Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Joost is fan van Star Wars: ‘Voor mijn Darth Vader-pak betaalde ik zo’n 4000 euro’

Door Rowie van der Vliet 4 mei 2020

May the force be with you! Op 4 mei is het Star Wars Day en daarom laten we jullie nogmaals genieten van de Star Wars-verzameling van Tilburger Joost Dirkx. “Ik ga vandaag niks speciaals doen. Er zijn weinig evenementen nu. Ik ben bij mijn vriendin op het moment. Maar de nieuwste bioscoopfilm staat sinds vandaag wel op Disney +”, aldus Joost.

Dit artikel is geschreven vóór de coronacrisis.

Joost is elke dag met Star Wars bezig. Van het verhandelen van speelgoedfiguurtjes tot het werken aan replica’s van kostuums uit de film. Niet zo gek dat in elke kamer van zijn huis wel iets rondom zijn favoriete films te vinden is. We namen een kijkje in de indrukwekkende Star Wars-verzameling!

Figuurtje adopteren

“Ik heb mijn collectie redelijk overzichtelijk geplaatst. In mijn vitrinekasten heb ik een maximum aan figuurtjes die ik op een plankje wil zetten. Ik heb weleens Star Wars-collecties gezien die zo volgepropt zijn dat het echt een rotzooi is. Dan raak je zelfs als fan het overzicht kwijt. Ik wil dat mijn verzameling er ook leuk uitziet voor mensen die niet zoveel met Star Wars hebben. Het is ook bewust vooral in een hoek geplaatst. Het is grappig wat mensen zeggen als ze mijn collectie zien. De leukste reactie? Ik moest wel erg lachen toen mensen zeiden: aww, mag ik dit figuurtje adopteren?”

Detailshot van zijn vintage speelgoedcollectie. Foto: indebuurt

Jongetje

Zijn collectie is met zorg samengesteld. “Je hebt mensen die verzamelen echt alles van Star Wars. Van sokken tot al het speelgoed. Eigenlijk alles waar de naam Star Wars op staat. Naar mijn idee is het dan niks persoonlijks. Ik verzamel alleen die dingen die mij het meeste aanspreken, zoals het vintage speelgoed. Dat zijn de figuurtjes waar ik als jongetje mee in aanraking kwam. Wist je dat deze poppetjes van 3,15 inch voor het eerst in dit formaat voor Star Wars zijn gemaakt? Ja, dat heeft veel betekend in de speelgoedindustrie, want daarna werd bijvoorbeeld J.I Joe ook zo klein uitgebracht…”

Binnenkijken bij Star Wars
Joost en zijn Darth Vaderkostuum Foto: indebuurt

Darth Vaderkostuum

Het kopstuk van Joosts collectie is zonder twijfel zijn Darth Vader-kostuum. “Dat bestaat uit zo’n 15 onderdelen. Eerst wilde ik alleen de helm maken, maar dat groeide uit tot dit.” De onderdelen komen uit 11 verschillende landen, ook stukken die met het blote oog niet te zien zijn. Zo is er onder andere een bodywarmer die helemaal uit Argentinië komt. Andere onderdelen haalde hij dichter bij huis. “Mijn moeder heeft de cape en tuniek gemaakt. Voor het bedrag dat ik eraan uit heb gegeven kun je dat ook kant-en-klaar in de winkel kopen, maar dan zit er geen verhaal aan vast. Ik heb er zo’n 3000 tot 4000 euro voor betaald.”

Gezelligheid op de WC. Foto: indebuurt

Onderdeel van het interieur

Het Darth Vader-kostuum is niet alleen bedoeld als onderdeel van het interieur. Joost draagt het pak tijdens conventies waarbij fans elkaar ontmoeten, maar wordt dankzij Dutch Garrisson ook ingehuurd op evenementen van goede doelen. Je zult hem in Tilburg niet zo snel zien rondlopen in kostuum. “Ik ga er niet mee de straat op. De helm is zo gemaakt dat ik vier meter voor mij uit niks zie.”

Volgorde van lichtjes

Joost is een van de vijf of zes mensen in heel Nederland met een echt geregistreerd Star Wars-kostuum. Nu de franchise onderdeel is geworden van Disney, moet hij zelfs een protocol volgen. Zo mag hij zijn masker niet afzetten als hij het pak aan heeft. “Het is goedgekeurd door de Dutch Garrisson, een groep fans die kostuums maakt die precies klopt met de films. Wat veel mensen niet weten is dat Darth Vader in alle vijf films waarin hij voorkomt een ander pak aan heeft. Die van mij komt uit Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back.” Van de volgorde waarin de lichtjes knipperen tot de opzettelijke beschadigingen: alles klopt perfect met de film. “Ja, het gaat om de details”, glimlacht Joost.

Bij een kostuum hoort natuurlijk een lightsaber. Foto: indebuurt

Van IKEA-lamp tot Death Star

“Het is wel een dure hobby, soms ook met de invoerrechten die je betaalt. Ooit hoop ik nog een vintage figuurtje te vinden van het karakter Boba Fett in de originele verpakking. Dromen kan altijd, maar ik denk niet dat het gaat lukken. Die worden voor 2000 euro verkocht.” Nieuwe toevoegingen aan de collectie maakt Joost ook zelf. Zo hangt het ruimteschip Millenium Falcon op de wc, wil hij een IKEA-lamp nog omtoveren tot planeet Death Star en hing hij in de gang een afdruk van zijn eigen handen en gezicht die symbool staan voor Han Solo.

Reconstructie van Han Solo. Foto: indebuurt

Televizier-Ring

Joost is naar eigen zeggen niet dé grootste Star Warsfan van de stad. “Dat is Peter Weel.” Wel was hij te zien op SBS6 in een aflevering van Verzamelkoorts. “Dat programma was zelfs genomineerd voor een Televizier-Ring. Samen met zo’n dertig andere programma’s, dus ik schatte de kans klein in. Maar als ze gewonnen hadden dan was ik in pak op het podium gekomen!”

We want you

Wil je ook graag jouw huis laten zien? Dat kan gewoon via een online afspraak! Of je nu in een villa of studentenkamer woont. Wij zijn op zoek naar Tilburgers die via videobellen hun woning willen laten zien. Lijkt dat je wat? Mail dan naar [email protected] om je op te geven. 

Star Warsspullen op de studiekamer. Foto: indebuurt
Filmposters in de gang. Foto: indebuurt
De koelkast moet er ook aan geloven. Foto: indebuurt
De woonkamer. Foto: indebuurt
Deel van de Star Warscollectie van Joost Dirkx Foto: indebuurt
Joost is bezig aan een masker van The Emperor. Foto: indebuurt
Ook de schoorsteenmantel is versierd. Foto: indebuurt

Lees ook:

Binnenkijken bij Rowie: ‘Ik kan rollend naar de supermarkt’

Hoe is het om zowat rollend naar de supermarkt te kunnen? Redacteur Rowie van der Vliet (27) kan het...
Roy Donders

Binnenkijken bij Roy Donders: ‘Ik kan met heel Broekhoven op de bank liggen’

Natuurlijk heeft dé stylist van het Zuiden een compleet gestyled huis. Roy Donders (28) woont nog al...

Binnenkijken bij Christian en Elzbieta boven het Pieter Vreedeplein: ‘Het voelt hier soms als Center Parcs’

Wonen boven het Pieter Vreedeplein: ideaal, toch? Tilburger Christian (57) woont met zijn vrouw Elzb...

adv.