Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij een van de meest gefotografeerde gebouwen van het centrum van Tilburg

Door Rowie van der Vliet 7 juli 2020

Poppodium 013, het standbeeld van Willem II, het Willem II-stadion, het Paleis-Raadhuis: allemaal Tilburgse iconen waar we een enorm thuisgevoel van krijgen. Maar in dat rijtje ontbreekt nog een naam: de Heuvelse Kerk. De kerk, ook wel Sint Jozefkerk genoemd, is een van de meest gefotografeerde gevels in de stad. We kijken wat er achter de gevel verscholen gaat in coronatijd.

Het geïmproviseerde terras voor de deur, tijdelijk onderdeel van Rodeo, is op een willekeurige dinsdagmiddag zo goed als leeg. Op een oude man na, die op zijn rollator leunt. De Heuvelse Kerk lijkt zo’n plek te zijn waar de tijd stilstaat. Waar je kunt ontsnappen aan de drukte van de stad. Dat laatste is nog steeds het geval, maar de huidige ontwikkelingen zijn ook goed te merken in een van de meest bekende kerken van de Tilburg.

Geen doorgang

De kerk ontkomt natuurlijk ook niet aan het coronavirus. Bij aankomst is de route duidelijk uitgestippeld. Je komt binnen via de rechterdeur en gaat via de linkerdeur weer naar buiten. De gele pijlen op de grond en de geprinte ‘verkeersborden’ zijn niet te missen. Geen doorgang staat er met grote letters en een rood bord ter illustratie op meerdere plekken in de kerk.

Tekst loopt door na de foto.

Heuvelse Kerk
Coronamaatregelen bij de Heuvelse Kerk. Foto: indebuurt Tilburg

Niet zitten

Het grootste deel van de Heuvelse Kerk is afgesloten door een hek. Zitten op de kerkbanken gaat niet en op de eerste rang staren naar het altaar kan alleen op zondagen. De Sint Jozefkerk is niet meer helemaal gesloten, want de diensten gaan sinds 13 juni weer door. Al is het nog niet zoals eerst. Op sommige kerkbanken kun je niet zitten, zoals aangeven met rode papieren.

Kaarsje aansteken

Ook op dinsdagmiddag druppelen mensen mondjesmaat binnen. Ze zetten de fiets voor de kerk en steken een kaarsje aan of zoeken de rust op. Vader en dochter fluisteren tegen elkaar terwijl ze even een rondje door de kerk doen. Ze lijken al gewend te zijn aan het nieuwe normaal.

Tekst loopt door na de foto.

Heuvelse Kerk
Het beeld van Jezus. Foto: indebuurt Tilburg

Oog in oog met Jezus

Niet alles is anders. Je kunt nog steeds oog in oog staan met Jezus aan het kruis. Het beeld doet verbazingwekkend echt aan. De blik in zijn ogen gaat door merg en been. Hoe langer je kijkt, hoe meer het lijkt alsof er echt een man vol schrammen aan het kruis hangt. Die realistische ervaring is precies de bedoeling van de bedenker van het beeld. De Heuvelse Kerk kreeg het Jezusbeeld in 1999 geschonken van een gelovige die vond dat jongeren niet zomaar met een ketting van een kruisje om hun nek moest rondlopen. De schenker wilde de waarde van het kruis versterken door een stervende Jezus levensecht af te beelden. Daarom ging hij naar beeldhouwer Toon Grassens uit Gemert toe, die zelfs echt mensenhaar en oogprothesen gebruikte.

Tekst loopt door na de foto.

Heuvelse Kerk
De Heuvelse Kerk. Foto: indebuurt Tilburg

Nog (maar) vijf jaar?

Het Mariabeeld, de schilderingen en de glas-in-loodramen: ook deze zijn in vol ornaat te aanschouwen. Je kunt uren zoet zijn met alle details in het glas-in-loodraam tellen. Maar de klok tikt voor de Heuvelse Kerk. Begin dit jaar werd er zelfs gesproken over de sluiting van deze kerk óf de Heikese Kerk aan de Stadhuisstraat. Zover is het nog niet. Deze kerk heeft nog vijf levensjaren erbij gekregen. “Haar interieur geven en gevoel van eeuwigheid, grenzeloosheid en ruimte”, aldus Parochie de Goede Herder. Die eeuwigheid kan over minder dan tien jaar zomaar afgelopen zijn. Volgens Parochie de Goede Herder is het te duur om de kerken allebei open te houden. Het ís mogelijk dat de kerkdienst hier ook na vijf jaar blijft bestaan, maar de parochie neemt in ieder geval de tijd om een herbestemming te onderzoeken.

Tekst loopt door na de foto.

Heuvelse Kerk
Glas-in-loodraam. Foto: indebuurt Tilburg

Laatste generatie?

De vader en dochter vertrekken. Een student loopt nog geen minuut later de kerk binnen. Buiten leunt de oude man nog steeds op zijn rollator, genietend van de langsrijdende auto’s en levendigheid aan de overkant. Ook in coronatijd is dit een plek voor jong en oud. Gek om je te bedenken dat het jonge meisje zomaar eens de laatste generatie kan zijn die de kerk echt meemaakt als kerk.

Het hek in de Heuvelse Kerk. Foto: indebuurt Tilburg
Het hek in de Heuvelse Kerk. Foto: indebuurt Tilburg
Coronamaatregelen in de Heuvelse Kerk. Foto: indebuurt Tilburg
Coronamaatregelen in de Heuvelse Kerk. Foto: indebuurt Tilburg
De Heuvelse Kerk. Foto: indebuurt Tilburg
De Heuvelse Kerk. Foto: indebuurt Tilburg
Altaar van de Heuvelse Kerk. Foto: indebuurt Tilburg
De Heuvelse Kerk. Foto: indebuurt Tilburg
De Heuvelse Kerk. Foto: indebuurt Tilburg
De gevel van de Heuvelse Kerk. Foto: indebuurt Tilburg
De Heuvelse Kerk. Foto: indebuurt Tilburg
De Heuvelse Kerk in coronatijd. Foto: indebuurt Tilburg

Lees ook:

Binnenkijken bij: een Tilburgs landhuis van meer dan twee miljoen

Altijd al willen weten hoe een landhuis van twee miljoen er vanbinnen uitziet? We hebben het dan nie...

Binnenkijken bij Marianne en René: ‘Mensen uit Wit-Rusland en China komen hier’

Marianne Vinken (66) en René Donders (67) hebben sinds vijf jaar bed & breakfast Hoe Maakt U Het. In...
Berkdijksestraat binnenkijken voormalig café

Binnenkijken bij Ellen: ‘Dit is de vierde woning die we helemaal zelf verbouwd hebben’

Je hebt Tilburgers die meer dan de helft van hun leven in hetzelfde huis wonen. Ellen Nyklicek en ha...

adv.