Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Simon in zijn volstaande appartement in Tilburg: ‘Ik heb 28 klokken’

Door Rowie van der Vliet 5 juni 2019

Maar één enkele hobbykamer? Daar doet Simon van’t Hoff niet aan. Zijn flat van zeventig vierkante meter in Tilburg-West staat vol met spullen waar hij van houdt. Van platen aan de muur in de gang tot oude klokken die een bijzonder geluid maken. En dan hebben we het nog niet gehad over alle piano’s die hij in zijn woning weet te zetten.

Langsgaan bij Simon is méér dan binnenkijken. Je zou op de koffie gaan bij een Tilburger niet zo snel op die manier beschrijven, maar het is echt een ervaring voor meerdere zintuigen. “Ik heb sinds een paar jaar ineens een klokkenmanie. Ik denk dat ik wel 28 klokken heb. Ik heb ze wel zo ingesteld dat ze niet allemaal tegelijk afgaan. O, kijk, daar hoor je er weer een! Eigenlijk koop ik de klokken allemaal op geluid. Nou ja, de comtoise heb ik voor het eerst gekocht omdat ik hem zo mooi vond. De slinger hiervan is heel glad, vaak is dat brocante. En die vorm! Meestal is het een rechte kast, net een doodskist. Maar deze heeft mooie rondingen. Al had ik nooit gedacht dat ik zoveel geld zou uitgeven aan een oud stuk hout…”

Tekst loopt door na de foto.

Simon binnenkijken
De comtoise van Simon. Foto: indebuurt Tilburg

Simon binnenste buiten gekeerd

We zijn niet de enigen die de ervaring mogen ondergaan. Simon geeft regelmatig een tour door zijn huis, onder andere via Verrassend Tilburg en Meer. “Mensen gaan altijd vrolijk weg! Daarom blijf ik het doen. Een vrouw zei ooit: ‘Ik wil niet meer weg. Het is hier zó gezellig.’ Een ander gaf een keer een mooie beschrijving: ‘Simon, ik zie jou maar dan binnenstebuiten gekeerd.’ Nou, dat vond ik zó mooi! Wat ik weleens mis in andere huizen is karakter. Dan staat er alleen maar een salontafel, televisie en bank. Hier vind je geen schilderij van de Kwantum dat iedereen heeft. Die kunst aan de muur? Die heeft mijn vader gemaakt.”

Elk hoekje benut

“Ik heb elk hoekje van mijn flat benut. Kijk, zelfs hier naast de vensterbank staat een kast. Dat was eerst loze ruimte. Ik heb net zolang gezocht op rommelmarkten totdat ik kasten met de juiste afmetingen tegenkwam. Nieuwe spullen koop ik bijna nooit. Ook geen piano’s! Ik vind die oude, houten modellen veel mooier dan zwarte hoogglans piano’s.”

Tekst loopt door na de foto.

Binnenkijken Simon
Simon heeft zelfs een ‘pianokamer’. Foto: indebuurt Tilburg

Eerst zien, dan geloven

Als Simon vertelt hoeveel hij kwijt kan in zijn huis is het echt een kwestie van eerst zien, dan geloven. “Er staat een vleugel op een klein podium, drie piano’s, een klavecimbel, een klein orgeltje, een enorme bank, meerdere luie stoelen, 21 rijkelijk gevulde cd-kasten, meerdere grote knikkerbanen, talloze klokken, vijf boekenkasten, en ook zelfs nog een grote fontein…Als je dat aan iemand vertelt, dan denkt-ie: dat kán gewoon niet! En dan rijden er ook nog standaard vijf treinen rond. Ik heb ze onder de vleugel gezet, want die ruimte had ik toch over. Valt je wat op aan die treinen? Ja, dat merkt niemand, maar ze zijn stil! Ik haal de treinen vaak bij Velerlei aan de Nieuwlandstraat. Daar mag ik er van Gijs zoveel proberen als ik wil. Veel spullen in mijn huis heb ik daar gekocht. Ik ben er vaak te vinden, want ik werk op het Conservatorium dat daar in de buurt zit.”

Tekst loopt door na de foto.

