gebruiken en muziek op te zetten in haar atelier in Ondiep, maakt ze het leuk voor zichzelf. En na afloop zijn er de fijne reacties: de doos chocola van een fysiotherapeut, het blije berichtje van een verpleeghuis, de opluchting van iemand die met een mondkapje nu weer naar buiten durft. (..) meer foto's en meer tekst van Pam van der Veen via link in bio. (klik op uitagenda in menu) ​. ​Hoe ziet de stad eruit in tijden van corona? Voor de @uitagenda030 die nu omgedoopt is tot de thuisagenda leg ik het dagelijkse anderhalve meter-leven vast.

A post shared by Annelien Nijland Photography (@anneliennijland) on

Iets bijdragen

Voor hun fotoserie hebben Annelien en Pam al veel Utrechters gesproken. “Wat ons opvalt, is dat veel mensen heel graag hun verhaal willen doen”, aldus Annelien. “Het is een hele bijzondere tijd, voor ons allemaal. Iedereen moet wennen aan deze situatie. De mensen die ik heb gefotografeerd, hebben vaak hun draai weer gevonden en proberen nu iets bij te dragen.”

Toevalstreffers

Inmiddels staan twaalf delen van ‘Het nieuwe normaal’ online. Welke delen Annelien het leukst vond om te maken? “Dat is moeilijk… Maar de echte pareltjes zijn toch wel situaties die ik per toeval tegenkom. Dat geldt bijvoorbeeld voor de groep studenten die op een parkeerplaats aan het zonnen waren.”

Het meest bijzondere verhaal dat Annelien heeft gehoord, is dat van coupeuse Anne die nu mondkapjes naait. “Zij werkt zó hard en vraagt maar een euro per mondkapje. Ze stopt er zoveel liefde in. Na de persconferentie op 6 mei werd de vraag enorm en begonnen mensen hoge eisen te stellen, waardoor Anne overwhelmed werd. Toen dacht ik wel: zij is zo goed bezig, laten we met z’n allen lief zijn voor elkaar.”

Tekst gaat verder onder de foto

View this post on Instagram

Dat ze in studentencomplex IBB met z’n vijftienen op een kluitje wonen, daar kunnen zij ook niks aan doen. En met hun kleine kamertjes, hun bescheiden gemeenschappelijke ruimte en dan dit prachtige weer willen zij óók weleens naar buiten. Niks geks, gewoon in hun eigen voortuin zitten of desnoods op de parkeerplaats in de zon. Moet kunnen, zou je denken, maar zo werkt het niet in deze verwarrende tijd. Want hoewel ze twee badkamers, drie wc’s en een keuken delen, worden ze toch niet als één huishouden gezien. En dat heeft grote gevolgen. Mogen ze binnen desnoods elkaars tandenborstel gebruiken, zodra ze samen één stap buiten zetten, lopen ze kans op een boete. Van 390 euro maar liefst, plus een aantekening op het strafblad. (…) ​Meer foto's en meer tekst van Pam van der Veen: https://www.uitagendautrecht.nl/utrecht-het-nieuwe-normaal-9/ . ​ Hoe ziet de stad eruit in tijden van corona? Voor de @uitagenda030 die nu omgedoopt is tot de thuisagenda leg ik het dagelijkse anderhalve meter-leven vast.

A post shared by Annelien Nijland Photography (@anneliennijland) on

Quarantaine baby’s en ondernemers die overnieuw beginnen

Voorlopig zijn Annelien en Pam nog lang niet uitgeschreven- en gefotografeerd. “Ik heb nog wel een lijstje van Utrechters die ik graag zou willen fotograferen voor de serie”, vertelt Annelien ons. “Mensen die op dit moment in isolatie zitten, maar ook Utrechters die anti-lockdown zijn: dat lijkt me interessant om vast te leggen.” Mocht je jezelf hierin herkennen en het leuk vinden om vastgelegd te worden, dan kun je Annelien gerust mailen: [email protected].

Daarnaast blijft Annelien goed om zich heen kijken om te zien wat er de komende tijd gebeurt in de stad. “Ik denk ook dat de crisis gevolgen heeft die je pas over langere tijd ziet. Denk aan mensen die hun bedrijf kwijt zijn geraakt en overnieuw moeten beginnen. En misschien komt er over negen maanden wel een golf van ‘quarantaine baby’s’…”

Niet alleen slecht nieuws

Waar Annelien een paar weken geleden nog een onwennig gevoel kreeg wanneer ze naar buiten ging, is dat inmiddels niet meer het geval. “Aan het begin van de crisis vroeg ik me soms af of het wel oké was dat ik de straat opging. Maar ik dacht tegelijkertijd wel: de geschiedenis moet ook vastgelegd worden. Inmiddels begin ik eraan te wennen.”

“Ik vind het bijzonder dat ik een beroep heb, waarbij ik mee kan kijken in het leven van mensen. Op die manier kan ik mensen die nu binnen zitten ook laten zien wat er in de buitenwereld gebeurt. Het leuke aan de serie is dat het laat zien dat er heus niet alleen slecht nieuws is, maar dat er nu ook veel mooie dingen gebeuren. Wel moet ik zeggen: de serie heet ‘Het nieuwe normaal’, maar ik hoop dat de situatie niet altijd zo blijft en dat er wél iets gaat veranderen.”

Ondernemer Uitgelicht

Om de week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Lars Cornelis myhospi

Studenten Lars en Cornelis bedachten myHospi om het vinden van een huisgenoot makkelijker te maken

Iedereen die in een Utrechts studentenhuis woont of dat heeft gedaan, weet als geen ander dat de zoe...

Suzet (28) heeft een mobiele bloemenwinkel: ‘Het idee ontstond tijdens een vakantie op Kreta’

Bastiaan runt Boekhandel Bijleveld: ‘Mijn vader werkte tot zijn 94e binnen het bedrijf’

Esther heeft een hondenuitlaatservice: ‘Het is zo mooi om te zien hoe dankbaar honden zijn’

adv.