Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij havenmeester Saskia: ‘Mensen willen vaak in het brugwachtershuisje kijken’

Door Frederique Huting 19 november 2019

Saskia Janssen is havenmeester in de Piushaven. Vanuit het brugwachtershuisje naast de draaibrug zorgt zij ervoor dat alles in en rondom het water op rolletjes loopt. Wij gaan bij haar langs om te kijken hoe dit gezellige huisje er vanbinnen uitziet.

“Met deze knoppen kan ik Den Ophef bedienen. Kijk, je kunt via de camera’s precies zien wie er over de brug komen! Grappig hé, al die mensen?” Saskia zit met een brede glimlach achter het bureau in het brugwachtershuisje. “De draaibrug bedien ik gewoon handmatig, hoor. Daar heb je flinke spierballen voor nodig, want dat ding is loodzwaar!” Ze loopt naar de brug en haalt een grote stang tevoorschijn. “Deze kan ik in de brug zetten en dan moet ik een hele hoop rondjes rennen en uiteindelijk staat de brug dan open. Vaak staan er flink wat fietsers op mij te wachten wanneer ik dit doe, maar gelukkig hoeft het maar één keer per uur.” Saskia is niet de enige die de rol van brugwachter vervuld. Ook Piet Maas en Beewee Nederkoren zijn vaak in het huisje te vinden.

Tekst loopt door onder de foto.

Het brugwachtershuisje
Het brugwachtershuisje. Foto: indebuurt Tilburg

Bezig met van alles en nog wat

Het is niet zo dat Saskia uren in het brugwachtershuisje zit te wachten tot ze de bruggen weer mag bedienen, want ze heeft genoeg te doen. “Ik ruim de straten langs het water op, haal zooi uit het water en ontvang gasten in de haven. Ik ben de hele dag bezig met van alles en nog wat. Wanneer ik een belletje krijg dat er een boot voor een dichte brug staat te wachten, fiets ik als een malle terug naar dit huisje om hem open te maken. Ik zou echt niet de hele dag hier binnen kunnen zitten, hoor. Het is hier gezellig, maar toch ook wel een beetje saai. Het is sowieso niets voor mij om de hele dag stil te zitten. Ik moet echt kunnen bewegen, anders hou ik het niet vol.”

Bruggen bedienen

“Wanneer ik de brug openmaak, duurt het vaak lang voordat mensen weer kunnen oversteken. Gelukkig vinden de meeste fietsers en voetgangers dat niet zo erg. Ik krijg ook best vaak de vraag van mensen of ze even in het huisje mogen kijken. Vooral kinderen vinden het heel interessant om te zien hoe ik de bruggen bedien.” De meeste Tilburgers weten dat de draaibrug handmatig wordt bediend en daarom vinden zij het geen enkel probleem om even te wachten. Ze zijn er juist heel blij mee! “Mensen die voor de brug staan te wachten, bedanken mij altijd als ze er weer door kunnen. Ik vind dat zo fijn!”

Tekst loopt door onder de foto.

Saskia havenmeester Piushaven
Saskia in de zomer in haar huisje. Foto: indebuurt Tilburg

Make-over

“Een tijd geleden kreeg ik een knuffeltje van een meneer die hier in de buurt woont. Hij gooide hem vanuit zijn flat naar beneden. Het was een cadeautje, voor in het huisje. Dat was zo lief van hem! Door zulke spulletjes in het brugwachtershuisje te leggen, wordt het een stuk gezelliger hierbinnen.” Als het aan Saskia lag, kreeg het huisje toch een kleine make-over. “Het lijkt mij heel leuk om het een keer te verven. Het is nu een beetje viezig, dus een likje verf kan geen kwaad. Ik zat ook te denken aan gordijntjes, maar dat is bij nader inzien toch niet zo praktisch. Ik wil eigenlijk wel nog steeds heel graag wat marinespulletjes ophangen. Een houten zeilbootje en wat schilderijen. Ja, dat lijkt me wel wat!”

Normale mensen

Het is niet zo gek dat het huisje er wat oud uitziet. “Als ik het goed heb, staat het er al sinds 1923. Toen kwam de eerste brugwachter van de draaiburg, namelijk. Hij woonde toen in het grote huis hiernaast. Zo kon hij dus altijd snel bij de brug zijn. Nu wonen daar gewoon normale mensen… of nou ja, niet alleen nu. De brugwachter die daar woonde was natuurlijk ook normaal, hé!”

Tekst loopt door onder de foto’s.

Het uitzicht vanaf de draaibrug. Foto: indebuurt Tilburg
De bedieningspanelen. Foto: indebuurt Tilburg
Spullen in de kast. Foto: indebuurt Tilburg
Het knuffeltje. Foto: indebuurt Tilburg
Zwembanden aan de muur. Foto: indebuurt Tilburg
Sleutelkasje. Foto: indebuurt Tilburg
De AED. Foto: indebuurt Tilburg
De klok. Foto: indebuurt Tilburg

We want you!

Iedere week nemen we een kijkje bij Tilburgers die op een bijzondere plek wonen of een tof interieur hebben. Wil jij jouw hobbyzolder, je mancave, je Instagramwaardige interieur, je zaak of je kattenpaleis ook aan heel Tilburg laten zien? Stuur even een mailtje naar [email protected] en we komen bij je langs!

Lees ook:

Saskia havenmeester Piushaven

Saskia is de havenmeester van de Piushaven: ‘Je weet niet wat je ’s morgens te wachten staat’

In de categorie beroepen-die-je-moet-uitleggen-op-een-verjaardag: Saskia Janssen is havenmeester. En...

Herken je het nog? Zo zag de Piushaven er tien jaar geleden uit

Je zou het bijna niet meer herkennen. De Piushaven is afgelopen tien jaar flink onder handen genomen...
Binnenkijken Lot

Binnenkijken bij Lot in de buurt van de Piushaven: ‘Het is een heel verrassend huis’

Lot de Pont (38) is getrouwd met Joris en woont prachtig in de buurt van de Piushaven. Samen hebben ...

adv.