Binnenkijken bij The Living Museum: ‘Overal hangt en staat iets’

Foto: indebuurt Tilburg

Even niet die junk, dakloze of patiënt zijn. Zo’n plek waar dit kan, bestaat in Tilburg en het heet The Living Museum. “Zodra je over de drempel stapt, ben je een kunstenaar. Hier zijn we allemaal gelijk”, aldus medeoprichter Theunis van den Broek.

The Living Museum is een stichting zonder winstoogkenmerk waar iedereen welkom is om kunst te maken. Sinds een half jaar is het museum aan de Ringbaan-Oost 300 te vinden. In 2016 nam Theunis van den Broek samen met Rob Haen het initiatief voor The Living Museum in Tilburg. Een vrijplaats voor talentontwikkeling en persoonlijk herstel. 

Iets meer dan een half jaar geleden had het pand aan de Ringbaan-Oost 300 nog enkel witte muren en onopvallende vloerbedekking. Na de verhuizing van The Living Museum is er overal waar je kijkt kleur. In de vorm van schilderijen die lijken op werk van Jackson Pollock, pop-art van wereldsterren en niet in de laatste plaats door de mensen die er rondlopen.

Tekst loopt door na de foto >

Foto: indebuurt Tilburg

Zesduizend werken

Een van hen is Bas van Gastel, nu gekleed in tuinbroek en paars overhemd, maar die als crossdresser net zo lief een blonde pruik en rode jurk draagt. In een halfjaar maakte hij zesduizend werken. “In totaal denk ik dat ik er in heel mijn leven dertigduizend heb gemaakt. Ik teken al sinds ik klein was, maar het grootste gedeelte van de werken maakte ik de laatste tijd.” In de ontmoetingsruimte liggen action paintings van waterverf te drogen, maar in een lade liggen er nog meer. Anderen hangen aan de muur en ook in een van de kamers van het pand liggen meer dan twintig doeken op een stapeltje. Allemaal van Bas. “Eerdere werken heb ik eens voor 25 cent verkocht, toen werd het teveel. Misschien dat ik dat binnenkort weer doe. Dan gaat echt alles weg.”

Tekst loopt door na de foto >

Een deel van de werken van Bas van Gastel. Foto: indebuurt Tilburg

Kunstenaar van het eerste uur

Semjono Yang Soewarso is een zogenoemde outsider kunstenaar van het eerste uur. The Living Museum bestaat zes jaar en Semjono is er al die tijd al te vinden. “Ik ben bij de opening gaan kijken en kwam eerst alleen om koffie te drinken. Nu heb ik er een nieuwe hobby bij. Ik doe aan glasfusing, waarbij ik stukjes glas samensmelt tot hangers. Deze plek heeft ervoor gezorgd dat ik structuur in mijn leven heb en het geeft mij inspiratie.”

Middel om te herstellen

Wat is kunst? Daar gaat het bij The Living Museum niet om. Kunst is niet het doel, maar een middel. “We werken hier met sleutelfiguren die de zaak openen en hier schoonmaken. Dat geeft een bepaalde verantwoordelijkheid en daar kunnen mensen van groeien in het leven. Kunst is een middel om te herstellen”, vertelt Theunis.

Iedereen mag zichzelf zijn

In het museum zijn geen regels. Wat je maakt, doet er niet toe. “We hebben tradities”, legt Semjono uit. Hier mag je zijn wie je bent en doen wat je wilt, zolang jij jezelf, een ander of de plek er niet mee schaadt. Theunis: “We zeggen bijvoorbeeld niet dat je hier geen bier zou mogen drinken, maar hoe helpt het jou als je hier ‘s morgens met een blik bier binnen komt wandelen? Of hoe helpt dat een andere kunstenaar die druk bezig is met clean blijven? Dat helpt niet.”

Tekst loopt door na de foto >

Jahmal bloeit op als hij zingt. Foto: indebuurt Tilburg

Zingen in de Heuvelstraat

De tweede en laatste traditie: laat het museum mooier achter dan toen je binnenkwam. Theunis: “Dit kan op honderd verschillende manieren. Een kopje koffie voor iemand anders inschenken, de wc poetsen, een gedicht voordragen, de planten water geven of een luisterend oor zijn voor iemand. Alles naar kracht en vermogen. Niet iedereen kan alles, maar iedereen kan iets.” Iemand die het museum elke keer een stuk mooier maakt is Jahmal, te herkennen aan zijn witte koptelefoon. Door The Living Museum ontdekte hij een manier om uit een psychose te komen. “Ik zing, soms in de Heuvelstraat en soms tijdens de open mic avonden in dit pand. Het begon met operamuziek. Als ik zing op straat denken mensen soms: is die kerel onder invloed? Maar inmiddels willen sommigen zelfs met mij op de foto.”

