Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Rikki en Luciano in Sint Anna: ‘We wonen hier al 48 jaar’

Door Rowie van der Vliet 7 augustus 2020

Rikki (70) en Luciano Secci (72) moeten even nadenken. Was het nou 47 of 48 jaar dat ze in hun huis in Sint Anna wonen? Dan weten ze het. In maart 1972 kochten ze hun huis en na al die jaren wonen ze er nog steeds. 

“We komen weleens mensen tegen die ons weer zien en zeggen: wonen jullie nog steeds in het Van Sonstraatje? Ja, dat doen we zeker! Het huis heeft zo’n goede ziel. Wij zijn de tweede bewoners en het huis stamt uit 1904. Dat komt niet vaak voor. Weet je wat het vroeger is geweest? Een wielenmaker! Ja, hier werden wielen gemaakt voor karren en koetsen. Via de poort kwamen mensen toen binnen en aan de andere kant gingen ze weer naar buiten”, aldus Rikki.

Tekst loopt door na de foto.

De gevel van het huis. Foto: indebuurt Tilburg

Stadstuin in Sint Anna

Nog steeds komen de meeste binnen via de poort. “Kom maar achterom, hoor”, zegt Rikki als we al bijna bij de voordeur aanbellen. “Mensen die hier nog nooit zijn geweest draaien om en kijken omhoog zodra ze de poort binnenlopen. Dit verwachten ze niet.” We treffen een bloemenzee aan. De stadstuin, op steenworp afstand van de drukke Korvelseweg, straalt een en al rust uit. “Wat we eraan zo fijn vinden? De rust”, geeft Luciano toe. Rikki knikt. “We hoeven nooit naar de stad. Hier creëerden we ons eigen fijne plekje.”

Geluk zit in jezelf

Rikki en Luciano wonen dus al bijna vijftig jaar in hetzelfde huis en kunnen een boek schrijven over alle verhalen die ze er hebben meegemaakt. “Sommigen verhuizen wel twintig keer. Alsof ze geluk zoeken, maar geluk zit in jezelf. We zitten goed hier. Gelukkig kan ik nog veel zelf doen. Ik heb net een zware chemokuur achter de rug. Daar ben ik soms nog zo moe van. Dan sta ik de plantjes water te geven en dan moet ik daarna echt even bijkomen. Maar ik vind het toch heerlijk om te doen. Al ben ik ook geen dagen met de tuin bezig hoor”, zegt Rikki.

De woonkamer met glas-in-loodramen. Foto: indebuurt Tilburg

Vier kinderen grootgebracht

De mooie verhalen passeren de revue. Zodra het kan zitten Rikki en Luciano in de tuin. Al-tijd. Soms zoeken ze ook de koelte op in hun huis. “Mijn favoriete kamer? De keuken! De tafel daar is ook echt de praattafel. Daar zitten we ook regelmatig met visite”, aldus Rikki. Ziel en zaligheid zit in het huis van de familie Secci. Rikki: “We hebben er vier kinderen grootgebracht en hier zoveel plezier beleefd. Maar er is ook veel verdriet. Zoveel verdriet. Mijn oudste zoon heeft zelfmoord gepleegd.” In de woonkamer staat een mooi hoekje ter nagedachtenis.

Tien jaar dichtgetimmerd

Rikki en Luciano kwamen op een manier aan het huis zoals we die nu nooit meer zien. “Het stond al tien jaar dichtgetimmerd. Wij konden het toen voor vijftig gulden per maand huren. Het werd verhuurd voor zo’n lage prijs, omdat de huizen eerst gesloopt zouden worden. Wij hebben gevochten om dit stukje en het huis intact te houden! In de jaren tachtig werd het gerenoveerd door Tiwos en toen stond het te koop. We besloten het zelf te kopen”, legt Luciano uit.

Het hoekje ter nagedachtenis aan de zoon van Rikki en Luciano. Foto: indebuurt Tilburg

Huis te koop gezet

Dachten Rikki en Luciano in bijna vijftig jaar dan nooit aan verhuizen? Rikki: “Jawel, het huis stond zelfs te koop. Sterker nog, we hadden al een appartement gekocht. Ik doe nooit zoiets, maar ben toen naar een medium gegaan aan de Bredaseweg. Die werd boos op mij zodra ik binnenkwam. Ik wist gelijk wat ik moest doen. Dus ik naar de makelaar gebeld. Nou, gelukkig konden we het appartement te koop zetten. Dat meisje dat daar werkte zei: ‘Wat ben ik blij dat jullie je huis niet verkopen’. Ja, dat zei ze echt. Waarom wij het wilden verkopen? Anderen nadoen. Je wordt toch 65 jaar en dan denk je dat je ineens een appartement moet kopen, want dat doet iedereen. Onzin, natuurlijk.”

Binnenkijken bij Rikki en Luciano. Foto: indebuurt Tilburg
De tuin heeft meerdere fijne hoekjes. Foto: indebuurt Tilburg
De tuin. Foto: indebuurt Tilburg
De verzameling planten. Foto: indebuurt Tilburg
Wat een fijne tuin. Foto: indebuurt Tilburg
Zelfs op het dak is het gezellig gemaakt. Foto: indebuurt Tilburg
De vijver. Foto: indebuurt Tilburg
Hoekje in de tuin. Foto: indebuurt Tilburg
Een bijenhuisje in de tuin. Foto: indebuurt Tilburg
De gang. Foto: indebuurt Tilburg
De woonkamer. Foto: indebuurt Tilburg
Kunst in de woonkamer. Foto: indebuurt Tilburg
De keuken. Foto: indebuurt Tilburg
De keuken. Foto: indebuurt Tilburg
Prachtige bloemen in de gang. Foto: indebuurt Tilburg
De gevel van het huis. Foto: indebuurt Tilburg

Lees ook:

Binnenkijken bij Dion en Lot in een half gesloopte BOUWPLAATS: ‘We willen verwonderen’

Jaren geleden zaten de meest creatieve bedrijven van de stad samen in BOUWPLAATS aan de Piushaven, e...
Binnenkijken Gee Adriaansz

Binnenkijken bij Gee: ‘Mijn hele huis staat vol met planten’

Gee Adriaansz woont met haar zoon Sinan en dochter Ellie in Tilburg. Wie door haar raam kijkt, ziet ...

Binnenkijken bij Eric-Jan aan de Piushaven: ‘Toen ik hier binnenliep was ik gelijk verkocht’

Eric-Jan van Gils liet zijn eigen huis in Spoordonk bouwen en woonde daar tien jaar. Toch begon het ...

adv.