Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Christian en Elzbieta boven het Pieter Vreedeplein: ‘Het voelt hier soms als Center Parcs’

Door Merel van Dijk 3 maart 2020

Wonen boven het Pieter Vreedeplein: ideaal, toch? Tilburger Christian (57) woont met zijn vrouw Elzbieta (53) en dochtertje al meer dan tien jaar boven het middelpunt van de stad: ”In de eerste instantie wilden we naar De Blaak verhuizen. Hierdoor zagen we dit huis meer als een ‘tussenwoning’. Inmiddels natuurlijk allang niet meer!”

”We zijn hier in mei 2009 komen wonen” , vertelt Elzbieta. ”Hiervoor hebben we eigenlijk ook altijd al in het centrum gewoond, dichtbij de Piushaven. Wij vinden dat leuk, gewoon gezellig of zo. Alles lekker dichtbij en goed bereikbaar. We zijn er na tien jaar nog altijd superblij mee.”

Bijzonder

Bij binnenkomst stuit je al snel op de trap. Aan het eind van deze trap, helemaal boven, hangt een speciaal schilderij met een hoop oude foto’s. ”Ja, deze heb ik zelf helemaal in elkaar geflanst”, vertelt Christian lachend. ”Het zijn allemaal oude foto’s van mijn vader, moeder, grootouders én kleine ik. Op een zondagmiddag ben ik met mijn moeder goed alle foto’s gaan bekijken. Ik dacht: hier moet ik wel wat mee doen! Het is té bijzonder. Dus toen ben ik hiermee bezig geweest. Het hangt er mooi.”

Christian bij zijn oude foto's Foto: indebuurt
Christian bij zijn oude foto's Foto: indebuurt

Inrichting

”Onze inrichting is redelijk oud. Alleen het bankstel is zeg maar een soort van nieuw. De rest is gewoon meegekomen vanuit ons vorige huis. Elzbieta heeft voorheen in Polen gewoond. Voordat ze naar Nederland verhuisde deed ik de inrichting, nu doet zij het, haha. Om precies te zijn sinds 1 februari 2006. Als we nog iets willen veranderen aan het huis zijn het wel de dingetjes van onze dochter. Ze heeft beneden heel veel speelgoed staan, waar veel van weg kan. Maar ook haar kamer mag nog helemaal veranderd worden. Want ja, zij wordt ook ouder en groter natuurlijk” ,aldus Christian.

De woonkamer van Christian en Elzbieta Foto: indebuurt
De woonkamer van Christian en Elzbieta Foto: indebuurt
De keuken van Christian en Elzbieta Foto: indebuurt
Koekjes bij de koffie Foto: indebuurt

Rode wijn

In de woonkamer staat een groot rek met een hoop uiteenlopende dranken. ”Hier leggen voornamelijk de drank in die we krijgen van vrienden, familie of werk. Als we drinken, dan is het wel echt vaak rode wijn. De rest blijft er altijd wel wat langer liggen” , aldus Elzbieta.

Drankrek bij Christian en Elzbieta Foto: indebuurt

Overlast?

”Voor mijn werk moet ik weleens om 5.00 uur mijn bed uit. Dan sta ik hier voor het raam, te kijken naar de jongeren die naar huis fietsen van het stappen. Wij zelf ervaren totaal geen overlast. Kijk: je hoort heus wel eens wat, maar daar kies je ook voor als je midden in het centrum komt wonen. Studentenvereniging Olof zit hier dichtbij en heeft ons zelfs een keer uitgenodigd om een drankje te komen doen. Ja, dat is toch gewoon geweldig?”

Uitzicht uit de woning Foto: indebuurt
Uitzicht uit de woning Foto: indebuurt
Uitzicht uit de woning Foto: indebuurt

Center Parcs

”Het wonen hier is heerlijk. Zoals we al zeiden, alles is goed bereikbaar. Maar naast dat missen we het gevoel van een echte ‘wijk’ ook niet eens. Zodra je hier in de zomer bent, op de binnenplaats, is het eigenlijk net een soort Center Parcs. Supergezellig! Mijn dochtertje heeft hier op de gezamenlijke binnenplaats bijvoorbeeld ook leren fietsen. Dat zijn allemaal mooie herinneringen.”

Lees ook

Binnenkijken bij Zahra: ‘Mensen kijken ervan op dat ik al op mezelf woon’

Boven de drukke Magazijnstraat woont Zahra El Farougui (17). Een maand terug besloot ze op kamers te...

Binnenkijken bij Anne-Lotte: ‘Hier boven de Heuvelstraat maak je het mee’

Anne-Lotte Drabbe (24) woont al ruim vijf jaar boven de Pannenkoekenbakker op de Heuvel. ''Ik ben ti...

Binnenkijken bij Beau’s bloemenhuis: ‘Ik heb heel erg mijn eigen smaak’

Beau Jansen is 29 jaar en heeft naast haar fulltime baan ook nog eens een eigen bedrijfje. Ze droogt...

adv.