Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Marianne en René: ‘Mensen uit Wit-Rusland en China komen hier’

Door Rowie van der Vliet 23 juni 2020

Marianne Vinken (66) en René Donders (67) hebben sinds vijf jaar bed & breakfast Hoe Maakt U Het. In een zijstraat van het Piusplein zijn gasten welkom. “We hadden veel boekingen, maar dat is allemaal weggevallen door de coronacrisis.”

Bed & Breakfast Hoe Maakt U Het zit in een historisch fabriekspand. Vroeger was het een sigarenfabriek en een handelsonderneming in leer. Wat er achter de poort te vinden is, verbaast veel mensen. “Als mensen binnenkomen, verwachten ze van de buitenkant niet dat zo’n tuin hierachter zit. Er staan veel beelden in de tuin, want ik ben ook beeldhouwer”, zegt René. Marianne: “Ik zie mensen nog zo binnenkomen. Dan zien ze de poort, maar als ze hier binnenlopen denken ze: wauw. Dan zijn ze hartstikke onder de indruk.”

Tekst loopt door na de foto.

De bed & breakfast. Foto: indebuurt Tilburg

Lege ruimte

Precies dat gevoel hadden René en Marianne in 1984 ook, toen ze het huis kochten. Huis was toen eigenlijk nog een overdreven manier om het gebouw te omschrijven. “Het was een lege ruimte met muren”, zegt Marianne lachend. “We hadden helemaal niks. Alleen koud water, een wc buiten en heel veel ruimte om te vullen”, vervolgt ze. Maar zelfs toen was Marianne enorm onder de indruk. “We hadden niet echt een idee wat we precies wilden, maar het huis vult zich vanzelf.”

Werken en wonen

René komt oorspronkelijk uit Tilburg, maar had niet specifiek het plan om terug te gaan naar zijn geboortestad. Dat Marianne en hij toch hier kwamen te wonen had alles te maken met het pand. René: “De combinatie met het atelier en wonen en werken sprak ons aan. Ook vonden we het belangrijk dat het openbaar vervoer dicht in de buurt is.”

Tekst loopt door na de galerij.

De kleurrijke woonkamer. Foto: indebuurt Tilburg
De kleurrijke woonkamer. Foto: indebuurt Tilburg

Fantastisch pand

Vijf jaar geleden gingen de kinderen uit huis. Marianne: “Het is een fantastisch pand en we wilden hier graag blijven wonen. Toen de kinderen weg waren, dachten we aan het beginnen van een bed & breakfast. We dachten: we zetten wel een toilet in één kamer en daar blijft het bij. Uiteindelijk werden het drie kamers en werden de plannen steeds groter. Maar we vonden het zo leuk om te doen.” René: “We hebben ons er wel op verkeken. Er komt veel kijken bij het hebben van een bed & breakfast. Schoonmaken, telefoon opnemen, boodschappen blijven aanvullen, mails beantwoorden… je bent voortdurend bezig. Ook als we zelf op vakantie zijn, boeken mensen nog steeds een kamer natuurlijk.”

Tekst loopt door na de galerij.

Een van de kamers. Foto: BnB Hoe Maakt U Het
Een van de kamers. Foto: BnB Hoe Maakt U Het
Een van de kamers. Foto: BnB Hoe Maakt U Het

Reislustige mensen

Toch zouden René en Marianne het niet anders willen. De bed & breakfast heeft het stel ook veel gebracht. “Je ontmoet zoveel mensen die je anders nooit ontmoet zou hebben, uit heel de wereld. Waar mensen zoals vandaan komen? Wit-Rusland, Australië, soms Afrika, China, Rusland, Iran, Hongarije, Duitsland, Polen, Letland… We krijgen ook veel Belgen. En Italianen! Dat zijn echt reislustige mensen. De Portugezen, Fransen en Spanjaarden die hier zijn geweest zijn dan weer op één hand te tellen.”

Tekst loopt door na de foto.

De kleurrijke keuken. Foto: indebuurt Tilburg

Lege agenda

Marianne: “We hadden een hele volle agenda. Die is nu bijna helemaal leeg. Toevallig begonnen we de bed & breakfast toen Roadburn eraan zat te komen. We zaten gelijk vol. De mensen die toen hebben geboekt blijven terugkomen en zijn er dan vaak ook voor meerdere dagen. Inmiddels zijn het onze vrienden van Roadburn. Het was gek dat ze er dit jaar niet waren. Dat geldt ook voor andere festivalbezoekers of zakenlui, die ook regelmatig een kamer bij ons boeken. We hebben nu geen inkomsten, maar het is niet anders. We zijn blij dat iedereen gezond is.”

Volgende project

Dankzij de coronacrisis zijn Marianne en René alweer bezig met het volgende project: een loft bovenin die expats kunnen huren. Het stel is volop bezig om alles te verbouwen.

De tuin. Foto: indebuurt Tilburg
De tuin. Foto: indebuurt Tilburg
De tuin. Foto: indebuurt Tilburg
De tuin. Foto: indebuurt Tilburg
Een stukje van de gang. Foto: indebuurt Tilburg
Het ontbijt voor de eenpersoonskamer wordt hier geserveerd. Foto: indebuurt Tilburg
Het ontbijt voor de tweepersoonskamers staat hier klaar. Foto: indebuurt Tilburg
Hoedjes op de lamp! Foto: indebuurt Tilburg
In de badkamer vind je nog een oud detail van de vroegere schoorsteen. Foto: indebuurt Tilburg
Het keukentje in een van de kamers. Foto: indebuurt Tilburg
In de kamers hangt kunst van jonge kunstenaars. Foto: indebuurt Tilburg
Marianne en René mixen oude en nieuwe spullen. Foto: indebuurt Tilburg

Lees ook:

Berkdijksestraat binnenkijken voormalig café

Binnenkijken bij Ellen: ‘Dit is de vierde woning die we helemaal zelf verbouwd hebben’

Je hebt Tilburgers die meer dan de helft van hun leven in hetzelfde huis wonen. Ellen Nyklicek en ha...

Binnenkijken bij: het meest rustige plekje in de binnenstad van Tilburg

De terrassen beginnen langzaam aan weer vol te stromen. Ook op een normale dinsdagmiddag in juni heb...

Binnenkijken bij Hedewich: ‘Ik heb er nooit over nagedacht in een andere buurt te wonen’

Hedewich van Stralendorff (56) woont al tien jaar in een woning in de Professor Dondersstraat. Geksc...

adv.