Ana nam ontslag en opende haar eigen vintagewinkel: ‘Ik ben nu echt zo’n blije eikel’

Door Janine Guijt 13 april 2018

Je hoort het wel vaker: mensen die hun kantoorbaan opzeggen, voor zichzelf beginnen en iets héél anders gaan doen. Anabelle (“zeg maar Ana, al luister ik ook naar An of Annie”) is zo’n persoon, want een jaar geleden werkte ze nog bij bol.com. Nu fietst ze elke dag dolgelukkig naar haar eigen winkel ‘No vintage phobia’, die volhangt met – je raadt het al – tweedehands vondsten. “Ik wil niet op mijn sterfbed liggen en denken ‘hád ik het maar gedaan!'”

‘Fucking trots’

Zodra we de drempel van No vintage phobia overstappen, vallen ons twee dingen op: de enorme schat aan kledingstukken, schoenen en accessoires die de winkel herbergt en de ontzettend enthousiaste eigenaresse Anabelle, die zodra we binnenlopen, naar buiten stormt en aan de overkant van haar winkel gaat staan. “Kijk, dit doe ik wel eens. Dan sta ik hier een beetje te kijken naar míjn winkel en dan ben ik zo fucking trots!”, zegt ze al glunderend.

‘Ik wilde dat mijn werk net zo leuk was als de rest van mijn leven’

Eigenwijze drol

Als we daarna met een kop koffie in de lentezon op het bankje voor de winkel zitten, steekt Ana van wal. “Bij mijn vorige baan was ik contractbeheerder en zat ik de hele dag met mijn neus in de algemene voorwaarden. Eigenlijk miste ik gewoon heel erg de passie in mijn werk. Ik wilde dat mijn baan net zo leuk zou zijn als de rest van mijn leven. In mijn vrije tijd was ik al bezig met het organiseren van events waarbij vintage kleding verkocht werd en op een gegeven moment heb ik besloten om er écht voor te gaan en een winkel te openen.” Na een paar maanden zoeken, vond Ana het pand op de Willemstraat, waar je nu haar winkel No vintage phobia vindt. Haar kantoorbaan? Die zegde ze op.

Schatgraven bij Ana

We zeiden het al: de winkel van Ana voelt een beetje als een schatkamer. Overal hangen bijzondere, tweedehands kledingstukken (design, van de betere merken, of ‘gewoon van mooie kwaliteit, maar geen Zara of Mango’). De items heeft Ana ergens opgedoken, of ze zijn ingeleverd door hun vorige eigenaar.

De liefde voor vintage zat er al vroeg in bij Ana. “Op mijn zestiende struinde ik al het Waterlooplein af, op zoek naar mooie spullen. Wat ik precies met vintage heb, kan ik niet zeggen, maar I lóve it. Dat je dan ergens op een verkoop van een of andere kerk bent en ineens een kobalt jasje van Yves Saint Laurent in een doos vindt, dat is toch fantastisch?! Ik hoop dat mensen dat idee van schatgraven ook hebben in deze winkel.”

Chanel-jas

Heeft Ana met al dat moois in de winkel niet de neiging om de mooiste items zelf te houden? “Nee hoor, want ik wil toch gewoon de huur kunnen betalen en zelf ook wat overhouden. Laatst hing hier een ontzettend gave kasjmieren jas van Chanel, uit de jaren ’80. Een danseres uit Amsterdam heeft hem gekocht, zoiets onthoud ik dan wel weer als het om zo’n bijzonder stuk gaat.”

Blije eikel

Inmiddels is No vintage phobia bijna een jaar open. Of Ana wel eens spijt heeft van haar switch van kantoorbaan naar eigen zaak? “Absoluut niet. Ik wil niet op mijn sterfbed liggen en denken ‘hád ik het maar gedaan’. Als het niet loopt, heb ik in ieder geval een mooie winkel gehad. Bovendien heb ik gemerkt dat ik een beetje een autoriteitsdingetje heb. Of nouja, eigenlijk ben ik gewoon een eigenwijze drol. Dus het eigen baas zijn bevalt me ook ontzettend goed. Al verlang ik wel eens terug naar mijn oude salaris. En ik ben erg van het lullen, dus op een rustige dag kan het hier wel eens stilletjes zijn. Maar verder mis ik mijn oude leven niet hoor. Ik doe nu wat ik het allerleukst vind en ben echt een blije eikel geworden, haha!”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

Jeannot begon De Koekfabriek: ‘Zonder koekje is de koffie niet lekker’

Van supermarkt
Janine Guijt - Geplaatst op 6 april 2018

Jeroen Pater is oprichter van Het Comedyhuis: ‘Dat vrouwen niet grappig zijn, is bullshit’

Hans van Drogisterij Woortman is 80 jaar en nog altijd 6 dagen per week in de winkel te vinden