Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Even binnenkijken: Lia woont al bijna 30 jaar tussen de jonkies

Door Thijs Dingemans 24 juli 2017

We namen je al eerder mee naar deze 5 bijzondere optrekjes die in onze stad staan. Maar er zijn zoveel meer pareltjes in Tilburg die het bekijken waard zijn. Of het nou een appartement, villa of eengezinswoning is, elk huis heeft z’n eigen verhaal. Daarom kijken wij van indebuurt maar al te graag binnen. Dit keer zijn we op bezoek in het appartement van Lia (69). Zij woont al bijna 30 jaar tussen de jonkies in de Waterhoefstraat.

We horen je al denken: hoe houdt ze het vol?! Eigenlijk heel simpel. “Je moet tevreden zijn met wat je hebt”, zegt Lia meteen. Dat is ook waar het allemaal om draait in haar leven. Ze is tevreden met alles wat ze heeft. De vloer bijvoorbeeld. Het liefst wil ze een nieuwe lak erover. “Maar dat gaat niet 1-2-3. En hij blinkt eigenlijk toch nog wel mooi. Vind je niet?”

woning van de week

Van deur naar deur

Maar nu dan die ene vraag: wat maakt Lia’s appartement zo bijzonder? Nou, ze woont hier al bijna 30 jaar tussen de jonkies. Om maar even aan te geven: veel bewoners zaten nog niet eens in de baarmoeder toen Lia in het complex kwam te wonen. “Ja, het is lang geleden. Ik woon hier sinds 1989”, vertelt ze alsof het niets is. En eigenlijk heeft ze nooit ergens anders gewoond dan deze straat. “Ik woonde eerst aan de andere kant van de straat, aan de Kwaadeindstraat. Daar had ik een woning naast m’n ouders. Maar toen de kinderen het huis uitgingen, vond ik het wel mooi geweest. Veul te groot!”

Kopen? Verzorgingstehuis? Nee!

Lia zocht daarom naar wat anders, zag dat het appartement vrij was en belde meteen de verhuurder. “Toen ben ik dit gaan huren. En ik huur het nog steeds. Of ik hier nog met plezier woon? Ik moet wel, want ik krijg niks anders. Of ik moet iets kopen of naar een verzorgingstehuis, maar dat wil ik niet.” En eerlijk: Lia woont hier best prima. Ze zit tussen de jonkies (twintigers en dertigers), maar daar heeft ze eigenlijk geen last van. “Het is hier altijd rustig. En ik hoor niet echt goed meer. Dat scheelt ook.”

woning van de week

24/7 aan de eettafel

Op de straat is Lia na 28 jaar inmiddels wel uitgekeken. En niet heel gek ook, want ze kijkt zo vanaf de eettafel naar buiten. “Ja, op de weg ben ik wel uitgekeken. Maar op de bank trouwens ook. Die is veel te laag. Daarom zit ik altijd aan de eettafel.” Of de eethoek ook het plekje in huis is waar ze het meest trots op is? “Pfff… Dat weet ik echt niet hoor. Misschien is het wel dat grote ding bij de tv.” Lia wijst trots naar een oude cd-speler op het televisiemeubel. “Alleen die is al jaren kapot. Ik heb jaren een andere gehad. Alleen die hield er laatst ook mee op. Het is wat hè, die oude dingen.”

Maar zit Lia echt alleen maar aan die oude eettafel? Nee, heel soms nog op haar balkonnetje. “Eerst veel meer. Maar er is nog maar een klein beetje zon door een grote boom. Als de gemeente die nou eens weghaalt… dan zit ik ook eens ergens anders.” Tot die tijd houdt Lia het lekker bij de stoel van de eettafel.

Het balkon van Lia
De keuken
En dit is waar Lia dus woont
De badkamer
De slaapkamer

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Tilburg, een huis met een verhaal of heb je een droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnenkijken!

adv.