Simon
Knikkerbaan die Simon zelf maakte. Foto; indebuurt Tilburg

Alles passend maken

Simons gave om alles in huis passend te maken, zou zomaar eens in verband kunnen staan met zijn oog voor detail én een andere hobby van hem. Simon maakt knikkerbanen! “Ja, die worden allemaal gemaakt aan het kleine tafeltje in de woonkamer of mijn bureau in de slaapkamer”, zegt Simon terwijl hij even achter een gordijn duikt. Er komt een oude knikkerbaan tevoorschijn. “Deze kreeg ik toen ik zeven was en toen werd ik verliefd. Ik ben er enorm veel gaan bouwen. Het is net als een instrument leren bespelen: je moet veel oefenen.” Simon pakt een exemplaar erbij dat hij maakte toen hij zo’n tien jaar oud was en zet het op de salontafel – ook een knikkerbaan. “Eigenlijk is deze, die ik dus als klein kind maakte, op precies dezelfde wijze en met goeddeels dezelfde materialen gebouwd zoals ik het nu nog steeds doe, maar ik werk nu gewoon vele malen netter en preciezer.” Simon doet er soms wel dagen over om alles in de knikkerbaan te rangschikken, maar passen doet het altijd.

Tekst loopt door na de foto.

Simon binnenkijken
De piano in de zithoek. Foto: indebuurt Tilburg

Goud waard

Al die muziekinstrumenten en klokken, geeft dat geen lawaai van jewelste? Nee, hoor! “Ik bof zo met mijn buren. Dat is echt goud waard. Ze hebben nog nooit geklaagd over het pianospelen. Ik heb de piano’s, voor zover dit mogelijk is, ‘geïsoleerd’, dat scheelt echt veel! Veel mensen realiseren zich dat niet, maar het geluid van een piano komt met name aan de achterkant, via de zangbodem, eruit; je kunt bijvoorbeeld met een dun dekbedje tussen de piano en de muur de nodige decibellen wegnemen. Als mijn buren wel iets horen, zeggen ze altijd dat ze het gezellig vinden. Wat een geluk is dat!”

Teksten in de wc. Foto: indebuurt Tilburg
Teksten in de wc. Foto: indebuurt Tilburg
Teksten in de wc. Foto: indebuurt Tilburg
De klavecimbel en treinen van Simon. Foto: indebuurt Tilburg
Chopin is de favoriete componist van de Tilburger. Foto: indebuurt Tilburg
Simon stalt zijn hobby's uit in huis. Foto: indebuurt Tilburg
De tissuebox is er niet zomaar eentje. Als je langsloopt, hoor je genies. Foto: indebuurt Tilburg
De keuken. Foto: indebuurt Tilburg
De pianokamer van Simon. Foto: indebuurt Tilburg
De woonkamer. Foto: indebuurt Tilburg
Deze fontein zette Simon ook in de woonkamer. Foto: indebuurt Tilburg
Woonkamer. Foto: indebuurt Tilburg
Knikkerbaan. Foto: indebuurt Tilburg
Woonkamer. Foto: indebuurt Tilburg

We want you!

Iedere week nemen we een kijkje bij Tilburgers die op een bijzondere plek wonen of een tof interieur hebben. Wil jij jouw hobbyzolder, je mancave, je Instagramwaardige interieur of je kattenpaleis ook aan heel Tilburg laten zien? Stuur even een mailtje naar [email protected] en we komen bij je langs!

Lees ook:

Ruth binnenkijken

Binnenkijken bij Ruth in een jarendertighuis: ‘De liefde voor vintagespulletjes is groot’

Ruth van de Louw (45) krijgt bijna dagelijks de vraag: hoe richt je jouw huis zo leuk in?! Via haar ...

Binnenkijken bij de meest volle zaak van Tilburg: ‘Mensen komen uit Arnhem, Rotterdam, Brussel…’

Je hebt van die winkels waarbij je niet weet waar je moet kijken. Je blijft maar dingen ontdekken! A...
Binnenkijken Lot

Binnenkijken bij Lot in de buurt van de Piushaven: ‘Het is een heel verrassend huis’

Lot de Pont (38) is getrouwd met Joris en woont prachtig in de buurt van de Piushaven. Samen hebben ...

adv.