Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Hedewich: ‘Ik heb er nooit over nagedacht in een andere buurt te wonen’

Door Rowie van der Vliet 19 mei 2020

Hedewich van Stralendorff (56) woont al tien jaar in een woning in de Professor Dondersstraat. Gekscherend noemt ze haar huis de lelijkste van de straat, maar wat woont ze mooi als je het ons vraagt!

“Het huis had donkere kozijnen toen wij het kochten. Die hebben we lichter gemaakt. Vroeger vond ik mijn huis mooi van lelijkheid”, zegt Hedewich lachend. “Net als mijn hond Sjoerd, de pug die al twaalf jaar oud is. Hij is blind en half-doof. Soms zit-ie in de tuin en moet ik hem van het bankje afhalen, want hij komt er zelf niet meer vanaf. Hij is echt de king of the castle. Sjoerd heeft ook zijn eigen kamertje.”

Nooit nagedacht over andere buurt

“Ik kom uit Oisterwijk, maar woon al vanaf mijn 25ste in Tilburg. Eigenlijk heb ik er nooit over nagedacht om in een andere buurt te gaan wonen. Ook niet toen ik tien jaar geleden naar dit huis verhuisd ben. De kinderen zaten toen nog op basisschool Panta Rhei, dus dat was lekker in de buurt. Het is een fijne plek, zo dicht bij het centrum, maar toch een rustige straat.”

Sjoerd is de koning aan huis. Foto: indebuurt Tilburg

Vloerbedekking uit de Schouwburg

“Ik hou van die authentieke details! We hebben de schuifpui er tussen gezet, maar verder veel intact gelaten. Ik hou van oude spullen. Dit huis is gebouwd door Jos Donders voor een familie die een gasfabriek had. Daarom vind je in veel kamers nog oude gaskacheltjes, waaronder de badkamer. En er zitten veel glas-in-loodramen in. Supermooi! Het is gebouwd in de stijl van Amsterdamse School. Ik hou van die symmetrie. De trap en de overloop vind ik ook prachtig. Kijk dan naar die rondingen. De vorige bewoners hebben de vloerbedekking uit de Schouwburg gehaald. Bijzonder, hè? De keuken is best klein, dat is gebruikelijk in oude woningen. Ik vind het echt een Saartjeskeuken, zo knus en gezellig. Ik snap niet waarom sommigen hem niet mooi vinden”, zegt Hedewich lachend.

De overloop van het huis. Met spiegel van Hidden Gem Vintage. Foto: indebuurt Tilburg

Oude spullen in huis

“Als je ouder wordt, hecht je steeds minder waarde aan spullen. Het gaat om de sfeer in huis. Mensen zeggen dat ze mij in het interieur terugzien. Eigenlijk heb ik heel veel oude spullen of tweedehands aankopen in huis. Ik hou ervan! Zo is de witte tafel van Hidden Gem Vintage, net zoals de spiegel in de gang. In de keuken heb ik veel servies van Tudo Taste. En de kopjes op het tafeltje bij de tuindeuren zijn van Het Pastorie Lokaal, mijn favoriete cadeauwinkel in Tilburg. De kandelaars bij de bank kocht ik via Demelza Krens. Het zijn producten van sterke vrouwen die durven te ondernemen en moeten knokken nu. Leuk om ze ook in deze tijd te steunen.”

De tuin is Hedewichs favoriete plekje in huis. Foto: indebuurt Tilburg

Favoriete plekje

Hedewich is in deze tijd zoals veel Tilburgers vaak thuis. Als het even kan, is ze te vinden in de tuin. “Dit is mijn favoriete plekje in huis. Een paar weken geleden zat ik hier nog met mijn dikke jas aan te genieten. Dat Boeddhabeeld is het laatste cadeau dat ik van mijn moeder kreeg voordat ze overleed. Ik weet nog hoe mijn vader ermee kwam aanzetten. Zoiets gaat natuurlijk nooit weg. Of hij moet uit de auto vallen als ik ga verhuizen…”

De oude gaskachel in de badkamer. Foto: indebuurt Tilburg
De gevel van het huis. Foto: indebuurt Tilburg
De woonkamer. Foto: indebuurt Tilburg
De eetkamer. Foto: indebuurt Tilburg
De keuken. Foto: indebuurt Tilburg
'Echt een Saartjeskeuken'. Foto: indebuurt Tilburg
Versieringen in de tuin. Foto: indebuurt Tilburg
Het Buddhabeeld in de tuin. Foto: indebuurt Tilburg
Binnenkijken bij Hedewich. Foto: indebuurt Tilburg

Lees ook:

Binnenkijken bij de synagoge in de Willem II-straat: ‘Het gebouw is twee keer gekocht voor één gulden’

De synagoge in de Willem II-straat in Tilburg is een opvallend rijksmonument. Het gebouw wordt gebru...

Binnenkijken bij Rowie: ‘Ik kan rollend naar de supermarkt’

Hoe is het om zowat rollend naar de supermarkt te kunnen? Redacteur Rowie van der Vliet (27) kan het...
Roy Donders

Binnenkijken bij Roy Donders: ‘Ik kan met heel Broekhoven op de bank liggen’

Natuurlijk heeft dé stylist van het Zuiden een compleet gestyled huis. Roy Donders (28) woont nog al...

adv.