Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Dion en Lot in een half gesloopte BOUWPLAATS: ‘We willen verwonderen’

Door Rowie van der Vliet 31 juli 2020

Jaren geleden zaten de meest creatieve bedrijven van de stad samen in BOUWPLAATS aan de Piushaven, een verzameling van ateliers en meer. Al jaren staat het pand op de lijst om gesloopt te worden, maar sinds een paar maanden wordt er door Dion van de Wal, Lot van Os en andere creatievelingen ineens weer van alles gemaakt in de oude verzamelplaats voor kunstenaars. Bijna niemand die het door heeft wat er allemaal in de loods gebeurt. We nemen een kijkje.

In een hoek staat het geraamte van een tiny house, waaraan een man druk werkt. In de andere hoek zien we een explosie aan kleuren en een muur met knuffels. Onze ogen worden getrokken door meerdere dingen tegelijk. Van de vrolijke kleuren op een tankstation tot de niet te missen draak. “Hoe groot die is? Nu denk ik zo’n vier meter. Als de vleugels helemaal af zijn dan wordt-ie zo’n vijf meter, gok ik”, zegt maker Dion.

Tekst loopt door na de foto’s.

De draak is misschien wel vier meter hoog. Foto: indebuurt Tilburg
Dion (links) en Lot (rechts) maken 'leipe' dingen in BOUWPLAATS. Foto: indebuurt Tilburg

Samenwerken

Dion en Lot kwamen allebei bij een jobcoach terecht en zijn zo weer bij BOUWPLAATS beland. “Eerst hadden we onze eigen projecten, maar nu zoeken we toch steeds meer de samenwerking op”, aldus Lot. Dion knikt. De mannen versterken elkaar en samen komen ze helemaal tot ‘leipe’ dingen.

Verwondering

Als we de mannen vragen om te omschrijven wat ze nu eigenlijk maken, moeten ze even goed nadenken. “Soms is het hartstikke random. We willen leipe dingen maken. Het zijn vaak superrare, unieke dingen waar een normaal mens niet eens opkomt”, zegt Dion lachend. Lot vormt al snel een antwoord. “Er zit altijd een stukje verwondering in. Het is nooit gewoon een vette kast of tafel, maar heeft ook wel een meerwaarde waarbij we de interactie met mensen zoeken.”

Tekst loopt door na de foto.

Tankstation Happy Fuel. Foto: indebuurt Tilburg

Passieproject

Een goed voorbeeld is het passieproject van Lot, tankstation Happy Fuel. “Daar ben ik nu mee bezig. Je kunt er positiviteit bijtanken door een koptelefoon op te zetten en lieve complimenten te horen. Zelf hoor ik af en toe negatieve stemmetjes in mijn hoofd, dus dan geloof ik erin om mezelf te voeden met totaal het tegenovergestelde. Die visie op de wereld probeer ik zo ook door te geven.” Lot gaat het tankstation later neerzetten bij de Hall of Fame.

Gigantische draak

Als het aan de mannen ligt maken ze nog 100.000 voorwerpen die verwonderen. Precies van die voorwerpen die je bij doolhof Doloris verwacht. Dion verwacht in totaal wel zo’n honderd uur bezig te zijn aan zijn draak. “Misschien kan het wel een douche voor Beachy worden. Of gooi er een rookmachine in. Alles kan! Dat is ook het leuke, wij denken out of the box.”

Tekst loopt door na de foto.

Zo ziet BOUWPLAATS er ook uit. Foto: indebuurt Tilburg

Nog niet opgeven

BOUWPLAATS lijkt de perfecte plek voor de heren en de andere drie creatievelingen. Maar schijn bedriegt. Delen van de creatieve broedplaats zijn al gesloopt. Dion geeft ons een rondleiding door een van de ruimtes. Wat nog staat is een geraamte zonder dak. Door de stenen tegels groeit onkruid. Alsof de plaats zich langzaam overgeeft aan de natuur. In een andere loods willen ze de plek nog niet opgeven. Dion en Lot zitten er nu drie maanden en bouwen met liefde aan de projecten. Ze worden gezelschap gehouden door mensen die een tiny house bouwen, een bierbrouwer en een meisje dat kostuums maakt.

Heeft iemand een loods over?

Het is BOUWPLAATS zoals het ooit bedoeld is, maar lang gaat het niet meer duren. “We huren dit anti-kraak en moeten hier vertrekken. We weten nog niet wanneer, maar de appartementen die hier worden gebouwd, staan al te huur. Dus… als iemand nog een loods over heeft. Wij kennen geen plek waar creatievelingen op deze schaal samenkomen. Je hebt wel Ateliers Tilburg, maar dat zijn toch meer kleine ateliers”, aldus Dion. Lot: “Het mag ook een oud zwembad zijn of iets in die vorm. We zoeken iets dat laagdrempelig is en wat ons uitkomt qua kosten. Je hebt wel ateliers voor mensen die er al lang professioneel mee bezig zijn, maar eigenlijk kennen we geen plek voor kunstenaars zoals wij die net bezig zijn.” Eigenlijk hebben de mannen maar een voorwaarde: ze willen samen door en er moet een draak van vier meter passen.

De vette projecten van Dion en Lot in de gaten houden? Dion volg je hier op Instagram en dit is de Instagrampagina van Lot. 

De werkplaats van Lot en Dion. Foto: indebuurt Tilburg
De werkplaats van Lot en Dion. Foto: indebuurt Tilburg
Inspiratie voor de draak. Foto: indebuurt Tilburg
De chillhoek. Foto: indebuurt Tilburg
De chillhoek. Foto: indebuurt Tilburg
De tinyhouse. Foto: indebuurt Tilburg
De knuffelmuur. Foto: indebuurt Tilburg
Dit is ook BOUWPLAATS. Foto: indebuurt Tilburg
Zo ziet BOUWPLAATS er ook uit. Foto: indebuurt Tilburg
Dion schilderde dit muurtje wit om wat spullen te fotograferen. Foto: indebuurt Tilburg
De oude BOUWPLAATS. Foto: indebuurt Tilburg
De oude BOUWPLAATS. Foto: indebuurt Tilburg
De oude BOUWPLAATS. Foto: indebuurt Tilburg

Lees ook:

Binnenkijken Gee Adriaansz

Binnenkijken bij Gee: ‘Mijn hele huis staat vol met planten’

Gee Adriaansz woont met haar zoon Sinan en dochter Ellie in Tilburg. Wie door haar raam kijkt, ziet ...

Binnenkijken bij Eric-Jan aan de Piushaven: ‘Toen ik hier binnenliep was ik gelijk verkocht’

Eric-Jan van Gils liet zijn eigen huis in Spoordonk bouwen en woonde daar tien jaar. Toch begon het ...

Binnenkijken bij Marianne en René: ‘Mensen uit Wit-Rusland en China komen hier’

Marianne Vinken (66) en René Donders (67) hebben sinds vijf jaar bed & breakfast Hoe Maakt U Het. In...

adv.