Binnenkijken bij Hélène: ‘In dit appartement heb ik een moord bedacht’

Hélène in haar woonkamer. Foto: indebuurt Tilburg

Met haar blonde krulletjes en brilletje is Hélène Wagener (52) een lief vrouwke te noemen. Haar appartement aan de Professor Cobbenhagenlaan heeft diezelfde onschuldige en geordende uitstraling. Toch is het deze omgeving waarin de Tilburger de meest lugubere wendingen bedenkt.

Hélène draait de sleutel in het slot en loopt het souterrain binnen. Zonder te twijfelen doet ze een luik omhoog. Even kijken wat erin zit. Hm, niks bijzonders. Op het gemakje loopt ze door. Aan de deur van een berging hangt een lekke band. Binnen de kortste keren heeft Hélène hem vastgepakt. “Hier zou ik alweer iets mee kunnen. Waarom hangt dit hier? Wie liet het daar achter?”

Tekst loopt door na de foto’s.

Tilburgse Baantjer

Hélène Wagener is schrijfster. Ze heeft meerdere boeken op haar naam staan en levert ook bijdrages aan het Reeshof Journaal. Haar nieuwste boek is de thriller Morbide. “Het is de Tilburgse Baantjer. Men noemt mij de Brabantse thriller freak. Het is geen boek voor softies. Toch ben ik zelf van nature een watje, maar ik vind het heel leuk om mij in personages in te leven. Het verhaal schrijft zich vanzelf. Ik denk weleens: heb ik dat bedacht? Ik breng de lezer op een dwaalspoor. Volgens anderen schrijf ik heel toegankelijk. Alsof het een film is die in je hoofd afspeelt.”

Tekst loopt door na de foto.

Een tof hoekje in de woonkamer. Foto: indebuurt Tilburg

Bekende omgeving

“Ik ben iemand die graag eropuit gaat om te schrijven. Rond 1 maart 2020 speelde het coronavirus al een beetje en toen had ik inspiratie voor Morbide. Ik dacht toen: waarom laat ik het niet afspelen in een omgeving waar ik graag ben? Ik woon in een prachtige flat, al is het souterrain zeker morbide. Ik was op zoek waar ik precies over ging schrijven en in de hal stonden toen boeken op een bankje. Daar zat een oud-visitekaartje in, nog zonder een e-mailadres erop. Ik heb dat niet precies gebruikt, maar het riep bij mij wel vragen op. Wat vindt de hoofdpersoon in de hal?”

Altijd in Tilburg gewoond

“In oktober woon ik hier dertien jaar. Ik heb altijd in Tilburg gewoond. Ik groeide op in Stokhasselt. Dit appartement heb ik zelf gekocht. Het is echt mijn eigen appartement. Ik ben voor de tweede keer getrouwd, met mijn vriendje van de kleuterschool.”

Tekst loopt door na de foto.

De boom in de buurt van de flat. Foto: indebuurt Tilburg

Prachtig uitzicht

“Wat mij zo aantrok aan deze woning? Kijk zelf naar dat uitzicht”, zegt Hélène. Ze wijst naar een bloesemboom op een groenstrook aan de overkant van de straat. “Er is veel groen om je heen en ik woon tussen de binnenstad en de Westermarkt. Een van mijn favoriete plekjes in huis? Dat is toch wel de keukentafel. Daar kreeg ik veel ideeën voor mijn boek.”

Schrijven in de berging

Tijdens het schrijfproces deed Hélène meer inspiratie op in haar omgeving. “Ik ben een keer in mijn berging gaan zitten. Ik wilde precies weten hoe de lichtinval was. Dat had ik nodig voor een scène. Maar het meest schrijf ik in mijn werkkamer. Daar heb ik wel een gordijntje gemaakt, want je wilt niet weten hoeveel fietsongelukken er gebeuren op de Professor Cobbenhagenlaan. Ik heb al heel vaak de ambulance moeten bellen. Dat is een van de weinige nadelen aan dit appartement.”

Tekst loopt door na de foto’s.

