Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Sonja en Peter: ‘We hebben een kelder in de woonkamer laten maken’

Door Rowie van der Vliet 24 september 2018

In de Hertogstraat staan auto’s netjes achter elkaar geparkeerd. Geen gek gezicht, zou je zeggen. Maar een auto valt wel erg op: een echte groene eend, een Sausss Ente. Van wie is deze supertoffe auto? En roept het huis van de eigenaren net zo’n vrolijk gevoel op als het voertuig? We kijken binnen bij het huis van Sonja Muilwijk, Peter Faber (nee, niet de acteur), dochter Annika en zoon Midas.

“Het gekste dat wij in huis hebben laten doen? Nou, dat is wel een leuk verhaal. Er zit een kelder in onze woonkamer. Ja, daar voor de eettafel zit het gat. We hebben er namelijk een nieuwe vloer in laten zetten. Dat is zo’n grote operatie, maar als die vloer er in zit, zie je er niks van terug. Toen kregen we het wilde idee van een kelder. Eigenlijk is het een grote jerrycan waar we ons wijn en bier in bewaren. Ze hebben hem over het huis heen moeten tillen. Zal ik hem even opendoen?”

Creatieve invloeden

De kelder is veruit het wildste idee, maar niet het enige bijzondere aan de woning. Zo staan er vier piano’s in het stulpje. “Peter is muzikant. We hebben twee piano’s in de tuin, maar eentje wordt vooral als trapje voor de kat gebruikt, haha.” Het huis staat bol van de creatieve invloeden. De liefde voor muziek, boeken en old timers wordt niet onder stoelen of banken gestoken. “Ja, dat is mijn collectie oude autootjes”, zegt Sonja als ze ons rondleidt in de slaapkamer.

Sausss ente Sonja
Foto: indebuurt Tilburg

Droomauto

Voor de deur staat een groter exemplaar. Hoe komt Sonja daaraan? “Ik ben altijd al gek geweest van eenden. Toen ik zestien was, stond ik al kwijlend naar een eend te kijken in Frankrijk. Mijn eerste auto was ook een eend, maar daarna heb ik twee andere auto’s gehad. Hiervoor had ik een Suzuki alto. Niet leuk! Peter zei na drie jaar zeuren: ‘koop nu gewoon een eend’. De Sausss Ente is echt mijn droomauto. Ik ben fan van dat groen en die stickers. En toen hadden ze die in de garage waar ik ging kijken! Ik stond echt te springen. Als ik nu kom langsrijden, beginnen mensen te kwaken en maken ze foto’s. Zo leuk hoe vrolijk iedereen wordt van mijn auto. Het is voor mij echt het vakantiegevoel.”

Binnenkijken Sonja Muilwijk Groene eend
Woonkamer Foto: indebuurt Tilburg

Oude spullen

Als Sonja het alleen voor het zeggen had in huis, zou ze nog meer losgaan met kleur. Maar eigenlijk is ze wel blij met de rustigere woonkamer. “Mijn vriend neemt de rustige, verstandige beslissingen, haha. Peter en ik houden allebei van oude spullen. Die zijn niet zo vergankelijk. Het is fijn dat dingen langer meegaan. Dat karakteriseert ons en onze woning wel. In de dertien jaar dat wij hier wonen is er denk ik alleen een nieuwe bank gekomen toen we kinderen kregen. Tot voor kort, want we zijn een verbouwing in de badkamer aan het afronden. We zijn zo blij dat we zulke leuke buren hebben, want toen wij geen badkamer hadden, konden we bij wel drie buren terecht.”

Literair huis

Het huis van Sonja en Peter is misschien wel net zo bijzonder als de groene eend. Al zou je dat op het eerste oog niet zeggen… “Ons huis komt voor in de film en het boek J Kessels van P.F Thomése. De hoofdpersoon zou hier op zolder bij een hospita hebben gewoond. In de eerste scène zeggen ze het echt: Hertogstraat 50. Zo bijzonder! Dat wisten we niet toen we hier gingen wonen, maar dat kregen we later te horen van de buren. Het is hier zo’n gezellige straat. Ik roep altijd: ik wil alleen verhuizen als de buren meegaan. Het is een mooie constatering dat niet iedereen hetzelfde hoef te zijn. Diversiteit geeft onze straat juist kleur.”

De gezellige tuin. Foto: indebuurt
De tuin. Foto: indebuurt
De moestuin in een oude band. Foto: indebuurt
De kelder in de woonkamer. Foto: indebuurt
De eettafel. Foto: indebuurt
Mini groene eend. Foto: indebuurt
Mini geel busje. Foto: indebuurt
Trap. Foto: indebuurt
De badkamer die bijna af is. Foto: indebuurt
De badkamer die bijna af is. Foto: indebuurt
Kamer van zoon Midas. Foto: indebuurt
Detail van kamer van zoon Midas. Foto: indebuurt
Detail van kamer zoon Midas. Foto: indebuurt
Detail van kamer dochter Annika. Foto: indebuurt
Sonja en Peter slapen op zolder. Foto: indebuurt
De slaapkamer. Foto: indebuurt
De collectie oude auto's van Sonja. Foto: indebuurt
Duitse glazen. Foto: indebuurt

We want you!

Iedere week nemen we een kijkje bij Tilburgers die op een bijzondere plek wonen of een tof interieur hebben. Wil jij jouw hobbyzolder, je mancave, je honderd procent Ikea-interieur of je kattenpaleis ook aan heel Tilburg laten zien? Stuur even een mailtje naar [email protected] en we komen bij je langs!

Nog niet uitgekeken? Hier gingen we ook op bezoek:

Binnenkijken Dominic Gaby

Binnenkijken bij Dominic en Gaby: ‘Onze meubels zijn heel anders dan dat IKEA-spul’

Een huis vol IKEA-spullen? Dominic Haenen en Gaby Wessels moeten er niet aan denken. Hun huis in de ...
Binnenkijken bij Aysegul

Binnenkijken bij Aysegul in De Blaak: ‘De tuin is voor mij veel belangrijker dan het huis’

"Kan ik je jas aannemen? Wil je een bakje koffie? Ga maar lekker zitten", glimlacht Aysegul Cil vrie...
Binnenkijken bij Noordstraat

Binnenkijken bij het meest verstopte huis in de Noordstraat: ‘We hadden meteen het wauwgevoel’

Maicol en Yasmina van den Oetelaar wonen midden in de stad op een verborgen plekje. Wie door de Noor...

adv.