Tekst loopt door na de foto >

Aïsha werkt aan haar kledingcollectie. Foto: indebuurt Tilburg

De gekste paddenstoelen

Iedereen is welkom om kunst te komen maken. Naast de outsider kunstenaars werkt Aïsha Dingeman nu ook druk in het pand. Ze buigt zich over haar naaimachine. “Ik studeert Art, Communication en Design aan Fontys. Je krijgt bij ons op school de kans om je minor zelf in te vullen. Ik besloot om verder te gaan met mijn passie voor het maken voor kleding. Voor deze collectie liet ik mij inspireren door de gekste paddenstoelen die ik kon vinden, zoals eentje die licht geeft in het donker en een roze paddenstoel. Ik wil mijn collectie gaan exposeren en was op zoek naar het concept waar ik mee bezig was. Dit is perfect, want iedereen kan hier zien wat ik doe en er is altijd plek voor mij om te werken. Mijn expositie vind je hier de 27ste van deze maand en mijn kleding staat er ongeveer een week.”

Tekst loopt door na de foto’s >

Overal hangt en staat iets

Aïsha vindt The Living Museum inspirerend. “Overal hangt en staat iets. In alle verschillende vormen, maten en stijlen. Het is supergaaf om in een museum te zitten.” De studente is niet de enige met een expositie. Ook de werken van Jean Baptist worden tentoongesteld. Hij grapt dat The New York Times morgen zelfs komt kijken. Jean praat graag over kunst en kwam zo bij The Living Museum terecht om anderen te helpen. “Zelf werk ik het liefste thuis met de radio aan, maar er werd mij verteld: er hangt hier geen kunst van jou. Nu heb ik hier een tentoonstelling. Ik verkoop mijn werken viavia, maar hier heb ik er ook eentje verkocht.”

Tekst loopt door na de foto >

Foto: indebuurt Tilburg

The Living Museum in jouw huis

The Living Museum zorgt ervoor dat iedereen een spotlight krijgt. Soms door exposities of door iemand simpelweg een podium te bieden. Maar sommigen weten geld te verdienen met de kunst of door bekendheid buiten het bijzondere museum in Tilburg. En het museum probeert de gelijkheidsboodschap ook buiten de deur uit te dragen. Theunis: “We maakten een doe-boek. Je kent vast wel de vakantieboeken van Donald Duck van vroeger? Wie dit leest is kunst is daarop geïnspireerd, met onder andere werk van hier. Het zet aan om met je eigen creativiteit aan de slag te gaan, precies zoals we hier doen.”

Iedereen is welkom om binnen te kijken

Theunis: “Bij The Living Museum is iedereen welkom om zijn talenten te komen uiten, te ontdekken, ontwikkelen en (terug) in zijn kracht te komen. Uiteraard ben je ook van harte welkom om de kunst te komen bewonderen en een kopje koffie te komen drinken.”

Lees ook…

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij: een herenhuis van honderd jaar oud in de Telefoonstraat”

Binnenkijken bij: een herenhuis van honderd jaar oud in de Telefoonstraat

Ga naar “Fundaparel: jarendertigwoning met erker in De Reit”

Fundaparel: jarendertigwoning met erker in De Reit

Ga naar “Goed geprijsd of niet? Deze twee-onder-een-kapwoning kost meer dan 700.000 euro”

Goed geprijsd of niet? Deze twee-onder-een-kapwoning kost meer dan 700.000 euro

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Boob tape € 5,99”

Boob tape € 5,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Centralist Connexxion Taxi Services regiecentrale Tilburg”

Centralist Connexxion Taxi Services regiecentrale Tilburg

 • Transdev
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Bezorger pakketten / koerier”

Bezorger pakketten / koerier

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Productiemedewerker”

Productiemedewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Manager Hawaiian Poké Bowl Tilburg”

Manager Hawaiian Poké Bowl Tilburg

 • Hawaiian Poké Bowl
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “omscholen in de zorg”

omscholen in de zorg

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Lustwarande”

Lustwarande

 • Van 26 jun t/m 2 okt
Ga naar “Wilhelminapark viert de zomer”

Wilhelminapark viert de zomer

 • Van 10 aug t/m 28 aug
Wilhelminapark viert de zomer
Ga naar “Silent disco festival”

Silent disco festival

 • 19 augustus 2022
Ga naar “Open Monumentendag in Tilburg”

Open Monumentendag in Tilburg

 • Van 10 sep t/m 11 sep
TextielLab
Ga naar “Giga Vlooienmarkt Tilburg”

Giga Vlooienmarkt Tilburg

 • 14 augustus 2022
Vlooienmarkt Wagnerplein