Lang revalidatieproces

Per week schrijft Hélène vijf pagina’s. “Ik ben blij dat ik geen writersblock heb, maar meer kan ik niet schrijven. Ideeën heb ik genoeg, want ik ben al aan deel twee bezig. Maar ik heb elke dag pijn, nu ook. Ik heb een nekhernia gehad en ontsnapte ternauwernood aan de dood. Het was een lang revalidatieproces, maar ik ben iemand die alles positief inziet. Schrijven helpt mij ook even niet bezig te zijn met de levenslange pijn. Maar ik schrijf al heel lang, al vanaf mijn zesde. Dit weet geen een journalist, maar hier begon het allemaal.” Hélène doet een lade open en laat veel oude dagboeken zien.

Fictieve flat

Morbide is vanaf mei verkrijgbaar in de boekhandel en online. “Wil je alvast iets van de plot weten? In Tilburg-West wordt in appartementencomplex de Rozemarijn een tweede lijk gevonden. Het is wederom een ijzingwekkende vondst. Niemand voelt zich meer veilig! Rechercheur Fons Jansen en zijn partner rechercheur Rob Geerts gaan samenwerken met misdaadjournalist Gaby Geels. Algauw komen zij erachter dat er wel degelijk een verband is. Het wordt tijd om de speurneuzen de andere kant uit te steken. De Rozemarijn is een fictieve flat. Pas veel later kwam ik erachter dat er een Rozemarijnhof in Tilburg is…”

Tekst loopt door na de foto‘s.

Samen sta je sterk

Het eerste deel van Morbide is verschenen, maar er komt nog veel meer aan. Hélène is niet alleen schrijver, maar ook verbinder. “Frans van der Meer (bekend van Ferry van de Zaande) heeft een rapnummer rondom het boek ontwikkeld. Wil je een stukje horen? We gaan samen ook een clip maken. En er komt een city game rondom mijn boek. Het wordt een thrillerspeurtocht. Die is ontwikkeld door Saskia Bodelier van Verrassend Tilburg & meer en Marieken Smeets Bielars. O, Robin Maas wil ik ook vermelden. Hij heeft de cover en een boektrailer gemaakt. Heerlijk om samen met anderen te werken.”

Lees ook…

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij: een huis in hartje Tilburg dat maar €125.000,- kost [foto’s]”

Binnenkijken bij: een huis in hartje Tilburg dat maar €125.000,- kost [foto’s]

125.000
Ga naar “Binnenkijken bij: een verbouwd rijtjeshuis uit 1905 in de Hasseltstraat”

Binnenkijken bij: een verbouwd rijtjeshuis uit 1905 in de Hasseltstraat

Ga naar “Binnenkijken bij: een woonboerderij aan de rand van Tilburg”

Binnenkijken bij: een woonboerderij aan de rand van Tilburg

In onze gids

Ga naar “Café ’t Uilennest”

Café ’t Uilennest

 • Koestraat 125
 • Restaurants en horeca

Nu geopend

Ga naar “Villa Vredelust”

Villa Vredelust

 • Bredaseweg 546
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Le Bistro”

Le Bistro

 • Juliana van Stolbergstraat 6
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Damesblouses en -tops € 5,00”

Damesblouses en -tops € 5,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Blokker heteluchtfriteuse XXL van € 79,99 voor € 55”

Blokker heteluchtfriteuse XXL van € 79,99 voor € 55

 • Blokker
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Alle Ola handijs 2 stuks, 35% koritng”

Alle Ola handijs 2 stuks, 35% koritng

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Tulpenvaas € 17,50”

Tulpenvaas € 17,50

 • HEMA
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Hangmat Geknoopt van € 29,99 voor € 25,49”

Hangmat Geknoopt van € 29,99 voor € 25,49

 • Xenos
 • Geldig t/m 9 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Seizoensmedewerker Beekse Bergen”

Seizoensmedewerker Beekse Bergen

 • Safaripark Beekse Bergen
 • Parttime

Topper

Ga naar “Bijbaan: Baliemedewerker in een zorginstelling in Tilburg”

Bijbaan: Baliemedewerker in een zorginstelling in Tilburg

 • Recruit A Student Personeelsdiensten
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Weekendhulp Speelland Beekse Bergen”

Weekendhulp Speelland Beekse Bergen

 • Speelland Beekse Bergen
 • Parttime
speelland beekse bergen

Topper

Ga naar “Chauffeur Automaterialen Tilburg”

Chauffeur Automaterialen Tilburg

 • Staadegaard Automotive BV
 • Fulltime
Ga naar “TopTutors zoekt studenten voor bijles”

TopTutors zoekt studenten voor bijles

 • Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Tilburg
 • Parttime

Topper