Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Tijmen en Sjerede: ‘We hebben zo’n zeventig huisdieren’

Door Rowie van der Vliet 21 januari 2020

Een rookmachine die afgaat als iemand de gang binnenkomt, zeventig huisdieren en een plafond bekleed met nepbladeren. Voor Tijmen van Hout, Sjerede Noordergraaf en hun dochter Inje is het niet meer dan normaal. 

De woonkamer van Tijmen en Sjerede staat vol met bijzondere spullen. Van antieke vondsten tot een waterbron in de woonkamer. Aan de muur hangen rastamaskers uit Jamaica. “De Indiaase en Indonesische, Afrikaanse en Jamaicaanse cultuur heeft een grote invloed op ons interieur. Mensen die hier al meerdere keren geweest zijn, zien nog weleens nieuwe dingen. Zoals de draaiende bollen onder het bladerdak in de woonkamer. Dan vragen ze ineens: ‘draaien die dingen nou door de wind?’ Ja, zoiets valt de eerste keer niet op”, zegt Sjerede. Tijmen: “Ze zijn trouwens gewoon motorisch aangestuurd.”

Tekst loopt door na de foto.

De motorisch aangestuurde bollen in de woonkamer. Foto: indebuurt Tilburg

Mooie spullen

“Er staat hier veel antiek. Ik verzamel mooie spullen. Ik koop ook veel in voor mijn winkel, Dread Love. We gaan veel markten en veilingen af. De mooiste spullen houd ik zelf, maar alleen wat de ruimte toelaat. Er kan niet meer veel bij in dit huurhuis in Tilburg-West. Laatst kwam ik die Rastamannetjes tegen, zoiets had ik nog nooit eerder gezien. Dat gaat dan toch mee”, zegt Tijmen. Sjerede hecht niet zoveel waarde aan spullen. “Mij zou het niks uitmaken als alles weggaat. Alleen die kleine mag nooit weg”, zegt ze terwijl dochter Inje haar arm knuffelt.

Tekst loopt door na de foto.

De eethoek. Foto: Tijmen van Hout

Zeventig huisdieren

Tijmen, Sjerede en Inje wonen niet alleen. Ze delen het huis met heel wat dieren. “Het is echt een hobby van mij. In de tuin hebben we eenden en konijnen. Van iedere soort wel een koppeltje. Ook houd ik chinchilla’s. Hoeveel huisdieren het er zijn? Even tellen hoor…” Sjerede denkt mee: “Het is wel verminderd. We hadden er eerst dik tegen de honderd, maar toen hadden we nog veel ratten. Dat waren er al zo’n vijfentwintig.” Tijmen: “We hebben zo’n zeventig huisdieren. Met ratten ben ik gestopt, want die leefden maar een paar jaar. Chinchilla’s gaan veel langer mee. In de woonkamer staat onze papegaai. Eigenlijk heb ik altijd al dieren gehad.” En ja, zelfs met zoveel huisdieren hebben ze allemaal een naam. “Het zou wel sneu zijn als we ze eend één en eend twee zouden noemen”, zegt Sjerede lachend.

Tekst loopt door na de foto.

Neppapegaaien aan het plafond

“We wonen hier nu ruim vier jaar. Ik wilde hier graag weer gaan wonen, want ik kom hier vandaan. Eigenlijk sinds dat we hier wonen, hebben we hier echt een eigen plekje van gemaakt. De meeste meubels stonden al in onze oude woning in Den Haag. Het was spullen inpakken, meenemen en neerzetten”, zegt Tijmen. Het stel heeft echt hard gewerkt om het huurhuis zoveel mogelijk aan te passen. In de gang hangen bladeren en neppapegaaien aan het plafond. Ook zien we doeken én gaat er een rookmachine af als we binnenstappen. “Soms durven kinderen uit de buurt niet naar binnen omdat ze denken dat de gang in brand staat.”

Tijmen en Sjerede slapen in een hemelbed. Foto: Tijmen van Hout
Eenden in de tuin. Foto: Tijmen van Hout
De tuin. Foto: Tijmen van Hout
De gevel van het huis. Foto: Tijmen van Hout
De gang. Foto: Tijmen van Hout
Versiering aan de muur. Foto: Tijmen van Hout
Zelfs de wc is helemaal versierd. Foto: Tijmen van Hout
De woonkamer. Foto: Tijmen van Hout

Lees ook:

dread love

De hele wereld bezoekt de winkel van Tijmen: ‘Zelfs Amerikanen vliegen op en neer’

"Waar zijn we in hemelsnaam beland", vragen we als we plaatsnemen in de rode kappersstoel van Tijmen...
Sint-Theresiakerk Marianne binnenkijken

Binnenkijken bij Marianne in de oude Sint-Theresiakerk: ‘Ik vind het elke dag nog zó mooi’

Verhuizen naar een appartement? Marianne Hendriks (63) moest er niet aan denken toen haar man het vo...

Binnenkijken bij Jiske: ‘Mensen vinden dat ik een Pinteresthuis heb’

Jiske Verhaar (25) laat ons haar fraai ingerichte appartement in Tilburg-West zien, waarvoor ze veel...

adv.