Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Ellen: ‘Dit is de vierde woning die we helemaal zelf verbouwd hebben’

Door Rowie van der Vliet 16 juni 2020

Je hebt Tilburgers die meer dan de helft van hun leven in hetzelfde huis wonen. Ellen Nyklicek en haar man kunnen dat niet zeggen. Een oud café aan de Berkdijksestraat toverden ze om tot een woonhuis en atelier. “Het is de elfde woning waar ik woon, als ik die in Engeland en Curaçao niet meereken. Dit is de vierde woning die we helemaal zelf verbouwd hebben.” 

“In de keuken hangt een gordijntje dat mijn overgrootmoeder nog gehaakt heeft. Het kruidenkastje met de gruttersbakjes van de ontwerper Piet Zwart komt uit mijn ouderlijk huis. Er ontbraken een paar bakjes, die kon ik gelukkig terugvinden op Marktplaats. In ons vorige huis hadden we een hele strakke keuken met kookeiland. Prachtig, maar dit vind ik fijner want het leeft meer. We zijn ook ouderwets koffiebonen gaan malen.”

Tekst loopt door na de foto.

Berkdijksestraat binnenkijken voormalig café
Het oude gordijntje. Foto: Het Wolatelier

Oud café aan de Berkdijksestraat

Ellen studeerde aan de kunstacademie en is goed in ruimtelijk denken. Wanneer ze een ruimte ziet, begint het te prikkelen. “Toen ik hier voor de eerste keer binnenliep, stond het pand al jaren leeg. Ik was geïntegreerd door de ruimtes zoals de ruime werkplaats die werd gebruikt voor glas-in-lood. Ik zag veel oude elementen zoals de deuren en grote kelder. Het pand heeft een geweldige historie! In 1930 is het als café gebouwd en dat is het lang gebleven. Het cafégedeelte was nooit een woongedeelte geweest dus was er ook weinig structureel aan verbouwd.”

Tekst loopt door na de foto.

Berkdijksestraat binnenkijken voormalig café
De eettafel. Foto: Het Wolatelier

Van niets ‘iets’ maken

Al tijdens dat eerste bezoek was Ellen alles in haar hoofd aan het inrichten. Haar man besloot toen: we gaan het doen. Zo verhuisde het vijfkoppige gezin van de wijk Zorgvlied naar de Berkdijksestraat. “We hadden allebei de behoefte om meer in het levendige deel van Tilburg te wonen. Veel mensen heeft dat verbaasd. Ze zien Zorgvlied als toch wel één van de beste plekken om te wonen binnen Tilburg. Ik krijg dan ook vaak van ‘ex-buren’ de vraag: bevalt het nog in de Berkdijksestraat? Ik ben dan altijd geneigd te vragen of het nog bevalt in Zorgvlied. We vinden het ‘van niets iets maken’ zo ontzettend leuk.”

Tekst loopt door na de foto.

De woonkamer. Foto: Het Wolatelier

Toevallig familie van de overbuurman

In de woonkamer brachten we, waar vroeger de bar zat, met fotobehang de sfeer van een oud café terug. De foto vond ik in het Tilburgs archief. Het is helaas geen prent uit dit café, maar een café aan de Gasthuisring. Onze overbuurman, die nu helaas overleden is, kwam hier binnenlopen en zei: ‘Hé, mijn vader en oma!’ Bleek dat het zijn familie was, zo toevallig!”

Oude vloer in de keuken

“We wilden zoveel mogelijk herstellen en restaureren, met de imperfectie erbij. Zo bleek één van de plafondornamenten te ontbreken. Mensen zeiden: ‘Die kan je bij de bouwmarkt kopen en erop plakken.’ Daar voelen wij niets voor, dus laten we het zo. Er kwam een oude vloer tevoorschijn in de keuken, onder veel lagen. Natuurlijk zitten daar beschadigingen in, maar daar houden we van.”

Tekst loopt door na de foto.

De keuken. Foto: Het Wolatelier

Hele fijne ruimte

Naast de woning creëerde Ellen ook een wolatelier aan huis. “Hier bewerk ik wol, dus dan moet je denken aan wassen, kaarden, spinnen, breien. Het is ook een (duurzame) wolwinkel. Het is een hele fijne ruimte en het is heel leuk om klanten, jong en oud, te helpen. De workshops die ik geef moeten in verband met corona nu even uitgesteld worden, maar de winkel is coronaproof weer open op woensdagmiddag en vrijdag zelfs heel de dag.”

Tekst loopt door na de foto.

Het Wolatelier. Foto: Het Wolatelier
Het Wolatelier. Foto: Het Wolatelier

Mooie traditie uit Brabant

Ellen en haar man komen oorspronkelijk niet uit Brabant, maar hebben wel wat tradities overgenomen. “Onze lieve hond Suusje is begin dit jaar overleden. Wij zijn niet katholiek of überhaupt gelovig, maar vinden de traditie om een kaarsje aan te steken zo mooi.” Het lijkt er ook niet op dat Ellen ooit weggaat uit Tilburg of haar huis. Alhoewel… “Als er weer iets bijzonders op ons pad komt… Een vervallen boerderij misschien?”

Lees ook:

Binnenkijken bij: het meest rustige plekje in de binnenstad van Tilburg

De terrassen beginnen langzaam aan weer vol te stromen. Ook op een normale dinsdagmiddag in juni heb...

Binnenkijken bij Hedewich: ‘Ik heb er nooit over nagedacht in een andere buurt te wonen’

Hedewich van Stralendorff (56) woont al tien jaar in een woning in de Professor Dondersstraat. ...

Binnenkijken bij Beau’s bloemenhuis: ‘Ik heb heel erg mijn eigen smaak’

Beau Jansen is 29 jaar en heeft naast haar fulltime baan ook nog eens een eigen bedrijfje. Ze droogt...

adv.