Binnenkijken bij Wout en Patricia: ‘Ik heb deze jaren 30 woning helemaal zelf verbouwd’

Door Rowie van der Vliet 16 april 2019

Je hebt grondige verbouwingen en je hebt het avontuur dat Wout van de Wouw en Patricia Alders zijn aangegaan. Wout verbouwde zijn jaren dertig woning flink. Van de vloer tot het opnieuw plaatsen van het dak. “Ik heb echt alles zelf gedaan!”

Eigenlijk twijfelde Wout nooit aan de verbouwing. Vanaf het begin tot het eind (dat nu in zicht is) vertrouwde hij op zijn eigen kunnen. “Ik ben er gewoon mee begonnen en dacht: dat lukt wel. Toen ik eenmaal bezig was, gaf dat zoveel voldoening. Bijvoorbeeld een nieuw kozijn dat helemaal af was. Dat geeft zoveel positieve energie waardoor je weer verder kunt met het volgende stukje.”

‘Snap ik niet’

“De overbuurvrouw zei: ‘dat jij dat allemaal kan, snap ik niet. Zo zonder hulp van anderen.’ Dat was misschien wel de leukste reactie.” Wout heeft het niet allemaal alleen gedaan. Patricia en zijn vader, Wout van de Wouw senior, staken ook hun handen uit de mouwen.

Binnenkijken Wout
De woonkamer. Foto: indebuurt

Cabriodak in de keuken

In iets minder dan vier jaar tijd heeft Wout bijna heel de woning verbouwd. “We hadden een soort cabriodak in de keuken”, lacht de Tilburger wanneer hij het heeft over de periode dat het hele dak eraf lag. Momenteel zetten Patricia en Wout de puntjes op de i. Er is nog geen keuken, maar dat is niets vergeleken met de klussen die al wel gedaan zijn.

Karakter behouden

“Ik wil echt het karakter van het huis behouden. Bijna alles wordt zoals het was.” Patricia: “De inrichting is wel modern. Je ziet af en toe vogels of speciaalbierborden. Dat zijn echt onze interesses.”

Nieuwe balklaag voor het dak in de keuken. Foto: Wout van de Wouw
De geïmproviseerde keuken. Foto: indebuurt

Details

Wout groeide op in een jaren dertig woning en toen hij vier jaar geleden ging verhuizen, wilde hij graag ook zo’n huis. “De extra dingetjes vind ik het mooiste. Bijvoorbeeld de glas-in-loodramen of het postvak. Overal zitten wel details, zoals de lijnen op het plafond.”

Liefde

Voor Patricia was het huis wel even wennen. “Ik heb altijd in een huurhuis gewoond. Vroeger keek ik wel eens op naar huizen zoals deze. Toen ik hier de eerste keer binnenkwam, dacht ik wel: wow, het ziet er anders uit. Ik vond het gelijk heel mooi. Er is zoveel liefde in de details gestopt.”

Patricia en Wout zitten in de tuin. Foto: indebuurt

Lekker in de tuin zitten

Patricia: “In de zomer zitten we lekker in de tuin. Heel veel mensen zijn verbaasd dat hij zo groot is. Ik denk dat-ie ongeveer twintig meter lang is. In de zomer zitten we lekker in de tuin. Verder vinden we het fijn in de woonkamer. Dat is lange tijd niet geweest. We woonden lang boven op de slaapkamer.” Een grote tuin is voor Patricia en Wout heel fijn. De Tilburgse is namelijk valkenier, dus staan er kooien met roofvogels zoals een raaf en sneeuwuil. “Kinderen uit de buurt vinden het altijd leuk om te kijken. Soms vragen ze om een veer.”

Roofvogels in de tuin. Foto: indebuurt

Nieuwe carrière

Wout heeft nog meer overgehouden aan vier jaar klussen: een nieuwe carrière. “Ik was automonteur en had alle papieren. In de vrije uren en weekenden was ik altijd bezig aan dit huis. Op 1 oktober ben ik mijn eigen bedrijf, Allround klusbedrijf Wout van de Wouw, begonnen. Eigenlijk vond ik dit veel leuker. De kennis had ik onderhand wel door de verbouwing van dit huis, haha. Ik ben zo blij dat ik het gedaan heb. Het geeft veel voldoening als klanten hartstikke tevreden zijn. Ik leer elke keer weer bij.”

Woonhuis

Voor Wout is de woning geen project om later te verkopen. “Ik blijf hier wonen. Daarom bespaar ik nergens op. Ik gebruik geen kunststof. Je hebt heel mooi kunststof, maar dat vind ik niet bij het huis passen.”

De tuin. Foto: indebuurt
Oehoe van Patricia en Wout. Foto: indebuurt
Een sneeuwuil woont in de tuin. Foto: indebuurt
Het stel heeft ook een raaf als huisdier. Foto: indebuurt
Er woont ook een hond. Foto: indebuurt
Uilen in de woonkamer. Foto: indebuurt
Spulletjes in de woonkamer. Foto: indebuurt
De badkamer. Foto: indebuurt
Het toilet. Foto: indebuurt
Kamer met voetbaltafel. Foto: indebuurt
De slaapkamer. Foto: indebuurt
Het kantoor. Foto: indebuurt
De gang heeft nog veel oude details. Foto: indebuurt
Details op de zolder. Foto: indebuurt
Zo zag het toilet er eerst uit. Foto: Wout van de Wouw
Tot in de late uurtjes alles dichtmaken. Foto: Wout van de Wouw
Zolder aanpassen. Foto: Wout van de Wouw

Lees ook:

valkerij nadicia

Patricia (27) heeft een heel andere job dan de meeste vrouwen: ‘Echt helemaal mijn ding!’

Die zie je niet vaak: een jonge vrouw met grote roofvogels of uilen op de arm en schouder. "En mét h...
Binnenkijken Claudia

Binnenkijken bij Claudia: ‘Mensen vragen of ik ook hun interieur kan doen’

Dat Claudia van Heesch creatief is, is met een blik op haar interieur al duidelijk. Van een unieke g...
Sanne Jan binnenkijken

Binnenkijken bij Sanne en Jan: ‘Mensen staan hierbinnen te filmen’

Sanne Blietz (40) en Jan van Baal (47) dachten: we kunnen de keuken verbouwen of we gaan gewoon verh...
Tamara Robin

Binnenkijken bij Tamara en Robin: ‘We wonen dicht bij Schotse Hooglanders’

Sommige Tilburgers vragen zich af: waarom zou je in de Reeshof willen wonen? Tamara Vonk (23) en Rob...

adv.