Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Leo in de oude melkfabriek aan het Wilhelminapark: ‘Heel bijzonder gebouw’

Door Rowie van der Vliet 21 mei 2019

In Tilburg zijn er van die gebouwen waar je altijd al eens wilde binnenkijken. Precies die plekken die zó mooi zijn dat je het niet kunt laten om stiekem naar binnen te gluren. De melkfabriek aan het Wilhelminapark is voor ons zo’n plek. We gaan op de koffie bij huurder Leo Wolfs.

“De uitstraling is natuurlijk fantastisch mooi”, glundert Leo. Gelijk heeft-ie. Wie op de bordestrappen loopt, krijgt ongetwijfeld een kippenvelmomentje. Van de melkwitte stenen tot de gevelreclame boven het pand, het is een echte parel. “Het is natuurlijk een rijksmonument. De melkfabriek werd in 1914 geopend, naar ontwerp van Jos Donders. Wist je dat er toen amper melk en kaas was in die tijd? Ja, verschrikkelijk. In die tijd was het echt belabberd in Tilburg. Wij arme stad… Er kwam een melkfabriek om de gezondheid te bevorderen.”

Een van de opvallendste gebouwen aan het Wilhelminapark: de melkfabriek. Foto: indebuurt

Melkfabriek aan het Wilhelminapark

Leo kan de feitjes zonder moeite opdreunen. Hij vertelt vol passie over het gebouw. “Er is gekozen voor melkwitte stenen. Melk is wit, hè? Je ziet ook details uit de art nouveau-periode.” Eigenlijk is het niet zo gek dat hij zoveel kennis heeft van het pand. Hij huurt al twintig jaar een gedeelte!

Dit zit er nu in het pand

Vroeger was de CTM melkfabriek ook een kantoorgebouw én een winkel. Daarnaast was het ook een woonhuis. En dat is het nog steeds. “Ik heb hier mijn galerie, Via Venezia. Ik ben hier in 1999 gestart. Ik ben een echte kunstverzamelaar en ik kocht en verzamelde best veel spullen. Ik had al verschillende gebouwen in Tilburg bezocht, maar eigenlijk was er niets dat mij aantrok. Totdat ik dit pand tegenkwam. Het is heel rustiek gelegen met een mooie entree. Ook is het toegankelijk voor minder mobiele mensen. En je hebt hier hoge plafonds.”

Via Venezia
Galerie Via Venezia. Foto: indebuurt Tilburg

Twintig jaar

Op 24 mei 1999 was het zover. “Dat is de datum waarop de eigenaren en ik het eens zijn geworden dat ik de ruimte ging huren.” Leo is nog lang niet van plan om weg te gaan in het prachtige pand. Vanuit de oude melkfabriek in het Wilhelminapark staat hij zelfs over de grens bekend om de verkoop van glaskunst van internationale, grote namen. “Ik heb klanten uit Frankrijk, Duitsland en België. Zij willen, zeg maar, nog weleens de grens overwippen om naar Tilburg te komen. Voor het kunstminnend publiek is het wel verrassend dat zo’n zaak als deze in Tilburg zit. Er zijn niet veel galerieën meer in de stad.”

Zithoek in Via Venezia
Zithoek in Via Venezia. Foto: indebuurt

Helemaal op zijn plek

Na twintig jaar gaat er wel iets veranderen in de melkfabriek. We treffen een hoekje vol met dozen in de galerie. Dat is niet voor niets. Leo gooit de boel helemaal om. “Ik ga mijn brede interesse in de kunst tonen. Er komt ruimte voor meerdere kunststromingen in Via Venezia. Ik ben gek op alle kunstvormingen die de mensheid ooit gemaakt heeft. Wat de mens bezielt om kunst te maken, vind ik interessant.” Leo zit dus nog helemaal op zijn plek in de melkfabriek, dat eigenlijk zelf ook een kunstwerk is.

Een van de meest bijzondere huizen van Tilburg

We zijn ook heel benieuwd naar het woongedeelte van de melkfabriek. Leo belt voor ons eventjes naar de eigenaresse. Ze moet lachen als ze hoort dat we willen binnenkijken. We mogen helaas niet op de koffie komen. Een ding weten we wel zeker: ze woont in een van de meest bijzondere huizen van Tilburg.

Zijaanzicht van de CTM Melkfabriek. Foto: indebuurt Tilburg
Detail van het opvallende raam. Foto: indebuurt
Bijzondere kunst in Via Venezia. Foto: indebuurt
Bijzondere kunst in Via Venezia. Foto: indebuurt
De galerie doet zijn naam eer aan. Je koopt er ook Venetiaanse maskers. Foto: indebuurt Tilburg
Japanse kunst. Foto: indebuurt Tilburg
Tegels Melkfabriek. Foto: indebuurt

We want you!

Iedere week nemen we een kijkje bij Tilburgers die op een bijzondere plek wonen of een tof interieur hebben. Wil jij jouw hobbyzolder, je mancave, je Instagramwaardige interieur of je kattenpaleis ook aan heel Tilburg laten zien? Stuur even een mailtje naar [email protected] en we komen bij je langs!

Lees ook:

Binnenkijken Milou

Binnenkijken bij Milou en Luca Luna: ‘Ik hou van kleur’

Okergele eetstoelen, een petrolblauwe bank en gele vlakken op de muur. Het is duidelijk: Milou Buiks...
Binnenkijken Kiki

Binnenkijken bij Kiki: ‘Ik had mij voor de grap ingeschreven en toen had ik ineens een huis’

Toch mooi om te kunnen zeggen dat je van een huisje in Tilburg écht de allereerste bewoner bent. Kik...
Binnenkijken Marieke Max

Binnenkijken bij Marieke en Max: ‘We vinden de mix van oud en nieuw leuk’

Marieke Plasier (36) en Max Sigmans (37) zijn gek op vintage. Wij kijken onze ogen uit in hun huis, ...

adv.